Rozhovor s Filipem Mrůzkem

Letos chci vybojovat účast na Olympiádě

Letos chci vybojovat účast na Olympiádě

Filip Mrůzek vyhrál i letos titul nejlepšího mužského sportovce v anketě Golfista roku a sklízí jeden úspěch za druhým. Jeho vzorem je od dětství kontroverzní hráč Tiger Woods, po jehož boku by si chtěl někdy zahrát. Snů má ale tenhle sedmadvacetiletý sympaťák mnohem více.

V kolika letech jste poprvé držel golfové hole?

Myslím, že mi byly dva roky a měl jsem takové dětské plastové hole. Golf je skvělý sport i pro děti, protože si u toho můžou krásně rozvinout celkový pohyb a naučit se již od mala soustředit na hru.

Ke golfu vás přivedl tatínek, který Vám také dlouhé roky dělal trenéra i caddyho (caddy je osoba, která v souladu s pravidly pomáhá hráči, nosí mu hole a radí mu – poznámka red.). Je na Vás dnes pyšný?

Doufám, že je. Dodnes mi dělá trenéra, a doufám, že to tak zůstane napořád. Bez táty bych nebyl tam, kde jsem dnes a moc mu za to vděčím.

Přeci jenom jste ale tatínka coby caddyho před nedávnem vyměnil za Vaši manželku, která Vás na turnajích doprovází. To asi není u golfistů moc časté, že?

Ba naopak! Například na Challenge Tour se s tím setkávám stále častěji. Já jsem strašně šťastný za to, že spolu cestujeme a přeci jenom jsem mel nejlepší sezonu po boku mé ženy, takže je vidět, že nám to spolu funguje tak, jak má. Učíme se jeden od druhého.

Olympiáda je pro mě výzva i splněný sen

Golf byl dlouhou dobu vnímán jako velmi nákladný sport pro horní vrstvu. Platí to i dnes?

Myslím si, že tyhle časy už jsou dávno pryč! Před deseti, patnácti lety to byl nákladnější sport, ale stále to není tak drahé jako třeba lyžování. A hlavně i díky české PGA a České golfové federaci se stává golf sportem pro celou veřejnost a může ho hrát v dnešní době díky tomu mnohem více lidí, za což jsem moc rád.

Kariéra profesionálního hráče s sebou přináší také dost cestování po celém světě. Baví Vás cestovat po turnajích?

To určitě ano, golf je převážně o cestování ze země do země a baví mě to hodně. Ještě víc, když se mnou cestuje moje žena Štěpánka. Nemusím trávit večery sám na pokoji a můžeme se jít někam hezky projít. Asi nejvíc se mi líbilo na turnaji kousek od Říma, tam jsme pak společně prošli celé Benátky. A mám hodně rád také Dubaj a Turecko, kde mají hřiště v top kvalitě.

Svatbu jste měli loni trochu netradičně na podzim. Tipla bych Vás na to, že se vezmete na greenu. O tom jste neuvažoval?

To opravdu ne. Bylo by to dost prvoplánové, a na hřišti spolu trávíme tolik času, že by to asi nebylo ani romantické. Svatbu jsme měli v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Praze. Na jaře ani v létě jsem ji mít nemohl, sezona mi začíná v dubnu a končí v září. Na přípravu jsme tedy měli nějaké tři týdny, brali jsme se v říjnu a bylo ještě celkem teplo. Pro oba to byl nejhezčí den v životě.

A prozradíte, jak jste Vaši ženu požádal o ruku?

To bylo na Silvestra. Jeli jsme na lyžovačku na Kaprun, protože zimní sporty nás taky velmi baví. Tam jsem vytáhl prstýnek a Štěpánka řekla ano.

Dlouhodobě patříte k našim nejlepším golfistům. Je za tím tvrdá dřina?

To rozhodně, jako v každém jiném sportu člověk musí na sobě makat po všech stránkách a zdokonalovat se, jak jen to jde. Kromě samotného golfu se musím připravovat také mentálně, chodit do fitka, zlepšovat si fyzičku a podobně.

Váš sen je prý udržet se na sedmdesátém místě ve světovém žebříčku, je to tak?

Těch snů je více, ale určitě se chci udržet mezi sty nejlepšími hráči světa a zahrát si jednou na turnaji Masters v americké Augustě.

Golf je sport, při kterém asi nehrozí žádná závažnější zranění. Vnímáte to jako hlavní výhodu?

Je to sport, kde nehrozí zlomeniny, jako třeba ve fotbale nebo hokeji, ale neřekl bych, že se nemůže nic stát. Hrozí bolesti zad a celkově je to pohyb celého těla, takže stát se nám může samozřejmě cokoliv, když nebudeme opatrní.

Doufáte, že se dostanete s golfem na Olympiádu do Tokia v roce 2020?

To je také jeden z mých cílů na tenhle rok! Vybojovat si to a reprezentovat Česko na olympiádě by bylo skvělé a byla by to pro mě ohromná čest. Dám tomu vše a uvidíme, kde na konci roku budu.


Filip Mrůzek (* 22. září 1991, golfista)

Rodák z Mariánských lázní patří mezi současné golfové jedničky. Hned jeho první sezona v roce 2012 mezi profesionály byla vítězná. Jako první český hráč v historii získal 1,6 bodu do oficiálního světového golfového žebříčku (OWGR). Je členem PGA of Czech Republic. Na podzim 2018 se oženil s dlouholetou přítelkyní, golfistkou Štěpánkou. Celou jeho sportovní kariéru mu dělá trenéra otec Petr. Filip rád relaxuje na thajské masáži a baví ho také cestování, kterého si díky své profesi užije více než dost.

Rozhovor
Foto Archiv F. Mrůzka

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC