Rozhovor s Ondřejem Slaninou

V každém chlapovi zůstává až do smrti kus kluka

V každém chlapovi zůstává až do smrti kus kluka

Jaké to je, být jedním z prvních televizních kuchařů v ČR a už třináct let z obrazovky každý týden lidem radit, co by si mohli uvařit – i o tom jsme se s Ondřejem Slaninou bavili v jeho restauraci Chateau St. Havel v pražské Krči. Ondřej je v reálu stejný, jak ho znáte z obrazovky – veselý a výřečný chlapík, který má evidentně radost ze života i ze své práce. Zájem o jídlo i vše kolem něj prostupuje celým jeho životem a je znát z každé jeho odpovědi.

Jaké to je, dělat třetinu svého života akční pořad o vaření? Jak to zvládáte?

Já myslím, že to zvládáme pořád dobře. Určitě jsme se za léta změnili. Když jsme začínali, byli jsme kluci. Teď už je to trochu jiné, my jsme jiní. Ale změny jsou pozitivní. Pořad točí celý štáb a jeho složení je po celých třináct let stejné. Dalo by se říct, že jsme jako rodina.

Pořad děláte stále s parťákem Filipem Sajlerem. Nelezete si občas na nervy?

Samozřejmě jsme za ta léta měli ve štábu i lehce ponorkové stavy, tomu se člověk asi nevyhne. S Filipem jsem za celou tu dobu žádný problém neměl. Ale přece jen Kluci v akci nejsme jenom já a Filip. Když však s těmi lidmi trávíte v rámci natáčení třeba deset dní na cestách, logicky občas přijde ponorka. Zatím jsme to ale vždycky v pohodě ustáli a fungujeme.

Jak pořad sám a recepty do něj vznikají?

Máme skvělou produkční Marii, která nám předem řekne, jaké bude téma natáčení. My s Filipem vymýšlíme třeba třetinu témat, zbytek zvládne Marie, protože je moc šikovná. No a podle tématu konkrétního dílu vymýšlíme recepty.

V každém chlapovi zůstává až do smrti kus kluka

Kde stále berete inspiraci na nové recepty?

Někdy to jde lehce, jindy už je to přece jen obtížnější. Třeba u tématu česká klasika už jsme skoro všechno dělali. Nejde ale donekonečna vymýšlet novinky. Třeba u příloh. Tam bez mučení přiznám, že bramborovou kaši jsme určitě dělali víckrát. Základ je ale hlavní surovina – a její zpracování může být jiné. Ale jde to. Gastronomie a vaření jsou v podstatě bezedné.

Už s vámi vyrostly dvě generace kuchařů. Máte představu, kdo se na vás dívá?

Když jsme začínali, byli naši diváci starší, řekněme hlavně dámy padesátnice, šedesátnice. S postupným rozšířením internetu a on-line služeb se začala skupina našich diváků rozšiřovat a především omlazovat. Teď už se dá říct, že se na nás dívají všechny kategorie diváků. Je to dáno také tím, že na nás koukaly mámy na mateřské a jejich děti, které už vyrostly. Třeba dnes dopoledne jsme natáčeli s osmnáctiletou blogerkou, která nám řekla, že když jí bylo sedm, krájela v našem pořadu ředkvičky. Jsem moc rád, že náš pořad baví i další dorůstající generaci.

Podíváte se někdy na starší díly pořadu, jak jste to zvládali před třinácti lety a jak dnes?

Vracím se rád k cestovatelským dílům, abych si připomněl místa, kde jsme byli. Nebo když chci vzpomínat na někoho z hostů. Jinak mám pocit, že jsme se moc nezměnili. Je to pořád stejně potrhlé. Oba dva to vnímáme jako zábavu, je to částečně útěk od reality a můžeme se vyblbnout.

Takže se nechystáte zvážnět a pořad přejmenovat třeba na Muže v akci, nebo dokonce Otce v akci?

Myslím, že ne. V každém chlapovi zůstává kus kluka až do smrti. My muži děláme pořád pitomosti, akorát s postupujícím věkem k tomu musíme dělat i ty odpovědnější věci. Hračky nám zůstávají.

Mají televizní kuchaři taky fanynky a fanoušky? Nebo třeba fanklub?

Chodí nám dopisy i maily, ale že bychom měli fanklub, o tom nevím. Často někdo přijde a řekne, jestli se s námi může vyfotit, že nás jeho máma miluje. (smích)

Za dobu, co pořad děláte, se změnil přístup lidí k jídlu. Jak tento posun vnímáte?

Já moc doufám, že je to i kvůli nám a našemu pořadu. Lidi víc přemýšlí o jídle a o vaření, a i díky tomu se podle mne změnilo to, kdo se dívá na náš pořad. Dneska se už třeba v patnácti letech mladí zajímají o vaření. To je moc dobře.

Jak v tomto směru vedete vlastního syna?

Snažím se ho vést k tomu, aby se o jídlo zajímal. Ale popravdě se teď spíš snažím, aby vůbec něco jedl. Je to velký nejedlík.

Vaříte doma?

Doma vařím v podstatě jenom já, baví mě to a vůbec mi to nevadí.

Co děláte kromě účinkování v pořadu Kluci v akci?

Už deset let mám s partnerem v Praze restauraci Chateau St. Havel, věnuji se taky vlastní škole vaření a celkově letos slavím desetiletí od doby, co jsem začal podnikat. V poslední době část svého času investuji do zatraktivňování závodního stravování, a aby toho nebylo málo, mám značku uzenin, se kterou se snažím proniknout na trh. Jezdím taky po různých akcích, kde buď vařím, nebo dělám školy vaření na klíč. Dělám i přednášky. Asi stárnu, když už po mně chtějí moudra. (smích)


Ondřej Slanina (* 16. srpna 1984, kuchař a restauratér)

Ondřej Slanina je český kuchař a gastronomický vizionář. Studoval hotelnictví a gastronomii v pražském hotelu International. Je dlouholetým členem Pražského kulinářského týmu. Od roku 2005 uvádí na České televizi společně s Filipem Sajlerem kulinářský pořad Kluci v akci, který si za ta léta našel fanoušky snad v každé generaci. S partnerem provozuje restauraci Chateau St. Havel, má vlastní školu vaření Hungry Town, před nedávnem rozjel vlastní značku uzenin a také se snaží zlepšovat úroveň závodního stravování v ČR.

Rozhovor
Foto Profimeda.cz, archiv Ondřeje Slaniny

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC