Sport

Bundesliga: Jürgen Klopp – Trenérská star z Dortmundu

Jürgen Klopp

Propaguje nová auta, holicí strojky i výhodné účty u nejmenované bankovní instituce. Trenéra Borussie Dortmund Jürgen Kloppa můžete prakticky dennodenně vidět v televizních reklamách. Jasný důkaz toho, jak je sedmačtyřicetiletý sympaťák v Německu populární. Čím? Bezprostředností, ofenzivním fotbalem i výkony v televizním studiu.

Před startem bundesligové sezony tvrdili experti, že na trůn se může vyhoupnout právě BVB. Jenže v polovině října měla Borussia Dortmund na kontě jen sedm bodů, od sestupových pozic ji dělily pouhé dva dílky. Po žádném krizovém scénáři však kluboví bossové sahat nemuseli. Dobře vědí, jaký poklad mají na trenérské lavičce – Jürgena Kloppa. Je to vlastně první krize, kterou populární „Kloppo“ během šesti let na lavičce Borussie zažívá. I když krize…, ta opravdová zatřásla Dortmundem v roce 2005. Dluhy klubu se tehdy vyšplhaly k astronomické částce 122 milionů eur a za dveřmi stál bankrot. 
 

Přivedla jej krize

Tehdy musel Dortmund přistoupit na ozdravnou kúru, do role léčitele byl obsazen Joachim Watzke, jenž na poslední chvíli odvrátil insolvenci. Borussia mu vděčí i za to, že přivedl Jürgena Kloppa. Věděl, že tenhle chlapík v brýlích dokáže výborně pracovat s mladými hráči. Později vyšlo najevo, že blíž než na lavičku BVB měl do Hamburku. S klubem byl již domluven, tamní bossové si však nebyli stoprocentně jisti a najali si agenturu, aby sledovala Kloppovo chování i mimo stadion, zda bude správným reprezentantem klubu. Prý se jim nelíbilo, že si na zápasy obléká džíny a občas i teplákovou soupravu. Šmírování se však provalilo, kouč se urazil a za chvíli již podepisoval smlouvu s Watzkem.
 
Sázka na ofenzivní kartu vyšla. Na tabuli v kabině kouč nikdy nekreslil sestavu, ale pouze ji zaplňoval šipkami. Ani jedna šipka nesměřovala k vlastní bráně. „Jdeme vždy proti míči,“ zní koučovo základní pravidlo. Druhé je ještě prostší: běhat! 
 
Borussie prakticky v každém zápase soupeře přeběhá, jako by měla na hřišti vždy o jednoho hráče navíc. Výsledek? Dva mistrovské tituly, zisk německého poháru, účast ve finále Champions League, kam se Borussia Dortmund kvalifikovala čtyřikrát za sebou. 
 
Letos si hned v prvním zápase „pošmákla“ na Arsenalu. Nic na tom nezměnil ani fakt, že Dortmund pravidelně opouští největší hvězdy. Klopp si vždy dopředu vytipuje potenciální nástupce.
 

Kosí je zranění

Na začátku této sezony však má Borussia ohromnou smůlu na zranění. Na kontě přibyl nezvyklý počet bundesligových porážek. „Na hřišti nám chybí zkušenosti, ale ty se vrátí s příchodem kluků, kteří již vykurýrovali zranění,“ uznal gólman Roman Weidenfeller. Panice nepropadli ani fanoušci. Po překvapivé porážce s HSV zůstali po utkání na svých místech a hráče odměnili bouřlivým potleskem. Stíhací jízda může začít. Dortmund už se vylízal z daleko horších lapálií. Navíc má Jürgena Kloppa.

Bundesliga

Sport
Foto Profimedia.cz
pátek 31. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC