Sport

Buffon nebo Hamšík? Dramatické finále Serie A!

Buffon nebo Hamšík?

Aktuální sezóna italské ligy se dostává do závěrečné fáze, která rozhodne, kdo získá legendární Scudetto.

Juventus ho dokázal vyválčit už čtyřikrát v řadě a letos se může zaspat do historie popáté. Znovuzrozená Neapol se rozpomněla na slavnou éru Diega Maradony a je v těsném závěsu za „Starou dámou“. Dva týmy – jeden mistrovský titul.

Že se nakonec bude rozhodovat právě mezi Juventusem a Neapolí, by po rozjezdu sezóny dokázal odhadnout asi jen málokdo. Juventus zažil historicky nejhorší vstup do nového ligového ročníku, když během 10 kol vybojoval jen tři výhry. Neapol pro změnu nevyhrála v prvních třech zápasech a s inkasovanými pěti góly to vypadalo, že trenér Maurizio Sarri z Empoli nebyl tou správnou volbou.

Stará dobrá mašina jménem Juve

Prvotní negativní dojmy ovšem rychle vymizely. Juventus v 11. kole rozjel neskutečnou sérii. Až doposud neprohrál a ztratil jen dva body za remízu s Bolognou. Každý další zápas svěřenci Massimiliana Allegriho dotáhli vždy k vítěznému konci, což jim pomohlo vyšplhat se na úplný vrchol tabulky. Neapol si počínala podobně. Po nevýrazném startu rozjela šňůru, která přinesla jen dvě prohry. Shodou náhod také s Bolognou a později na hřišti Juventusu.

Ten se svou počáteční krizí protloukal déle. V italských médiích se tradičně začalo spekulovat o pozici trenéra Allegriho, formě Paula Pogby a ostatních hvězd. Sami hráči veřejně přiznali, že podobně ponurou atmosféru v kabině ještě nezažili. Psycholog Allegri se nakonec ukázal být tím nejlepším vůdcem do krizového období a zlom ve formě i po mentální stránce byl dechberoucí.

Nečekané trumfy města krásy

Neapol z nepříjemností vytáhl muž s vizáží přísného pana učitele. Maurizio Sarri se po úvodních nezdarech rychle adaptoval, udělal několik změn v základní sestavě a svůj oblíbený systém 4−3−1−2 přeladil na flexibilní variantu 4−3−3. Kromě výsledků se okamžitě dostavily také četné komplimenty, které tým chválily za nejhezčí fotbal, který je momentálně na apeninském poloostrově k vidění.

Průběžné druhé místo Neapol vybojovala především díky perfektní souhře hlavních opor. Sarri momentálně v základní sestavě nemá slabé místo, a proto spoléhá pravidelně na stejnou jedenáctku. Na hrotu má bezkonkurenční pozici argentinský bombarďák Gonzalo Higuaín, který s 29 ligovými góly prožívá nejlepší sezónu své kariéry a v tabulce střelců vede o 15 tref před Paulem Dybalou z Juventusu a Carlosem Baccou z AC Milán.

Zmínku určitě zaslouží i brazilský rodák s italským pasem, Jorginho. Režisér ze středu pole s dokonalou přihrávkou určuje tempo hry a bez něj by Marek Hamšík v záložní řadě měl těžkou práci. I proto ho Antonio Conte povolal do italské reprezentace na přípravné zápasy před evropským šampionátem ve Francii.

Důvěru národního kouče má také Lorenzo Insigne. V minulé sezóně se drobný, technicky založený, útočník trápil a dokonce vypadl ze základní sestavy. Letos ale patří k dvorním nahrávačům Gonzala Higuaína  a spolu se Španělem Josém Callejónem tvoří tito tři jeden z nejlepších a nejproduktivnějších útoků soutěže.

Sázka na skvělého veterána

Juventus má k dispozici zkušený a zároveň talentovaný tým. Vyzrálost reprezentuje 38letý Gianluigi Buffon, který se v nedávném turínském derby definitivně zapsal do historie Serie A. Takříkajíc na stará kolena dokázal překonat rekord brankáře Sebastiana Rossiho, který v sezóně 1993/1994 udržel čisté konto 929 minut. Buffon hranici natáhnul na 974 minut a doufá, že to zdaleka nebyl vrchol jeho kariéry. Trenér Conte s ním totiž počítá do Francie na post jedničky.

Na Euru se bohužel nemůže ukázat Argentinec Paulo Dybala. 22letý mladík se stal hlavní posilou Juventusu před aktuální sezónou a investice se vyplatila. Po několika kolech získal pevné místo v základní sestavě a bez jeho gólů i kombinačních schopností by Juventus o titul možná nebojoval. Někteří z italských novinářů ho potenciálem přirovnávají dokonce k Lionelu Messimu, což je poklona, která by neurazila nikoho.

Pokud Dybala nebude zraněný, Juventus by se teoreticky měl popasovat s náročnými zápasy, které přinese závěrečná fáze sezóny. Bianconeri se musí, mimo jiné, utkat ještě s AC Milán, Laziem a také Fiorentinou. Ta se chce za každou cenu dostat na třetí místo zajišťující boj o Ligu mistrů. Ale zdaleka není sama.

Neapolská výzva

Neapolské fotbalisty čeká pro změnu Internazionale, které v úvodu soutěže vedlo a chce najít ztracenou formu, a také veledůležité klání s momentálně třetím AS Řím. Luciano Spalletti udělal s týmem kolem Edina Džeka doslova divy a při troše štěstí by AS ještě mohlo atakovat druhou příčku. Pokud ovšem tým Maurizia Sarriho uspěje v tomto zápase, oba vedoucí kluby se definitivně oddělí od zbytku tabulky.

Ať už to v posledním kole dopadne jakkoliv, bude to velká událost. Pět titulů v řadě může potvrdit absolutní dominanci Juventusu jakožto neslavnějšího italského klubu. Scudetto pro Neapol by znamenalo teprve třetí mistrovský úspěch. Partenopei v Serii A zvítězili naposledy v roce 1990.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Italská liga

Sport
Foto Profimedia.cz, Fotolia
pátek 1. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC