Rozhovor s Michalem Kavalčíkem

Rodina po mně humor nevyžaduje, za což jsem vděčný

Rodina po mně humor nevyžaduje, za což jsem vděčný

„Ostrááváá, černá džungle a velkej méjdan, svý sny tu neskrejvám.“ Za hit, který se z českých rádií linul několik let, může tenhle dvaačtyřicetiletý sympaťák, který se narodil v Českém Těšíně. Z rapujícího zarostlého podivína s vlasy po ramena je dnes nakrátko ostříhaný a oholený moderátor Michal, který pracuje a žije v metropoli. Jak přiznal, Rudy už bylo dost. Teď Michalovi nastala nová životní etapa.

Většina lidí si Tě pamatuje jako věčně opilého „burana“ Rudu z Ostravy. Jak jsi přišel zrovna na tuhle postavu?

Wow, to je dávná historie. Psal se rok 2005 a já šel na konkurz do pořadu HBO Na stojáka. Tam vznikl nápad vystupovat jako Ruda. V roce 2008 jsem zkusil štěstí v talentové soutěži X Factor, kde jsem jako Ruda zaujal porotu. No a potom už šlo všechno rychle.

A co megahit Ostrava, který jsi nazpíval společně s Martinou Pártlovou? Jak Tě napadlo přezpívat původní píseň o New Yorku?

Vzniklo to při cestě Pendolinem z Ostravy. Říkal jsem si, že by to mohla být super oslava města, kde jsem žil dohromady deset let. Netušil jsem, jak velký hit se z toho vyklube. Naše představa byla, že píseň s klipem zhlédne na internetu něco kolem 30 tisíc lidí. Song se ale chytil tak, že měl záhy milion klikanců.

Pak prý přišel zákaz od samotného autora hitu, rapera Jay-Z. Je to pravda?

Ano, jeho vydavatelství nám zpětně nechtělo dát práva na přezpívání, což je škoda. Zakázali nám Ostravu dál šířit a museli jsme klip stáhnout z YouTube. Účel to ale splnilo a spousta lidí začala vnímat Ostravu jinak, lépe, než bylo zvykem. A na to jsme hrdí.

Předělávky hitů vůbec patří k Tvým specialitám. Kde bereš inspiraci na nové texty?

Vždycky jde o momentální nápad. Jako Ruda jsem chtěl lidi pobavit a rozesmát. A to se za těch jedenáct let, myslím, vcelku povedlo.

I přes úspěch jsi po pár letech s Rudou z Ostravy skončil. Proč?

Je pravda, že fanoušci zaplakali. Jenže Ruda už potřeboval jít dál. Uzavřít jednu kapitolu života a začít novou jako Michal. Představa, že budu oblékat plísňáky i v 50 letech, byla šílená. Skončil jsem včas a přišlo to přirozeně.

Spolu s postavou Rudy jsi skončil i ve vysílání rádia, kde jsi pracoval jako moderátor. Muselo to být těžké období…

To bylo. Z plného diáře jsem se rázem ocitl v situaci, kdy máte pořád volno a nová práce v nedohlednu. Ale tušil jsem, že tomu tak bude. Naštěstí mám kolem sebe skvělou rodinu a partnerku, která pro mě byla tou největší oporou. Za to jim patří velké díky.

Od začátku léta moderuješ populární Divácké zprávy na Primě. Jak se cítíš při živém přenosu?

S moderováním se setkávám už od školních let, ale televizní a live vysílání, to je prostě nejvíc! Ten adrenalin se nedá ničím nahradit. Navíc tam máme super partu a kolegy, takže to jede jako po másle. Je to opravdu zkušenost k nezaplacení.

Máš ještě před kamerou trému, nebo už jsi ostřílený profesionál?

Když jsem s živým moderováním začínal, byl jsem trochu rozpačitý a nervózní. Ale pak jsem se do toho dostal a dnes už to jde fakt samo. Naopak se před kamerou cítím velmi pohodově. A doufám, že to tak vnímají i diváci. „Divošky“, jak Diváckým zprávám říkám, jsou prostě moje radost.

Několik let jsi působil jako stand-up komik. Máš rád improvizaci? Jakým vtipům se publikum nejvíce smálo?

Upřímně, tento žánr je jeden z nejtěžších a byla to velká škola života! Ruda to uměl skvěle a myslím, že to byla jeho jedna velká doména. Michal zatím po stand-upu jen pokukuje a rozhlíží se. Ale kdo ví, třeba jednou zazáří stejně jako Ruda!  

Když ses přestěhoval do Prahy, nenarážel jsi někdy na to, že máš moravský přízvuk?

S tím jsem bojoval nejvíc v patnácti letech, když jsem se silným polsko-jablunkovským dialektem šel studovat konzervatoř. Ale makal jsem na tom, piloval a piloval – a ve třetím ročníku už to bylo dobré.

Jsi především muzikálový herec. Klasické herectví Tě neláká?

Já jsem začínal v činohře a k muzikálu jsem utekl. V Praze jsem účinkoval v celkem patnácti muzikálech a bylo to krásné období. Teď jsem se k němu vrátil, v divadle Broadway slavíme v říjnu 250. reprízu Mýdlového prince a v listopadu mě čeká premiéra Muže se železnou maskou. Mám tam postavu šaška a už se na hraní moc těším.

Byl jsi i ve škole třídním šaškem?

No jasně, veselá kopa jsem byl odmala. V soukromí tedy trošku odpočívám a užívám si ticha a relaxu s rodinou a dětmi. Po těch letech po mně doma humor naštěstí nikdo nevyžaduje, za což jsem vděčný. Bez občasného vypnutí by to prostě nešlo dělat. Je potřeba vypnout.

Kde nejraději dobíjíš baterky?

U koní, v přírodě! Se svojí partnerkou, to je nejvíc.


Michal Kavalčík (* 13. června 1975, komik, hudebník, herec a moderátor)

Je známý pod přezdívkou Ruda z Ostravy, s níž vystupoval několik let jako stand-up komik. Vystudoval ostravskou konzervatoř. Účinkoval například v muzikálech Dracula, Evita, Hamlet či Krysař, zpívá a moderuje. Před patnácti lety odešel z Moravy do Prahy, jeho snem bylo žít ve velkoměstě a uplatnit se v showbyznysu. To se mu splnilo, doma se ale pořád cítí i v Českém Těšíně. Michal žije s přítelkyní Zuzanou a jejími dvěma dětmi, sám má z předchozího vztahu syna Alexe.

Rozhovor
Foto Petra Klačková, Prima FTV

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC