Rozhovor s spisovatelem a historikem Adamem Chroustem

Stinglův příběh by vydal na deset filmů

Rozhovor se spisovatelem a historikem Adamem Chroustem

Již 9. září vstoupí do kin film Stingl – Malý velký Okima o cestovatelské legendě Miloslavu Stinglovi, který ve druhé polovině minulého století procestoval přes 150 zemí světa a své poznatky zveřejnil ve více než 40 knihách. O jeho dobrodružstvích, osobním životě, ale i samotném filmu a natáčení jsme hovořili se scenáristou snímku, mladým historikem Adamem Chroustem.

Do kin zanedlouho vstoupí nový film Stingl – Malý velký Okima, na jehož scénáři jste se podílel. Bude se zabývat spíše osobním životem slavného cestovatele, nebo jeho dobrodružnými výpravami?

Uvidíte v něm oboje. Miloslav Stingl byl nejen etnograf, cestovatel a spisovatel, ale i nesmírně moudrý člověk s barvitým osobním životem. Celovečerní film poodkryje spoustu jeho tajemství, odhalí složité vztahy v osobním životě a rodině, která trpěla jeho vědeckými a objevitelskými cestami. Poznáte i tři osudové a zcela odlišné ženy, které Stingla doprovázely celý život a silně ho ovlivnily. Rozhodně se máte na co těšit.

Vy sám jste o Miloslavu Stinglovi již napsal obsáhlou biografii. Co Vás na jeho postavě zaujalo natolik, že jste mu zasvětil knihu a nově i film?

Jeho osobní příběh mě okouzlil už před léty. V době uzavřených hranic a zuřící studené války procestoval sto padesát zemí celého světa. Zažil blokádu Kuby, objevil ruiny mayských měst, rodil eskymácké děti v Arktidě, ovládl sedmnáct světových jazyků a dialektů… Jeho příběh by vydal na několik knih a film je ideální cestou, jak jej vyprávět jinou optikou.

A jak se Vám spolupracovalo s tak zasloužilým tvůrcem, jakým je Steve Lichtag?

Se Stevem jsme si brzo porozuměli a od momentu, kdy se rozhodl film natočit, jsme spolu konzultovali nejenom námět a filozofii celého filmu, ale samozřejmě i scénář. Byly to stovky hodin rozhovorů, jak příběh, který by vydal na desetidílný seriál, filmově uchopit. Bez Steveových zkušeností a vypravěčského talentu by se to neobešlo. 

Největším snem by byla expedice do odlehlých oblastí Nové Guineje, kde jsou stále izolované kmeny žijící na úrovni doby kamenné.

Který ze zážitků pana Stingla Vás osobně fascinuje nejvíce?

Samozřejmě legendární příběh, jak se stal indiánským náčelníkem amerického kmene Kickapoo. Nebo když v roce 1964 na Kubě objevil a popsal neznámý indiánský kmen Yateras a způsobil šok vědecké obci napříč světem. Jak se na tak malém ostrově podařilo etnografovi z komunistického Československa učinit tak významný objev? 

Váš vztah s panem Stinglem také nebyl čistě profesní. Je to tak? Jak vzniklo Vaše přátelství?

V roce 2012 jsem hledal téma pro svoji diplomovou práci a když jsem narazil na jméno Miloslava Stingla, bylo jasno. Doktor Stingl souhlasil, že mi dá několik rozhovorů, a z bezmála čtyřiceti hodin vyprávění jsem sestavil první osu jeho života. Postupně jsme se při tom stali přáteli. Zlomovým okamžikem bylo, když jsem u něj doma náhodou objevil 280 nikdy nevybalených kufrů, které si přivezl z cest, a další bedny plné archivních dokumentů. Za další tři roky se mi podařilo dokončit jeho první ucelený životopis a ten posloužil jako základ pro film. 

Nelze nezmínit, že během natáčení, konkrétně 11. května 2020, pan Stingl navždy odešel. Jaká byla Vaše poslední setkání?

Zhruba devět měsíců poté, co jsme natočili první záběry do našeho filmu, dostihly doktora Stingla zdravotní problémy a téměř rok strávil v nemocnici. Poslední záběry do filmu jsme s ním natáčeli před Vánocemi u něj doma 19. prosince 2019, v den jeho 89. narozenin. Bylo to nesmírně emotivní a dodnes mám husí kůži, když si na to vzpomenu. Tehdy jsme tušili, že premiéru filmu si společně už neužijeme. Do poslední chvíle byl ale pozitivní a doufal, že na premiéru dorazí i Marilyn Monroe, jinak prý bude zklamaný. 

Vy sám jste studoval historii a procestoval také značný kus světa. Jak nejraději cestujete a co jsou Vaše vysněné destinace?

Cestuji za poznáním i odpočinkem. Díky vyprávění pana Stingla mě lákají země a teritoria, kam jsem ještě neměl příležitost se podívat. Největším snem by byla expedice do odlehlých oblastí Nové Guineje, kde jsou stále izolované kmeny žijící na úrovni doby kamenné.

Na závěr se nelze nezeptat – máte nějakou historku z natáčení, kterou byste mohl pobavit čtenáře?

Na představení v Národním divadle jsem se dal do řeči s uvaděčkou a pochválil jí krásný saténový šátek. Ona zmínila, že jí ho přivezl manžel z cest po Asii, kam jezdil už v 50. letech. Prohodil jsem, že znám také jednoho cestovatele, který v 50. letech procestoval část Asie. Ona se zarazila a nevěřícně řekla: „Stingla? No právě s ním můj manžel v roce 1959 odjel na expedici do Číny. Ještě mám někde na chalupě staré pásky, které během cest natáčeli!“ Takhle se nám dostaly do rukou nejstarší videozáběry na 8mm páskách, které budou ve filmu vůbec poprvé k vidění.

 


Adam Chroust (* 1. července 1988, historik a spisovatel)

Vystudoval moderní dějiny na Masarykově univerzitě v Brně. V roce 2014 objevil ve vile Miloslava Stingla desítky let utajovaný unikátní archiv. Příběhem slavného cestovatele se nejprve zabýval v rámci diplomové práce a poté v rámci psaní jeho biografie, která obdržela cenu Magnesia Litera. 9. září pak bude do kin uveden film Stingl – Malý velký Okima, na němž se Chroust podílel jako scenárista.

Rozhovor
Foto Václav Šilha

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC