Sport

All Stars Cup 2014: Vycházející fotbalové hvězdy v Praze

All Stars Cup 2014

Hrají v Olympique Marseille, Atlético Madrid či Interu Milán. Rozdíl je jen v tom, že je jim 16 let. Přesně takoví hráči v polovině června přijeli do Prahy na mezinárodní juniorský turnaj All Stars Cup 2014.

B ěhem šestileté historie se ze skromného rodičovského turnaje stala velká mezinárodní akce, se kterou se nyní můžete setkat i na televizních obrazovkách SPORT 1 a SPORT 2 HD. 
 
Jedná se o přehlídku nejlepších šestnáctiletých fotbalistů Evropy, kterou okořenila účast týmů z Mexika a Japonska. Pro mladíky ze sedmi českých klubů to byla jedinečná konfrontace se zahraniční špičkou. Šestý ročník turnaje přilákal týmy jako Inter Milán, Sporting Lisabon, Hamburger SV, Olympique Marseille. Velkým tahákem letošního ročníku byli navíc hráči Atlética Madrid. Na letošní skvělý debut navázali fotbalisté mexického Chivas Guadalajara. Poprvé se na turnaji objevil zástupce z Asijského kontinentu – japonský tým Jokohama Marinos.  
 

Šestnáctiletí jako profesionálové

Dostat takové týmy do Prahy ale rozhodně není maličkost. Špičkové zahraniční kluby si v této věkové kategorii své hráče velice chrání a velmi pečlivě vybírají, na jakém turnaji se jejich mládežnické týmy představí. Jsou si velmi dobře vědomi toho, že talentovaný mladý hráč má velkou hodnotu. A proto je naprosto samozřejmé, že organizátoři musí hradit cestu, ubytování, v některých případech je dokonce zapotřebí zaplatit týmu i startovné. Například Milánský Inter každý rok vybírá z přibližně 500 nabídek z celého světa maximálně dva turnaje, kterých se tým zúčastní. 
 
Druhým aspektem, který hraje významnou roli, je zázemí turnaje a servis. Jedná se sice pouze o dorosteneckou kategorii, ale o hráče už teď musí být pečováno jako o profesionály. Součástí je speciální strava, pravidelný přísun vody a ledu po celý průběh turnaje, samostatné šatny pro každý tým, přesně načasované transfery z hotelu na hřiště a zpátky. Pro účastníky All Stars Cupu je připraveno navíc další velké lákadlo. Už podruhé se zápas o třetí místo a finále hraje v Synot Tip Aréně, kde se před rokem při utkání o evropský superpohár proháněly takové hvězdy jako Arjen Robben nebo Fernando Torres. 
 
Při volbě turnaje, kterého se špičkový zahraniční tým zúčastní, se přihlíží také k historii turnaje a k celkovému kreditu. Rozhodně je nesmírně důležité, pokud turnaj propagují známé fotbalové osobnosti. Proto je už několik let patronem All Stars Cupu bývalý reprezentant a vítěz Ligy mistrů Vladimír Šmicer.
 
Takový mezinárodní turnaj je totiž výkladní skříní, kde se prezentují jednotliví hráči. Proto je pro kluby nesmírně důležitá přítomnost zahraničních skautů (vyhledávačů talentů) z těch nejlepších evropských velkoklubů. Letos se jich na All Stars Cupu objevilo téměř sto. Minulý rok hned po turnaji zamířil na testy jeden mladý portugalský fotbalista do Londýnské Chelsea, kde o několik týdnů později pod dohledem manažera Josého Mourinha podepsal svůj první profesionální kontrakt.   
 

Zahraniční týmy jsou před námi

Získat tyto týmy není jednoduché, ale pokud se to podaří, odměna po sportovní stránce je obrovská. Fotbalisté z nejlepších českých týmů se můžou konfrontovat s těmi nejlepšími ve své věkové kategorii. Je to pro ně nesmírně důležité, protože se takovým zápasům nevyrovná žádné tuzemské derby. Letos se do čtvrtfinále turnaje dostala pouze domácí Slavia, která jako nejlepší z českých účastníků nakonec obsadila šesté místo.  
 
Semifinále se stalo záležitostí zahraničních týmů. V Synot Tip Aréně se o celkové třetí místo utkali další dva nováčci turnaje. V šestigólové přestřelce byli nakonec úspěšnější fotbalisté Dinama Záhřeb, kteří zvítězili nad Atléticem Madrid. Za chorvatský tým, který v loňském roce ovládl klubové mistrovství světa, se dvakrát trefil Davor Lovren. Ten se nakonec díky sedmi úspěšným zásahům stal nejlepším střelcem turnaje.
 
Finálový zápas týmů Olympique Marseille a Hamburger SV pak rozhodl jediný gól Matse Köhlera, který byl posléze zvolen nejlepším útočníkem celého turnaje. Německý tým na turnaji neprohrál ani jeden z devíti zápasů a stal se celkovým vítězem šestého ročníku turnaje. Ukončil tak tři roky trvající nadvládu portugalského Sportingu.

All Stars Cup 2014

Sport
Foto Sport 1
sobota 12. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC