Sport

Čeští muži v masce pro Světový pohár

Kandidáti pro brankoviště nádorního týmu

Zkušenost z velkých hokejových akcí říká, že bez brankáře ve špičkové formě se na nich nedá uspět. Stejné to bezesporu bude i během letošního Světového poháru, který se uskuteční mezi 17. zářím a 1. říjnem v kanadském Torontu za účasti největších hvězd populárního zimního sportu. Kdo z českých gólmanů má šanci obsadit brankoviště národního týmu a deptat střelce soupeřů, na to jsme se podívali v následujícím přehledu.

Petr Mrázek

*14. 2. 1992 v Ostravě
Detroit Red Wings (NHL)

V současné době jasně nejlepší český brankář. Mladý reprezentant chytil letos v brance „Rudých křídel“ skvělou fazonu a vystrnadil na střídačku dosavadní číslo jedna Jimmyho Howarda. Čaruje takovým způsobem, že se o něm dokonce hovoří jako o kandidátovi na ocenění pro nejlepšího gólmana ligy – Vezinovu trofej, což se z Čechů naposledy povedlo před 15 lety legendárnímu Dominiku Haškovi. S nejvyšší úspěšností zákroků ze všech a průměrem necelé dvě branky na zápas se po sezoně může určitě těšit nejen na významné vylepšení současné smlouvy, zaručující mu „jen“ 738 000 dolarů ročně.

Šance na nominaci: 95 %
 

Ondřej Pavelec

*31. 8. 1987 v Kladně
Winnipeg Jets (NHL)

Svůj debut v českém týmu si odbyl v roce 2010, a už o rok později se jako jednička podílel na bronzové medaili z MS na Slovensku. Do branky se dostal i na šampionátech v roce 2013 a 2015, stejně jako na OH v Soči 2015. Jeho letošní sezona v dresu Winnipegu Jets každopádně patří k těm horším, po nevýrazných výkonech na úvod si Pavelec v listopadu zranil koleno a zpět do branky se dostal až v půlce února 2016. Dlouhodobě však kladenský patriot představuje jistotu a zkušenosti z vypjatých zápasů na nejvyšší úrovni by mu měly zajistit místo minimálně na střídačce národního týmu při bitvách v Torontu.

Šance na nominaci: 80 %
 

Michal Neuvirth

*23. 3. 1988 v Ústí nad Labem
Philadelphia Flyers (NHL)

Další ze zástupců české brankářské školy, sedmadvacetiletý Neuvirth, zatím na post jedničky v NHL čeká. Ve Philadelphii kryje záda stejně starému Stevu Masonovi, nicméně nutno říci, že velmi kvalitně, a kouč Dave Hakstol se jej často nebojí nasadit i na celý zápas. Za důvěru se mu bývalý gólman Třince, Washingtonu, Buffala a New York Islanders odvděčuje skvělými statistikami – podle úspěšnosti zákroků je v rámci celé NHL druhý hned za Mrázkem a průměr obdržených branek si drží jen těsně nad číslem dvě. Pravděpodobnost, že si letos odbyde svůj reprezentační debut, je tak hodně vysoká. 

Šance na nominaci: 75 %
 

Dominik Furch

*19. 4. 1990 v Praze
Avangard Omsk (KHL)

Brankář ruského Avangardu Omsk chytá v letošní sezoně pravidelně za český národní tým v rámci série Euro Hockey Tour a je dle současného trenéra Vůjtka jedním ze žhavých kandidátů pro nominaci na MS 2016. V Kontinentální hokejové lize se mu taktéž daří, s průměrem 1,77 je v top pětce mezi gólmany a pokud vezmeme v potaz počet odehraných utkání a zákroků, tak je dokonce tím úplně nejlepším. Zda to bude v těžké konkurenci borců s formou z NHL stačit pro nominaci na Světový pohár, je nicméně velkou otázkou. Cestou do výběru by mohly být zřejmě jen vysoce nadstandardní výkony v Petrohradu.

Šance na nominaci: 45%
 

Alexander Salák

*5. 1. 1987 ve Strakonicích
HK Sibir Novosibirsk (KHL)

Alexander Salák, v současnosti chytající na mrazivé Sibiři, také nemůže v našem seznamu chybět. Čtyřicetinásobný reprezentant začínal na loňském MS v Praze jako jednička národního týmu, nicméně po nejistém výkonu v prvním zápase jej na tomto postu až do konce turnaje nahradil Ondřej Pavelec. V KHL a dříve i švédské a finské lize, podává stabilně výborné výkony, nicméně na severoamerických kluzištích se kromě farmářských soutěží nikdy výrazněji neprosadil. I tento fakt jej může stát nominaci na letošní Světový pohár, který se koná právě v Kanadě a bude hvězdami NHL doslova nabitý.

Šance na nominaci: 35%
 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Živé přenosy NHL a KHL na Skylinku

Sport
Foto Profimedia.cz
úterý 1. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC