Sport

Běh během cyklistiky v Dübendorfu

Sportovní pořad o cykrokrosu

Cyklokros je také dvojboj, ač se třeba dnes netěší takové popularitě, jako střelba na lyžích. Tato fyzicky náročná a intenzivní disciplína letos oslaví svůj největší svátek už v únoru. Mistrovství světa 2020 se koná na letišti ve švýcarském Dübendorfu!

Jestli vám silniční cyklistika připadá poněkud monotónní, tak se stoprocentně taky počítáte mezi fanoušky cyklokrosu. Tato disciplína, při níž cyklisté pravidelně sesedají z kola, aby ho přenesli přes nesjízdný terén, má kořeny na samém začátku 20. století a odkazuje k závodům mezi ardenskými vesničkami.

Géo Lefèvre, zakladatel Tour de France, pak hrál naprosto klíčovou roli ve formalizaci tohoto sportu. Když jeden z vítězů Tour, Octave Lapize, prohlásil, že za jeho úspěch může cyklokrosový trénink, byla nová sportovní senzace na světě.

Kdo se vyzná v trati, ten málokdy tratí

Všichni známe záběry na cyklisty, kteří se se silničkou přes rameno brodí polozmrzlým bahýnkem. Tyto cyklokrosové fotky jsou samozřejmě nejatraktivnější, ale většina moderních tratí je z 90 % sjízdná. Je ale třeba brát ohled na to, že je cyklokros zimním sportem a skutečná elita tohoto sportu se pozná právě v mistrovské manipulaci s kolem i na vlhkém či zmrzlém povrchu.

Světovou špičku, tedy kategorie U19 a U23, letos uvidíme právě v Dübendorfu. Organizátoři konvertovali část tamního letiště na cyklokrosovou trať, plochého zážitku se ale rozhodně bát nemusíte. Připravili celou řadu umělých překážek, které simulují mnohem zvlněnější terén, spolu s očekávaným mrznoucím deštěm tedy bude o podívanou postaráno.

Králové z Beneluxu

Od roku 2014, kdy se mistrem světa stal Čech Zdeněk Štybar, si každý rok všechny tři medaile odvezli cyklokrosaři z Belgie nebo Nizozemí. Tyto rovinaté země obvykle excelují i v silniční cyklistice, v cyklokrosu ale téměř nemají konkurenci. Belgičan Wout van Aert dostal zlato třikrát po sobě, jen aby byl v roce 2019 sesazen Mathieuem van der Poelem ze sousedního Nizozemska. Belgičan Erik De Vlaeminck je dokonce suverénním šampionem celé disciplíny, neboť si z mistrovství světa mezi lety 1966 a 1973 odvezl 7 zlatých medailí.

Jak se bude Holanďanům a Belgičanům dařit v předhůří Alp a na dohled od curyšského jezera můžeme jenom spekulovat. V posledních letech jim totiž šlapou na paty mladí Angličané Ben Tulett a Thomas Pidcock, oba loňští šampioni svých věkových kategorií.

Zpátky do Tábora?

V ČR se mistrovství světa v cyklokrosu konalo naposledy v roce 2015, ale Štybarovi se na domácí půdě bohužel nepodařilo titul obhájit. Příští a přespříští rok se pak soutěž vrátí jaksi domů, do belgického Ostende a poté do nizozemského Hoogerheide. Ve hře je ročník 2024, o který se ale kromě Tábora uchází i francouzské město Liévin. Nezbývá tedy než věřit, že spolu se šampionátem se do české kotliny povede navrátit i cyklokrosové zlato.

Mistrovství světa v cyklokrosu

Sport
Foto Profimedia.cz
sobota 1. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC