Sport

Fotbalový kvalifikační maraton na Sportu 1 a 2 pokračuje

Fotbalisté na stadionu

Evropská část bojů o světový šampionát v roce 2018 se rozjela ve velkém stylu. Padaly spousty krásných gólů a nebyla nouze o několik šokujících výsledků. Diváci Sportu 1 a 2 ovšem dlouho bez mezinárodního fotbalu nezůstanou. Už na začátku října jsou, v rámci druhé reprezentační pauzy, na programu dva hrací dny v každé kvalifikační skupině.

K vidění toho bude i tentokrát více než dost. Velkou pozornost bude, mimo jiné, poutat bitva skupiny A mezi těžkými vahami z Nizozemska a Francie. „Oranjes“ mají momentálně jasně stanovený cíl. Nový kvalifikační cyklus načali náročným zápasem ve Švédsku, který skončil remízou 1:1, přestože svěřenci bývalého vynikajícího obránce Dannyho Blinda byli lepším a produktivnějším týmem. Francie na začátku kvalifikace nastoupila proti Bělorusku, výsledkem ovšem byla bezgólová remíza. Utkání Francie–Nizozemsko se odehraje v Amsterdam Areně a dá se očekávat tuhá bitva. Ještě před ní ovšem oba týmy čeká jedno utkání – Nizozemci přivítají Bělorusy, Francouzi pro změnu Bulhary.
 
Minimálně stejně zajímavý by měl být i duel, který nabídne skupina G mezi Itálií a Španělskem. Španělé v osmifinále turnaje ME ve Francii vypadli po prohře 0:2 právě s Italy a kvalifikační duel se tak zřejmě ponese v duchu fotbalové pomsty. Jasný signál všem soupeřům dali svěřenci Julena Lopeteguiho už v úvodním zápase. V Leónu si Španělé nekompromisně poradili s outsiderem z Lichtenštejnska v poměru 8:0. Hattrickem se prezentoval David Silva, po dvou gólech dali Alváro Morata a Diego Costa.
 
Tato trojice se postaví jedné z nejlepších defenziv na světě. Italové spoléhají na zkušenou čtveřici z Juventusu ve složení Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci a Andrea Barzagli. Ta v minulé sezóně Série A byla statisticky nejlepší v soutěži a v kvalifikačním cyklu před ME i díky ní Italové neprohráli v jediném zápase. Na začátku září nastoupili na půdě nevyzpytatelných Izraelců a po nepříjemné bitvě zvítězili 3:1. To jsou výsledky, které většina fotbalových fandů očekávala. Co ovšem nečekal skoro nikdo, bylo zaváhání novopečeného mistra Evropy, Portugalska. Ve skupině B je tým kolem Cristiana Ronalda největším favoritem na přímý postup z prvního místa. Soupeřem číslo jedna by mu měl být výběr Švýcarska, který na turnaji výkonnostně rozhodně nezklamal. A v úvodním vzájemném duelu v Basileji se fotbalový vzestup helvetského kříže jasně ukázal. Domácí porazili Portugalce, tentokrát bez zraněného Cristiana Ronalda, 2:0 a udělali první výrazný krok směrem k postupové pozici. 
 
Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na české a slovenské reprezentanty. Výběr nového trenéra Česka Karla Jarolíma načal nový kvalifikační cyklus domácím zápasem proti Severnímu Irsku. To bylo donedávna považováno za outsidera většiny evropských soubojů, ovšem v posledních letech přišlo výrazné zlepšení a před turnajem ve Francii dokonce tým Michaela O'Neilla vyhrál svou skupinu.
 
V Praze na Letné vzájemné utkání skupiny C skončilo bez gólu a to i přes četné šance domácích fotbalistů. Ty čeká v říjnu ultimátní test. Jedou totiž na hřiště posledního mistra světa, Německa. Svěřenci Joachima Löwa se sice rozloučili s dlouholetým kapitánem Bastianem Schweinsteigerem, ale ze své síly nic neztratili. Na úvod bez problémů přejeli Norsko 3:0 a na domácí půdě budou ještě silnější. 
 
Slovenští fotbalisté museli proti favoritovi skupiny F nastoupit hned zkraje. Trnava přivítala fotbalisty Anglie, kteří se proti zodpovědné hře Slovenska dlouho trápili, rozhodující gól dali až v poslední minutě nastaveného času. V říjnu čeká Slováky měření sil s dalším ostrovním soupeřem, v domácím zápase nastoupí proti Skotsku a šance na plný bodový zisk budou určitě vyšší. Další reprezentační pauza toho jednoduše nabídne mnoho. Byla by škoda, kdybyste si neudělali čas na ten nejkvalitnější mezinárodní fotbal.
 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Kvalifikace na fotbalové MS

Sport
Foto Sport1
sobota 1. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC