Rozhovor s Adamem Myšíkem

Prosadit se v Americe, to je můj sen!

Prosadit se v Americe, to je můj sen!

Je mu čerstvých dvacet, ale vystupuje jako zkušený profesionál. Aby taky ne – jakožto dítě vyrůstající v rodině populárního hudebníka je na přítomnost fotografů a novinářů zvyklý od plenek. Pro Adama je práce jeho největším hobby a nejraději by se věnoval všem svým třem láskám dohromady – herectví, zpěvu a také modelce Dianě, do které je už rok po uši zamilovaný.

Aktuálně natáčíš letní komedii Bajkeři, jakou roli ve filmu ztvárníš?

Je to paráda, točit v červnu nadnesenou komedii s herci, kteří jsou zároveň mými kamarády! Hraju kluka, který je ne úplně skvělým zpodobněním současné generace fixované na sociální sítě a virtuální komunikaci. Na cyklovýletě se střetnu s úskalími reálného života, jako interakci s dívkami mimo obrazovku mobilu, a je to dost vtipné. Psal to Petr Kolečko, autor Masaryka nebo Okresního přeboru.

Budeš mít i přes léto hodně práce?

Diář mám tedy neskutečně nabitý! V červnu 18 dní natáčím a 12 dnů koncertuji, a když mám náhodou půl den bez těchto dvou hlavních činností, tak je tam třeba dabování nebo moderování. Ale to ne, že bych si stěžoval – jsem moc rád za tyto příležitosti.

Volna máš tedy jako šafránu, jak ho nejraději využíváš?

Pojedeme s přítelkyní na dva týdenní výlety k moři. Ona při práci též hodně cestuje, takže jsme si volné týdny museli vyrezervovat hodně dopředu. Už se moc těším.

Jaká poloha je Ti vlastně bližší – herectví, nebo zpěv? V čem se cítíš jistější?

Tato otázka se nabízí, sám na ni ale neznám odpověď. Ve Spojených Státech je docela běžné, že existují hvězdy, které jsou úspěšnými herci a zpěváky, třeba Justin Timberlake. V Česku má někdo tu druhou činnost vždy výrazně upozaděnou. Hodně by mi pomohlo, kdyby Bajkeři uspěli, ono to pak dodá energii a sebevědomí k další tvorbě. Od července ale bude primární činností určitě hudba, připravuji nový materiál.

Nedělá Ti problém zapamatovat si texty ve scénáři?

Repliky mi problémy nedělají. Spíše mi vypadne nějaký anglický text, když zpívám cover na koncertě – tam totiž sledujete tempo, zvuk, publikum, kapelu… na place filmu vás rozhodí méně věcí. Takže mi stačí si repliku zapamatovat před natočením konkrétní scény. Předtím ale samozřejmě studuji celý scénář.

Zmínil jsi Ameriku. Chystáš se tam zase v blízké době kvůli filmovým castingům?

V plánu bylo na jaro a léto několik výjezdů, ale práce na filmu, nové hudbě a koncertování to v podstatě znemožnily. Tuto kapitolu ale neberu za uzavřenou a určitě se budu dále snažit se tam herecky prosadit.

V šoubyznyse jsem od 10 let, normální život neznám

Jakou roli by sis tam přál získat? A dokázal by sis představit usadit se za oceánem natrvalo?

Nechtěl bych v USA strávit život, ale prožít několik let v Los Angeles, když vyjde vysněná práce u hollywoodské produkce, tomu nejde říct ne! Bavilo by mě třeba hrát upíra nebo tajného agenta.

Povíš nám něco o Tvém připravovaném hudebním projektu?

Oproti prvnímu albu bude dost přelomový. Vydal jsem se do žánru, který mi je nejbližší: do moderního tanečního stylu à la Major Lazer, The Chainsmokers, Calvin Harris. Na konci léta uslyšíte první singl a budu si přát, aby překonal Tvoje světy, které stále považuji spíše za pilotní singl k mé kariéře než opravdový úspěch. A vedle toho jsme nazpívali titulní song k Bajkerům s Celeste Buckingham.

Co je podle Tebe předpokladem pro dobrou píseň? Zvládneš si sám napsat celý text?

Většina nápadů na písničky vychází z nějaké mé kytarové vyhrávky a úryvku textu. Takže základem pro mě je nosná melodie a struktura refrénu. Už tam to musí fungovat. Tyto nápady pak posílám producentovi a ten je rozpracuje. Inspirací pro texty je pak život sám.

Spousta mladých umělců zpívá v angličtině. Tebe to nelákalo?

Když skládám, tak mi to většinou lépe zní v angličtině. Ale to vám řekne každý. Čeština není úplně nejlepší refrénový jazyk. Navíc s angličtinou uspělo jen minimum domácích umělců. Nicméně já jsem mainstreamový zpěvák a ta angličtina by byla přece jen na obtíž. Navíc, v žánru tanečního popu je tolik skvělých anglických pecek, že bych mohl mezi zahraniční konkurencí zapadnout, nebo by si lidi vlastně nespojili, že to zpívám já. V češtině to tu ale nikdo pořádně nedělá. Takže dělat hudbu v češtině je výzva, se kterou se poperu.

Baví Tě pózování pro fotografy, nebo už je někdy ten koloběh společenských akcí, rozhovorů a focení do magazínů únavný?

Tím, že se v tomto světě pohybuju od útlého věku, tak já ani moc nevím, jaký je ten normální život. Je to pro mě naprosto přirozené a na mediální exponovanost si nemůžu stěžovat, přece jen zájem o mě mi umožní dělat to, co mě baví. A hlavně mám kreativní svobodu, kterou třeba můj otec bohužel vždy neměl. Té si vážím.

Adam Mišík (* 7.5. 1997, zpěvák a herec)

Poprvé si zahrál v devíti letech ve filmu Kráska v nesnázích po boku Jany Brejchové a Aňi Geislerové. Za sebou má i další seriálové role, například v Ordinaci v růžové zahradě nebo v Cestách domů. Jako syn známého písničkáře Vladimíra Mišíka měl už odmala kladný vztah k hudbě, hraje na kytaru a se svojí první kapelou vystupoval jako teenager na hudebních festivalech. V červnu 2013 nastoupil na sólovou dráhu a vydal úspěšné album s titulní písní Tvoje světy, která se hned umístila na předních příčkách českých hitparád.

Rozhovor
Foto Archiv Adama Mišíka

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC