Sport

Australian Open 2017 tradičně na Eurosportu HD

Angelique Kerber - sedminásobná vítěžka Australian Open

Více než 20 hodin živého tenisového vysílání denně nabídne Eurosport z prvního grandslamu roku 2017 – Australian Open.

Eurosport bude vysílat Australian Open na obou programech od 16. do 29. ledna. Celkem se mohou diváci těšit na přibližně 200 hodin živých přenosů. Eurosport bude vysílat nejen z hlavního kurtu Roda Lavera, ale i z dalších dvorců včetně Hinsense Areny a Margaret Court Areny. Všechny tři hlavní haly mají zatahovací střechy, Australian Open je prvním grandslamem, jehož haly mají takové vybavení.

Eurosport bude vysílat nejen finálové zápasy dvouher, ale i čtyřher včetně smíšené. Atmosféra Australian Open je úžasná, Australané mají tenis rádi a rádi fandí. Počet diváků australského grandslamu každým rokem stoupá, loni ho vidělo rekordních 760 363 diváků. Odměny pro vítěze jsou astronomické, v loňském roce si Djoković a Kerber každý vydělali téměř čtyři miliony australských dolarů. Novak Djoković triumfoval loni v Australian Open pošesté, čímž vyrovnal dosavadní rekord Roye Emersona, mezi ženami je nejúspěšnější Margaret Court se sedmi triumfy, Serena Williams předloni zvítězila pošesté. Nasazenými jedničkami budou v roce 2017 Andy Murray a Angelique Kerber, mezi hráči nepřijdete ani o naše zástupce – Tomáše Berdycha, Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou.

Každý den se mohou diváci těšit nejen na dramatické sportovní zápolení, ale i na analýzy a rozhovory tenisového experta Eurosportu Matse Wilandera v tradičním magazínu Game, Set & Mats. Eurosport se zaměří i na nekonvenční rozhovory s tenisovými legendami a nejzábavnější tenisové momenty.

Česká (československá) stopa je v historii turnaje jasně viditelná. Loni hrály finále ženské čtyřhry Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká, finále mužské čtyřhry Radek Štěpánek (s Nestorem). Ze 16 finalistů dvouher a čtyřher tak byla trojice z České republiky, v tomto směru byla ČR nejúspěšnější zemí. Největšího úspěchu dosáhl náš tenis v roce 1989, kdy se ve finále utkali Ivan Lendl s Miloslavem Mečířem. Lendl vyhrál Australian Open dvakrát v letech 1989 a 1990, navíc byl dvakrát ve finále, posledním českým vítězem byl v roce 1998 Petr Korda. V ženské dvouhře dvakrát dominovala Hana Mandlíková (1981 a 1987), finále hrály i Jana Novotná, Helena Suková a Renáta Tomanová.

Poprvé se dnešní australský grandslam hrál v roce 1905 na trávě pod názvem Australasian Championship. Během více než stovky let se Australian Open hrálo v pěti australských a dvou novozélandských městech (Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth, Christchurch a Hastings).

Vzhledem k odlehlosti Austrálie se turnaje desítky let zúčastňovalo minimum zahraničních tenistů, plavba do Austrálie z Evropy trvala dlouhé týdny (poprvé do Austrálie přiletěli tenisté z USA až po druhé světové válce). Totéž platilo i pro některé přední australské tenisty, například Norman Brookes, po němž je pojmenována trofej pro vítěze mužské dvouhry, startoval ve dvouhře jen jednou (a vyhrál). V minulosti tak australský turnaj trpěl malou prestiží, tyto doby jsou ale dávno pryč, i v příštím roce uvidíme na Australian Open všechny nejlepší tenisty světa a zraky milionů tenisových diváků budou upřeny právě do Melbourne.

Rod Laver Arena nese jméno slavného čtyřnásobného wimbledonského vítěze od roku 2000. Otevřena byla v roce 1988 pod názvem National Tennis Centre at Flinders Park a má kapacitu téměř 15 tisíc diváků. V předcházejících desetiletích se hrálo na Kooyong Stadium, ale dvorce z třicátých let už nemohly stačit požadavkům moderního tenisu. Hraje se na tvrdých površích Plexicushion Prestige.

Naši komentátoři se na Australian Open každoročně těší, přestože to pro některé z nich znamená řadu bezesných nocí. Zápasy z Australian Open budou komentovat Radek Barkman, Béla En, Karel Janů, Ivan Petr, Tomáš Petr, Michal Šíma a Michal Škorpil. Začínáme 16. ledna od 01.00 na obou programech, ještě před startem si mohou diváci na Eurosport 1 HD od 00.00 vychutnat to nejlepší z loňského ročníku Australian Open.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Australian Open 2017

Sport
Foto Profimedia.cz
pondělí 16. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC