Sport

Fotbal: Až na krev neboli slavné El Clásico

El Clásico

V nejznámější sportovní hře na světě není prestižnějšího zápasu, než souboje mezi Barcelonou a Realem Madrid. Mezi dvěma odvěkými rivaly ale spor nezůstává jen u fotbalu, oba celky totiž reprezentují jistou část španělských dějin. Slavné derby má tudíž i politický podtext.

Od prvopočátku španělského fotbalu dochází k litým bojům mezi dvěma regiony – Katalánskem a Kastilií. Madrid je hlavním městem Španělska, Real se řadí ke španělskému nacionalismu, pro mnohé značí i éru tvrdého diktátora generála Franca, což barcelonští nemohou překousnout. Už odjakživa se patriotičtí Katalánci staví proti Madridu, a tedy i zbytku Španělska. V ulicích zde jen těžko narazíte na fanouška Realu, a tak je tato nesmrtelná rivalita markantnější, než kdekoliv jinde na světě. 
 

Co symbolizují Real a Barca?

Za dob španělské totality představovala Barcelona pro Katalánce jakýsi prostředek ke svobodnému vyjádření názoru, zatímco Real Madrid byl vnímaný jako klub, který se na výsluní dostal jen díky generálu Francovi, vůdci Španělska z Boží milosti. V Madridu, hlavním městě Španělska, sídlí královská rodina a vláda. Barcelona je městem módy, umění, architektury a filosofie, a tak není divu, že Katalánsko je nejsamostatnějším regionem celého Španělska. Zatímco Madrid je považován za centrum královské moci a sídlo pofrancovské éry, Katalánsko je bráno za symbol demokracie a svobodných myšlenek. Při El Clásicu nikdo nezůstává neutrální. I fanoušci jiných týmů ze španělské nejvyšší soutěže se připojí k jedné či druhé straně a vyjádří podporu Realu či Barce. Podle průzkumu se k Realu řadí 33 % Španělů, Barca se těší přízně 27 %. 
 

Nejšílenější fotbalový přestup

Více než třicet hráčů v historii nastoupilo za oba celky – Real i Barcelonu. Daný přestup vždy vyvolá celou řadu kontroverzních reakcí a vášnivých diskuzí. Jedním z nejkontroverznějších přestupů se stal transfer Luise Figa, portugalského záložníka z Barcy do Realu na přelomu století. Je to však přestup Alfreda Di Stefana, který si pamatuje každý fanoušek. Psal se rok 1953 a mladičký Argentinec, oblékající dres kolumbijského týmu Millionarios, už byl jednou nohou v Barceloně. Jednání ale začal komplikovat fakt, že Di Stefano odešel do kolumbijského týmu protiprávně, a nadále tak patřil svému mateřskému klubu – argentinskému River Plate. I když tedy Barcelona zaplatila požadovanou přestupovou sumu River Plate, kolumbijská strana s přestupem nesouhlasila a požadovala odškodné. 
 
Do vyhroceného sporu tak musela zasáhnout Národní fotbalová federace, ovládaná Francem. Sedmnáctičlenná komise, složená z dvanácti zástupců Realu Madrid rozhodla šalamounsky, Di Stefano měl hrát dva roky za Barcelonu a dva roky za Real. Prezident katalánského velkoklubu se však pod velkým nátlakem médií vzdal práv na hráče a sám následně odstoupil ze své funkce. Barca přišla o skvělého hráče i o zaplacenou přestupovou částku. Real Madrid opanoval po dlouhých dvaceti letech španělskou nejvyšší soutěž a vystřídal Barcelonu na trůně. Alfredo Di Stefano odehrál za Bílý balet 396 utkání a nasázel 307 branek. 

El Clásico

Sport
Foto Profimedia.cz
neděle 22. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC