Rozhovor s Vendulou Špetlíkovou

Vaření je um, který se předává z generace na generaci

Vaření je um, který se předává z generace na generaci

Původně food blogerka, dnes úspěšná byznysžena, která mimo vydané kuchařky začala i s natáčením vlastních pořadů o vaření, kde se snaží hlavně o to, aby rodinné stříbro v podobě skvělých receptů našich babiček a maminek neupadlo v zapomnění. Jak příjemnou průvodkyní kulinářským světem Vendula je, se od začátku října můžete přesvědčit sami na TV Paprika v pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem.

Vendy, jak dlouho se znáte s Adamem Novotným, se kterým vaříte v novém pořadu na TV Paprika Hezky česky s Vendy a Adamem?

S Adamem se známe hodně dlouho. Navíc jsme „skoro sousedé“, bydlíme totiž pár vesnic od sebe. Oba máme rádi nejen dobré jídlo, ale také rodinu a zvířata, takže nás spojuje více společných zájmů.

Jak jste se dostali k vaření? Co Vás na vaření baví?

U mě osobně přišla láska k vaření a pečení až postupem věku. Ani nedokáži přesně určit kdy. Dokud jsem bydlela s maminkou, tak jsem neměla potřebu vařit, ani péct, protože to všechno bravurně zvládala sama. Sama jsem se do vaření pustila, až když jsem začala bydlet s mým mužem. Po úvodních neúspěších jsem se nevzdala a postupně se začala zdokonalovat.

Kdy nastal ten největší zlom?

Určitě když jsem byla na mateřské dovolené. Začala jsem připravovat domácí přesnídávky a marmelády. Měla jsem hodně času jak na přípravu jídel pro manžela, tak i na různé experimentování. Začala jsem tedy připravovat domácí přesnídávky, marmelády a jiné dobroty.

Jste aktivní na sociálních sítích, máte úspěšný blog. Jaké recepty mají vaši fanoušci nejraději, Vendy?

Jednoduché, rychlé a hlavně ze snadno dostupných ingrediencí. Zkrátka takové, u kterých nemusíte objíždět různé obchody a pracně shánět neobvyklé suroviny. Tedy ingredience, které má každý doma ve spíži nebo lednici. A pokud ne, tak je koupíte kdekoli, i v malém obchůdku na vesnici.

Co je pro Vás klíčové při vymýšlení receptů pro diváky či fanoušky?

Budu se opakovat, ale je to jednoduchost, pestrost a snadno dostupné suroviny. Prostě žádné složitosti! Vaření je um, který se předává z generace na generaci. Něco mě naučila babička, něco moje maminka, něco jsem se naučila já sama a nyní zase svou část předávám dál.

Prozraďte nám, na jaké dobroty se mohou diváci v říjnu na TV Paprika v novém pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem těšit.

Televizní pořad Hezky česky s Vendy a Adamem má celkem 20 dílů. V každém díle jsme s Adamem připravili dva pokrmy – hlavní jídlo a dezert. Takže si přijdou na své milovníci slaných i sladkých pokrmů. Diváci se mohou těšit třeba na pečínku na jablkách, ovocný dort, babiččin mřížkový koláč, minidezerty, špagety, rolky, špízy, ale i na žemlovku nebo koprovku.

Jaké recepty mají Češi nejraději?

Podle mých fanoušků jsou to opravdu ty české klasiky. Na svých stránkách jsem několikrát dělala podobnou anketu a na předních příčkách se umístily recepty na pečený bůček, guláš, ale třeba i obyčejné bramborové šišky s mákem. Tedy pokud jde o víkendové a volnočasové vaření. Samozřejmě v týdnu máme asi všichni radši rychlovky. Není čas připravovat pomalu tažený vývar nebo péct kachničku.

Máte radši lokální tradiční suroviny, nebo exotické z dalekých krajin?

Pro mě jsou na prvním místě lokální tradiční suroviny. Ale pravda, každý jsme jiný, každý vaříme jiná jídla, a hlavně i s jiným cílem. Já rovnou říkám, jsem především normální maminka od dvou dětí, která ráda vaří a peče. A protože jsem trochu takový staromilec, můj cíl je, aby národ nezapomínal na chutě své rodiny, aby české tradiční recepty předával dál.

Co podle Vás aktuálně v gastronomii nejvíce letí?

Tím, co letí, se vůbec neřídím. Myslím si, že je na jednu stranu dobré, že můžeme ochutnat jídla z celého světa. Každý si tak může najít to své, oblíbené. Lidé neustále řeší, jaká jídla jsou zdravá a jaká ne. Jenomže například oblíbená italská kuchyně, která je stále častěji součástí českých domácností, se zakládá z velké části na těstovinách a pizze. To je dietní? Třeba těstoviny mají stejnou výživovou hodnotu jako knedlík. A taková francouzská kuchyně vyhlášená po celém světě je především o másle, smetaně a víně.

A jak si v tomto porovnání u Vás vede česká kuchyně?

Češi by měli být hrdí na svou kuchyni. Je jednoduchá, fantastická a co si budeme povídat, zeptejte se chlapů, čemu dají přednost? Asijské kuchyni, rizotu s mořskými plody, nebo voňavému kuřeti na paprice či vepřové pečeni se šesti? Každý rád ochutná „něco jiného“, ale zase se rád vrátí k té „naší české klasice“, někdy stačí jen vzpomínky na dětství a chutě se nám hned připomenou.


Vendula Špetlíková (* 26. prosince 1981, kuchařka a blogerka)
Rodačka z Prahy své rodné město doslova miluje. Nadaná je nejen na vaření a přípravu nejrůznějších drinků (své umění zdokonalovala dokonce na několika barmanských kurzech), ale má i hudební vlohy – bravurně zvládá hru na akordeon, nástroj, který jí vybrala její babička a jenž studovala na Základní umělecké škole. Po absolvování střední školy její kroky však již vedly jen jedním směrem, a to do Vysoké hotelové školy v Praze, takže je z ní dnes vlastně taková vařící a pečící inženýrka.

Rozhovor
Foto TV Paprika

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC