Rozhovor s Adélou Částkovou

Úspěch se v Česku neodpouští

Úspěch se v Česku neodpouští

Nový, svěží talent na české popové scéně? Rozhodně tahle brunetka! I když je jí teprve šestnáct, v hlavě to má Adéla srovnané a jde si tvrdě za svým snem – být dobrou sólovou zpěvačkou. A zatímco její spolužáci objevují kouzlo večírků a randění, Adéla si od téhle zábavy dává odstup.

Nedávno jsi oslavila šestnáctiny a už se živíš zpěvem. Většina tvých vrstevníků se přitom teprve hledá. Měla jsi o profi kariéře jasno už od dětství?

Já jsem se chvíli hledala právě ve zpěvu. Snažila jsem se najít směr, který by mi vyhovoval. Ke zpívání jsem se dostala už na hereckých táborech, kam jsem odmala jezdila. Tam si všimli mého talentu vyučující a dali mi šanci. Pak přišla první vystoupení a také menší herecké role. Zpívat jsem se učila na cover písničkách (pozn. redakce: převzaté písně), až pak přišly ty vlastní.  

Když jsem četla životopis zpěvačky Beyoncé, zaujalo mě, že už od raného dětství musela dřít i osm hodin denně. Jak to bylo u tebe?

Pokud se chce člověk posouvat vpřed, tak je to velká dřina. A já jsem v tomhle dost cílevědomá. Chci na pódiu odvádět dobré výkony nejen pro fanoušky, ale i pro lidi, kteří o mně v životě neslyšeli.  

Na diskotéky a kluky nemám čas, pořád totiž zpívám

Vadí ti, že býváš srovnávaná s Ewou Farnou, která se jako jedna z mála českých zpěvaček prosadila taky v nízkém věku?

Ne, mně přijde normální, že lidé mají tendenci vás s někým srovnávat, škatulkovat. A pokud mě srovnávají s Ewou Farnou, tak mně to nevadí, naopak! Ewa je skvělá zpěvačka a je i můj vzor. Nikoho ale nechci kopírovat, ono to ani nejde.

Setkáváš se už s kritikou?

Občas ano. Když je to kritika konstruktivní, která mi dodá zpětnou vazbu, tak mě to posiluje. Jsem ráda za každou výtku, která má logiku. Taková ta urážlivá kritika přijde občas také, to je v téhle branži asi běžné, ale tu zatím ignoruji.  

Máš v šoubyznysu ještě nějaké přátele? Nebo je to spíš nepřátelské prostředí? 

Samozřejmě se v téhle branži dají najít přátelé. Člověk se sice musí obrnit trpělivostí, ale jde to. Šoubyznys není nějaká válečná zóna, kde spolu všichni soupeří, ale pár hlupáků se tu najde (smích).

Netajíš se tím, že sis v bývalé škole prošla šikanou. Myslíš, že spolužákům vadila právě tvoje profese?

Na osmiletém gymnáziu to bylo složité, u nás v Česku se úspěch asi neodpouští. To, co dělám, mohl být skutečně spouštěč nějakých negativních emocí od spolužáků a učitelů, ale vždy jde o konkrétní lidi. Já jsem tuhle kapitolu života vzala jako skvělou zkušenost a motivaci k mé práci, uzavřela jsem to a nechci se k tomu vracet. Změnila jsem školu, jdu si svou cestou, mám teď skvělou třídu, úžasné vyučující a jsem za to strašně moc ráda.

Prý do školy ale moc nechodíš. Tolerují profesoři tvoji uměleckou činnost i na úkor docházky?

Chodím teď na Katolické gymnázium v Třebíči a učitelé jsou tam vstřícní, takže se můžu věnovat své práci a tomu, co mě baví. Takhle by to mělo být mimochodem všude, ne? Já se tam snažím chodit co nejvíc, ale skloubit zkoušky, vystoupení a natáčení je někdy složité. Svoje povinnosti si plním, ale je fakt, že mám vyšší absenci.

Budeš si psát do budoucna i vlastní texty?

Určitě, když si zpěvák píše vlastní písničky, vycházejí z jeho pocitů a jsou silnější. Já se na svých textech zatím jen spolupodílím, ale do budoucna si je chci psát sama.  

Hraješ na nějaký hudební nástroj?

Dokážu se skvěle odreagovat u hry na piano.

Většina tvých vrstevníků se chodí odreagovat spíš na diskotéky, zajímá se o opačné pohlaví. Jak to máš ty?

Volného času mám opravdu málo a vyplňuji ho svým největším koníčkem, no spíš koněm. Mám dva vlastní koně. Zabírá to spoustu času, ale stojí to za to! Na diskotéky nemám čas, ani mě to nebaví (smích).


Adéla Částková (* 15. února 2002, zpěvačka)

Už ve 13 letech začínala v rodinném fantasy muzikálu Let snů Lili v Brně, následně účinkovala v pražské Hybernii v muzikálu Romeo a Julie. Loni se s angažmá v divadlech rozloučila a rozhodla se postavit na vlastní nohy. Nafotila odvážné fotky, které ji mají ukázat v novém, dospělém světle a pop vyměnila za RnB žánr, který jí je bližší. Posledních pár měsíců vystupovala na castinzích Miss Czech Republic po boku Adama Mišíka, v červnu například zpívala na Avon Pochodu nebo na večírku ve Slovanském domě, který byl spojený s charitativní akcí Barbary Nesvadbové. Na sólové koncerty si bude muset ještě počkat, ale věří, že když dává do své tvorby maximum, úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

Rozhovor
Foto WESNAP

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC