Sport

Favoriti a černé koně Australian Open 2020

Favoriti a černé koně Australian Open 2020

Více než dvacet hodin živého tenisového vysílání denně nabídne Eurosport z prvního grandslamu roku 2020 – Australian Open.

Kdo jsou letošní favorité a jak to vidí bookmakeři? Jde o bílý sport a tam se naprostá překvapení většinou nekonají. Hráči a hráčky z absolutní špičky si svoji výkonnost drží po celý rok, a tak není divu, že kurzy již nyní favorizují Novaka Djokoviće, Rogera Federera a Rafaela Nadala.

Mezi ženami se mezi tradičními jmény, která kralují kurtům po dlouhá léta (jako Serena Williams), objevuje v prognózách současná šampionka z US Open Bianca Andreescu. Bookmakeři ji označují za černého koně celého turnaje, přirovnávají ji k loňskému překvapení jménem Naomi Ósaka. Biance Andreescu ale dávají mnohem větší šance na celkové vítězství.

Co je to Australian Open

Jde o turnaj s velmi dlouhou tradicí, poprvé se dnešní australský grandslam hrál již v roce 1905, tehdy ještě pod názvem Australasian Championships. V roce 2020 se tudíž odehraje 108. ročník fascinujícího šampionátu. Tenisová atmosféra je u protinožců vždy úžasná. Australané se tenisem baví a dokážou i vášnivě fandit. 

Není divu, že dobré tenisové náladě rádi podlehnou i komentátoři Eurosportu, kteří se na Australian Open každoročně těší, a to přesto, že to pro většinu z nich znamená řadu bezesných nocí. Michal Škorpil je přesvědčen, že české tenistky mají na australském tenisovém mistrovství velké šance na dobrý výsledek. „Jsme plní očekávání. Petra Kvitová obhajuje finále, což bude úkol nelehký, ale nejen ona má na postup do druhého týdne. Současná armáda českých tenistek je početná a hodně vidět, což potvrzují ankety WTA jako průlom měsíce, na který dosáhly hned čtyři hráčky. Zdobí je nasazení, chytrost hry a zejména její pestrost, kterou umí prodat nejen těch osm nejzkušenějších, které zakončují rok 2019 v první stovce světového žebříčku,“ tvrdí Škorpil. 

Překvapí někdo z druhé linie?

Dvouhra mužů na grandslamových turnajích, to jsou především již legendární tři jména – Novak Djoković, Roger Federer a Rafael Nadal. Komentátor Radek Barkman ale nevylučuje, že k překvapení nikdy nedojde: „Je obdivuhodné, jak tito tři dlouhodobě hrají, já se přesto už trošku těším na to, že jednou vyhraje grandslam někdo z mladší tenisové generace. Thiem, Medveděv, Tsitsipas, Zverev sice vyhrávají turnaje, v nichž se hraje na dva vítězné sety, jenže třísetové grandslamy, to je téměř jiný sport. A podívejte se na Federera, je mu 38, a viděli jste ho někdy v pátém setu na kurtu unaveného?“

20 milionů diváků

Poslední finále mužské dvouhry vyhrál Novak Djoković. Diváci možná ale spíše vzpomínají na památné finále z roku 2017, v němž v nervy drásajícím ohromujícím duelu porazil Roger Federer Rafaela Nadala. Jejich pětisetovou bitvu sledovalo napříč Evropou na Eurosportu a volně šířených kanálech Discovery 20,7 milionu diváků, což z ní udělalo nejsledovanější tenisový duel Eurosportu všech dob. Na Eurosportu ho tehdy komentoval Karel Janů a znamenalo to pro něj neskutečný zážitek. „Rozhodně šlo o jeden ze zápasů, na které nikdy nezapomenu. Federer po půl roce bez tenisu postoupil do finále grandslamu. K tomu ve 35 letech. A v něm si ještě jednou zahrál se svým největším rivalem a porazil ho v pěti parádních setech. To byla prostě tenisová pohádka.“

Eurosport uzavřel víceletou dohodu s ATP Tour pro Českou republiku a Slovensko, která se týká vysílání 41 turnajů ATP Tour a odstartuje v roce 2021. Eurosport představí 9 turnajů ATP Masters 1000, 13 turnajů ATP 500 a 17 turnajů ATP 250, v závěru sezóny také Nitto ATP Finals. Nebude chybět ani Next Gen ATP Finals. Turnaje budou dostupné na všech platformách Eurosportu.

Australian Open 2020

Sport
Foto Getty Images
pondělí 20. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC