Sport

Alpský lyžař Kryštof Krýzl zve diváky Eurosportu na SP v alpském lyžování

Kryštof Krýzl s lyžemi

Po odchodu Ondřeje Banka je Kryštof Krýzl nejlepším a nejzkušenějším alpským lyžařem české reprezentace. Eurosport bude Světový pohár v alpském lyžování vysílat i v blížící se zimní sezoně, začínáme již 22. října přenosy ze Söldenu.

Na Eurosportu mohou diváci sledovat – tak jako v minulých letech – živé přenosy nejdůležitějších událostí v nejpopulárnějších zimních sportech. Eurosport tradičně vysílá kompletní programy světových pohárů v alpském lyžování, biatlonu, běhu na lyžích a skocích na lyžích.

Na domluvený rozhovor přišel Kryštof Krýzl s rozečtenou knihou o slavné bojovnici MMA Rondě Rouseyové. Jak pomáhá bojové umění v lyžařské přípravě?

V bojovém umění jsem v podstatě samouk, ale láká mne, poslední dobou trénuji MMA. Bojový sport je výhra, nebo prohra, a pro lyžování je to příprava fyzická i mentální. V boji vím, že musím překonat soupeře, kterého mám před sebou, na MMA se mi líbí ta široká různost způsobů, jak ho porazit. Do zápasu jdete s tím, že chcete vyhrát, nic jiného, musíte se dostat do takového mentálního rozpoložení, abyste překonal protivníka. A to se přenáší i do lyžování. Už kdysi dávno jsme se s Ondrou Bankem bavili, jak je těžké se v našich podmínkách prosadit do světového poháru. Když jsem sledoval Alberta Tombu, to byl sen… Naším cílem bylo se do svěťáku dostat, a pak tam první prorazil právě Ondra Bank, už tím byl pro mne bohem. Jenže lyžaři z alpských zemí jsou prostě jinde, a my jsme měli už od mládí zakódováno, že je nereálné je porážet. Nyní už chci více. Pořád je sice v té obrovské konkurenci úspěchem dvacáté místo, ale už mi nestačí takto s nimi jezdit a být s tím spokojený. Už se chci mezi nimi prosadit, porážet je.

Kombinace, to je i sjezd. V jednom nedávném rozhovoru jste řekl: „Chci více riskovat, mám to tak v hlavě nastavené.“ Připomíná mi to Ondřeje Banka… Bez překročení míry rizika možná ani nejde vyhrávat…

Nejde…

A jak najít hranici, aby člověk nešel naproti vážným zraněním, jak se stalo i Svindalovi?

Já se soustředím na technické disciplíny, tam při pádech nehrozí takové následky jako při sjezdu. Plánuji sjezd, plánoval jsem ho více, nyní budu muset v tomto směru ubrat, nevím. Nemám natrénováno, takže nesmím překročit míru rizika, nejít do toho, bez tréninku to nejde. V obřím slalomu jsem schopen riskovat, jít až za hranici toho, co umím. Jde o celkový přístup, naučit se riskovat už v tréninku, nedělat si těžkou hlavu z neúspěchů. Když člověk riskuje, z pěti závodů se podaří tři, další ne. V závodech jde o strašně krátký časový úsek, výkon může ovlivnit spousta faktorů, ne vždy se daří předvést maximum. Stačí maličko přibrzdit, znervóznět a už to je pryč. Ale v pár jízdách se mi loni podařilo dostat se do správného odhodlání, na ně chci navázat a ještě posouvat hranici. Když už je to dobře rozjeté, nastává nejtěžší okamžik – nezaleknout se toho, že vypadnu, jet naplno i druhé kolo. Pokud vypadnu, nesmí se zhroutit svět.

Neoblíbená otázka, ale nelze ji vynechat – jaká očekáváte umístění v blížící se sezoně?

Ve slalomu na bodované pozice, v obřáku kolem dvacátého místa. Ale já takhle nechci přemýšlet, chci se postavit na start s čistou hlavou a předvést maximum, bez nějakých obav z neúspěchu. Pár dobrých výsledků musí padnout, myslel jsem na medaili z kombinace, v tomto směru mě mrzí neuskutečněný tréninkový kemp v Chile. Celou přípravu pracuji s italským trenérem, který se specializuje na technické disciplíny. On ani moc nechce, abych sjezd jezdil, ale ví, že do toho mám chuť. Tomáš Bank mi měl pomoct, ale zranění řeklo Chile ne.

Co byste popřál divákům Eurosportu, který bude tradičně vysílat kompletní program Světového poháru?

Aby nám fandili, aby nás sledovali pravidelně. Lyžování je úžasný sport, napínavý, když mu porozumíte, tak vás úplně vtáhne do sebe.

Kryštof Krýzl (12. 10. 1986, alpský lyžař)

přezdívka Kitan, největší úspěch MS 2009 ve Val-d‘Isère – 8. místo ve slalomu (nejlepší české umístění v historii) – SP v obřím slalomu – celkově 37. místo.
 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Světový pohár v alpském lyžování

Sport
Foto Eurosport
sobota 22. 10.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC