Rozhovor s Jitkou Zelenkovou

Mám svobodnou duši

Mám svobodnou duši

Setkaly jsme se v jedné vršovické restauraci. Jitka Zelenková přišla jako vždy stylově oblečená, krásně namalovaná a plná energie. Kdybych měla někomu popsat, jak vypadá dáma, jistě bych jako příklad uvedla právě zpěvačku Jitku Zelenkovou. A Jitka je nejen dáma, ale taky neuvěřitelně šmrncovní ženská. Povídaly jsme si o její nedávné spolupráci s kontroverzním muzikantem Samirem Hauserem, jejích písních i o tom, jak to má s muži.

V jednom z posledních projektů jste spolupracovala se Samirem Hauserem. Jak jste se k sobě dostali? Přijdete mi jako dvě zcela rozdílné osobnosti ze zcela rozdílných sfér…

Projekt vznikl na jeho popud. Samir připravoval desku. Věděla jsem, o koho jde. Věděla jsem, že měl skupinu Vanessa, a taky jsem viděla ten přímý přenos pro Českou televizi, jak jim to málem vypnuli… Takže jsem věděla, že je trochu kontroverzní. Nicméně jsem si pamatovala, že jsem s ním, respektive s jeho alter egem Brunem Ferrarim, četla kdysi rozhovor, ve kterém řekl, že kdyby se točil seriál Simpsonovi, do role Marge by obsadil mě. Říkala jsem si, že si z nás pop zpěváků asi dělá srandu, ale já nic tak neprožívám… (smích)

Takže jste si ho pamatovala díky Simpsonům?

Ano. Když mi volal, připomněla jsem mu to. Říkal, že si nepamatuje, že to řekl. (smích) Byl hrozně milý a vysvětlil mi, že dělá desku a že by se mnou chtěl nahrát duet. Nebyla jsem si jistá, jestli to není skrytá kamera. Potom mi k desce poslal vše, co slíbil, že dodá. Přesto jsem pořád váhala…

Nejsem čistokrevný pop, šanson ani jazz

Co Vás ke spolupráci přesvědčilo?

Můj mladší kamarád. Já se totiž neobklopuju lidmi své věkové kategorie. Někdy ano, ale ne moc ráda, protože jsou konzervativní, a já sama nejsem konzervativní. Tak jsem to nakonec jela do studia za Moimirem Papalescu natočit. Okamžitě jsme si rozuměli a prokecali jsme celé odpoledne. Moimir, Samir a já jsme všichni Blíženci – a to podle mě hrálo velkou roli. Blíženci jsou totiž jediné znamení, které se navzájem snese.

K písničce Věci, o kterých se nemluví, kterou jste se Samirem nazpívali, vznikl i klip. Jak se Vám natáčelo?

Já videoklip nikdy netočila – a to zpívám padesát let! Dřív se dělaly jen televizní písničky. V tom týmu byli samí profíci a byla to skvělá práce. Byla jsem nadšená! Rozuměla jsem si i s tou kapelou. Jako by ti lidé ke mně patřili, neumím to vysvětlit. Dalo mi to jiný rozměr a jinou energii. Vůbec jsem nebyla unavená a poprvé jsem koncem roku neměla chřipku. Díky Samirovi už se nebojím elektroniky a experimentů. V mém případě není problém stylově to zazpívat.

Co si o Samirovi myslíte?

Je to velice inteligentní a chytrý chlap, je empatický a umí bezvadně vyprávět. Mám ráda zábavné lidi, kterým to rychle myslí. Jsme od sebe přesně jednu generaci, 20 let, ale jako by to nebylo. Nemám s ním vůbec žádný problém.

Existuje nějaký umělec, se kterým byste nenavázala spolupráci?

Určitě. Ale nebudu jmenovat. Nechci, aby to vypadalo, že jsem nafrněná nebo že někoho podceňuju. Já nikoho nepodceňuju. Ale vím, že k někomu bych se nehodila.

Jak byste se jako zpěvačka popsala?

Jsem hybrid. Nejsem čistokrevný pop, šanson ani jazz. Proto mi vyhovují americké standardy. Těžko se mi říká autorům o věci.

Jakou svou písničku máte nejradši?

Vůbec se neposlouchám. Zpívám samozřejmě ráda všechny, tedy skoro.

Kterou zpíváte nerada?

Jedná se o písničku Když se narodíme, kterou jsem účelově nahrála kvůli televizi. Rádia ji pak po revoluci hrála pořád dokola. Ne moje balady, ale tuhle, která ani nikdy nevyšla na albu. Jsem vděčná, že jsem vešla ve známost všemi svými písničkami, ale mohli by zahrát taky něco jiného.

Co si pouštíte doma za hudbu ke sklence vína?

Pouštím si jazz. Dianu Krall a Lauru Fygi.

Už padesát let se pohybujete v hudebním průmyslu. Myslíte, že Vás změnil?

Změnila mě doba moderních technologií a bulváru. Dřív jsme se s kolegy potkávali na natáčení a vždy jsme se rádi viděli. Teď je jiná doba. Každý někam spěchá. Odcizili jsme se.

Bulvár Vás nepřímo označuje jako ženu, která je sama a nešťastná. Jaká je realita?

Obrácená. Bez chlapa jsem dobrovolně a ráda. Jsem ráda svobodná, mám svobodnou duši. Jsem sama sobě velitelkou a ředitelem. K chlapům jsem vlastně ohleduplná, protože ne každý by to se mnou zvládl. Jsem celkem oříšek. (smích)


Jitka Zelenková (* 5. června 1950, zpěvačka)
Jitka Zelenková je česká zpěvačka narozená v Brně. Pochází z hudební rodiny, její otec byl dirigent, matka zpěvačka. Jitka Zelenková začala profesionálně zpívat koncem roku 1967. Od roku 1973 zpívala v doprovodné dívčí skupině Karla Gotta. V roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí, které se setkalo s velkým ohlasem u posluchačů i odborníků. Dlouhodobě spolupracovala s textařem Eduardem Pergnerem, otcem známé moderátorky Terezy Pergnerové. V současné době Zelenková vystupuje se sólovým recitálem a objevuje se na pódiu jako host různých orchestrů.

Rozhovor
Foto Lenka Hatašová

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC