Sport

24 hodin Le Mans obsadí Eurosport

24 hodin Le Mans obsadí Eurosport

Legendární! Výraz legendární a 24 hodin Le Mans jsou synonyma. Vždyť pokud je nějaký historický sportovní závod považován za legendární, je to 24 hodin Le Mans. Z české redakce Eurosportu budou závod komentovat – ve stejném počtu jako závodní posádky – zkušení motorističtí komentátoři Béla En, Zdeněk Míka a Martin Straka.

Již desetiletí komentují na Eurosportu slavnou čtyřiadvacetihodinovku a jejich střídání za mikrofonem si získalo množství fanoušků, vždyť i v České republice je 24 hodin Le Mans jednou z největších motoristických událostí roku. A vysílání Eurosportu je toho důkazem. Stanice bude tradičně vysílat kompletních 24 hodin Le Mans o víkendu 16. a 17. června, ovšem předzávodní pasáž startuje už v pondělí 11. června sestřihy Best of 2017.

Tomáš Enge v Le Mans úspěšně bojoval vícekrát a jako první český pilot startoval i ve Formuli 1. Slavný závod pravidelně spolukomentuje v české redakci Eurosportu: „24 hodin Le Mans je největší vytrvalostní závod sportovních aut s neskutečnou historií a atmosférou. Mám na něj fantastické vzpomínky. Asi není žádný jiný závod, který by poutal větší pozornost médií, fanoušků, jezdců nebo samotných týmů a automobilek.“

Zdeněk Míka si spolupráci s Tomášem Engem pochvaluje: „Je jedním slovem bezvadná. Tomáš je nejen skvělý závodník, ale také velmi přátelský člověk. Kdykoliv přijde, je to, jako kdyby nepřišel host, ale jeden z nás. Má obrovský přehled, je vidět, že závodění je jeho život se vším všudy, a vždycky s ním bylo o čem hovořit. Přezdívka ,Český pan Le Mans’ je zcela na místě.“ 24 hodin Le Mans žije nejen živým přenosem v kabině Eurosportu, ale také na speciální facebookové události české redakce Eurosportu, kde jsou fanoušci s komentátory celých 24 hodin v kontaktu. A bývá to kontakt emotivní, zábavný a hodně přátelský, jako by komentátoři byli na 24 hodin součástí domovů všech diváků. Ze závodu se tak stává doslova motoristická komunita. Diváci posílají fotografie, jak sledují legendární podnik, píší komentátorům e-maily, 24 hodin Le Mans zkrátka žije životem, jaký jiné sportovní přenosy neznají. I v tom je to jedinečný závod.

Béla En k tomu dodává: „Z místa, kde komentátor tráví obvykle jen pár hodin, se tentokrát na víkend stává druhý domov. Takže do redakce vyrážím plně vybaven vlastním polštářkem na spaní, pohodlným oblečením na převlečení a také něčím dobrým a výživným, přestože není čas na nějaké velké stolování. Ten domov vytvářejí i diváci, jednou nám dokonce jedna z divaček přivezla do redakce kachnu se zelím!“ Komentátor Martin Straka býval v Le Mans pravidelným hostem, legendu si mnohokrát „osahal“: „Přeju všem divákům, aby se do Le Mans dostali a vše poznali zblízka. Aby pochopili, co se pokoušíme sdělit. Vždycky a pořád drnčím, když TAM jsem. Klaním se v místě, kde zahynul Jo Gartner, pohladím pamětní desku k největší tragédii v historii motorsportu, Mans 1955, večer piju místní pivo a kouřím místní cigarety a diskutuju se všemi, koho TO baví stejně jako mě.“

24 hodin Le Mans

Sport
Foto Martin Straka
sobota 16. 6.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC