Sport

60 silničních závodů aneb plná porce cyklistiky

Cyklistický program na Eurosportu

Sezona silniční cyklistiky odstartovala na Eurosportu 26. ledna úvodní etapou závodu Vuelta a San Juan v Argentině a cyklistický program se až do října nezastaví ani na vteřinu. Pokud by chtěl fanoušek sledovat všechny závody, musel by sedět před televizí i několik hodin denně.

A na co se tedy můžete těšit v letošním roce? Eurosport představí téměř kompletní program všech závodů nejvyšší kategorie World Tour (z 36 závodů chybějí pouze 2 – úvodní v Austrálii a závěrečný v Číně). Tradičně bude vysílat všechny tři Grand Tour, Giro d’Italia, Tour de France a Vueltu, a samozřejmě i pět takzvaných Monumentů, tedy nejslavnějších jednodenních klasik: Milán – San Remo, Okolo Flander, Paříž – Roubaix, Lutych – Bastogne – Lutych a Okolo Lombardie.

Ale to není všechno. Diváci uvidí i řadu kratších etapových závodů a atraktivních jednodenních klasik, například Omloop Het Nieuwsblad, kde obhajuje loňské prvenství Zdeněk Štybar, oblíbené Strade Bianche, které končí na nádherném Piazza del Campo v Sieně, Tirreno – Adriatico, Amstel Gold Race a Critérium du Dauphiné. 

A co české a slovenské barvy?

Cyklističtí fanoušci budou mít na Eurosportu téměř po celý rok příležitost sledovat i špičky české a slovenské cyklistiky. Zdeněk Štybar i letos pokračuje v barvách Deceuninck – Quick Step a jak zasvěcení jistě ví, sezonu začal úchvatným vítězstvím v Argentině na Vuelta a San Juan. Počítá se, že se na obrazovce pravidelně budete setkávat i s trojnásobným mistrem světa v silniční cyklistice, slovenským fenoménem Peterem Saganem, který se v Argentině umístil na druhém místě. Nelze nezmínit i Petra Vakoče, který přestoupil do stáje Alpecin-Fenix a bude jezdit po boku fenomenálního Mathieuho van der Poela. I proto můžeme očekávat, že jeho výkony uvidíme na významných klasikách. Na Eurosportu se občas objeví i české kontinentální týmy, v minulých letech šlo o Elkov – Kasper, Tufo – Pardus Prostějov nebo Sparta Praha. 

Cyklistiku budou i v letošním roce komentovat Štěpán Straka, Martin Hačecký a Petr Nejedlý. 


Tři otázky pro Štěpána Straku

Jaký bude silniční rok 2020, na co se nejvíce těšíš?

Nevím, jaká bude sezona 2020. To je na tom to nejlepší. Na sportu jsou přece nejlepší právě momenty překvapení. Pro mě osobně je nejatraktivnější období jarních klasik. Dynamika Flander, Roubaix a dalších je nenahraditelná.

Minulý rok jsi byl přímo ve Francii na Tour de France, co dá taková zkušenost komentátorovi?

Jsou to drobné detaily, které z televize nepochytíte. Jako komentátor jste však schopen těmi drobnostmi obohatit přenos. Přímo na místě pak hlavně pochopíte, jak obrovský je to projekt. Možná najdete na světě stejně velké sportovní akce, ale na Tour je neuvěřitelné to, že je mobilní. Zázemí, týmy, lidé, novináři. To vše se tři týdny pohybuje Francií a musí denně fungovat. 

Co očekávat od Petra Vakoče po jeho přestupu?

Petr je chytrý kluk. Moc dobře si uvědomuje, jaké má štěstí, že je po téměř fatální nehodě naživu a může závodit. Teď dostává šanci v ambiciózním projektu a je jen na něm, jak s ní naloží. Opakuji, je to chytrý kluk.

Cyklistický program na Eurosportu

Sport
Foto Eurosport
sobota 22. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC