Sport

French Open tradičně na Eurosportu

French Open 2017 tradičně na Eurosportu

V neděli 28. května odstartuje na Eurosportu rozsáhlé vysílání 116. ročníku největšího antukového turnaje světa, French Open. Na diváky čeká každý den více než 20 hodin živého vysílání na obou programech Eurosportu, navíc množství hodin záznamů ve večerních, nočních a ranních hodinách.

Eurosport tedy představí French Open ve velkorysé nabídce, dokonce nejširší v historii – diváci uvidí už samotnou kvalifikaci od 22. května. Do světa French Open je zavede i populární magazín Game, Set and Mats. Slavný švédský tenista Mats Wilander pozve k rozhovorům všechny tenisové hvězdy a představí své analýzy jednotlivých zápasů stejně jako v minulých letech. Jeho hostem bude mj. i bývalá světová jednička John McEnroe, který též rozšířil tým Eurosportu a navíc si užívá zábavnou roli tzv. samozvaného komisaře tenisu. Bývalý kouč Sereny Williams Patrick Mouratoglou vtáhne diváky do taktických a technických zákoutí tenisu v magazínu The Coach. Hlavní expertkou v české verzi bude bývalá profesionální tenistka Sandra Kleinová.

Bude to nepochybně atraktivní a napínavý grandslam. První ročník se konal už v roce 1891 pod názvem Championnat de France. A to je opravdu dlouholetá tradice… V současnosti se díky svým parametrům – pomalému antukovému povrchu či absencí tiebreaku v rozhodující sadě utkání – řadí grandslam French Open mezi nejtěžší tenisové turnaje na světě. Pravidelně druhý grandslamový turnaj sezony se už od roku 1928 hraje v rozlehlé tenisové aréně Stade Roland-Garros v sousedství Bouloňského lesíku.

Favorité French Open

První letošní grandslam Australian Open ohlásil dlouho očekávaný návrat na výsluní dvojice Roger Federer a Rafael Nadal, a na French Open je především španělský tenista jako doma. Pyšní se totiž největším počtem titulů v tzv. Open éře – na Roland-Garros triumfoval devětkrát. Dobře naladěný Nadal se už dostal ze všech problémů, v dubnu vyhrál turnaj v Monte Carlu a rád by zaútočil na jubilejní desátý titul. Ovšem mužská dvouhra bude letos hodně otevřená, hráčů toužících po grandslamovém triumfu je řada – obhájce Novak Djoković, loňský finalista Andy Murray, vítěz 2015 Stan Wawrinka, nepochybně i znovuoživený Roger Federer, který „antukové mistrovství světa“ vyhrál jen jednou a čtyřikrát prohrál ve finále. A dále žebříčkem stoupající Dominic Thiem, David Goffin, nebo někdo z domácích tenistů, kteří čekají na úspěch od roku 1983, kdy se radoval Yannick Noah.

A otevřená bude i ženská dvouhra. Serena Williams v dubnu oznámila, že je těhotná, a i díky její absenci se otevírají šance pro delší zástup favoritek, mezi nimiž je i Karolína Plíšková, která bude na francouzském grandslamu nasazenou dvojkou. Titul obhajuje Španělka Garbiñe Muguruza.

Česká stopa na French Open

Českoslovenští tenisté starší éry zanechali na French Open výraznou stopu, vždyť třikrát vyhrál turnaj Ivan Lendl, před ním dvakrát Jan Kodeš. Jenže v éře samostatné České republiky se ještě žádný český reprezentant neprobojoval do finále. Nejlepší český tenista Tomáš Berdych loni postoupil až do čtvrtfinále, v němž prohrál ve třech setech s pozdějším vítězem Novakem Djokovićem. Jedinou československou či českou vítězkou French Open je Hana Mandlíková a předloni si finále zahrála Lucie Šafářová. Dokáže letos Karolína Plíšková dosáhnout na svůj první grandslam?

Eurosport nabídne kompletní program French Open ze všech kurtů na svém internetovém přehrávači Eurosport Player.

Vítězové French Open za posledních 10 let

2016 Novak Djoković / Garbiñe Muguruza
2015 Stan Wawrinka / Serena Williams
2014 Rafael Nadal / Maria Šarapovová
2013 Rafael Nadal / Serena Williams
2012 Rafael Nadal / Maria Šarapovová
2011 Rafael Nadal / Li Na
2010 Rafael Nadal / Francesca Schiavone
2009 Roger Federer / Světlana Kuzněcova
2008 Rafael Nadal / Ana Ivanović

French Open

Sport
Foto Eurosport
pondělí 22. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC