Rozhovor

Jako tanečník jsem tajtrlík a kašpárek

Ladislav Vízek hraje kulečník

Bývalý slavný český fotbalista a olympijský vítěz Ladislav Vízek od letošního léta překvapivě vyměnil zelený trávník za taneční parket. Začal trénovat na novou sérii soutěže StarDance …když hvězdy tančí. Jeho hlavním cílem bude především pobavit diváky. Stejně jako to celý život dělá při fotbale, na který nikdy nezanevře, přestože ho některé věci v české lize štvou.

Začátkem srpna jste začal trénovat na televizní taneční soutěž StarDance, jak Vám to zatím jde na parketu?

Jsem v plném proudu příprav. Cítím to hlavně na kyčlích a celkově na těle. Je to neuvěřitelné, jak jsem z toho pořád unavený. Musím říct, že jsem ale velice spokojený. Mám fajnovou parťačku tanečnici Evu Krejčířovou a docela si v soutěži fandíme. Myslel jsem, že jsem větší dřevo, ale bude to dobrý.

Takže jste se sebou jako tanečník celkem spokojený?

Jde mi to překvapivě docela dobře. Například cha-chu už docela umím. Začali jsme nyní trénovat tango, které mi přijde, že je o něco málo lehčí. Zatím se nechám vést mou taneční partnerkou, ale jinak jsem spokojený.

Teď asi zapojujete úplně jiné svaly, než když jste hrál profesionálně fotbal, nebo nyní jako amatér Váš oblíbený golf a tenis.

Přesně tak. Najednou zjišťuji, kolik svalů mám na těle. Je to opravdu náročné. Musím se poklonit všem tanečníkům a tanečnicím, protože je to velká dřina. Když například u tanga udělám špatný pohyb, hrozí, že si vyhodím plotýnku. To jsou tak trhavé pohyby… Tanečníci jsou snad gumoví. Kdybych věděl, co to je za dřinu, tak bych do toho nikdy nešel. Na druhou stranu jsem v trénincích začal ztrácet na váze a docela mě to i těší, že během toho pěkně hubnu. 

Kolik kilogramů celkem byste chtěl tancováním shodit?

Chtěl bych sundat hodně. Hokejista Martin Procházka, který taky ve StarDance tančil, mi říkal, že se shazuje deset až patnáct kilogramů, což už je opravdu dost. Myslel jsem si, že to není možné. Teď jak trénuji, tak to na sobě vidím a cítím, jak to jde najednou dolů. Myslím, že zhubnu tak deset kilogramů, ale na mně to stejně nebude ve finále vidět. Mám totiž přes metrák. Horší je, že po té náročné taneční lekci vždycky zajdu na pivo a dám si čtyři kousky. Bojím se tedy, abych nakonec ještě nějaké to kilo navíc nepřibral.

Nebyla z Vás Vaše taneční partnerka zoufalá, když jste s ní poprvé trénoval?

Právě naopak. Byla se mnou prý spokojená. V jednom roce měla ve StarDance za tanečního partnera fotbalového komentátora Jaromíra Bosáka, který není moc velký tanečník. Říkala mi, že rozhodně nejsem horší než on. Když s ní mluvil můj kamarád, bývalý fotbalista Ivan Hašek, tak mu prý řekla, že jsem ještě lepší než Bosák. To by bylo dobrý. Musím zaklepat, zatím mi to na parketě jde. Upřímně řeknu, že jsem se nikdy při fotbale nenadřel jako teď během toho tancování. Vyšťavilo mě to hrozně. Prý mě to ale bude čím dál víc bavit, tak uvidíme.

Kdo Vás vůbec přemluvil k tomu, abyste do StarDance šel?

Za to může moderátor Marek Eben. Ten mě do toho uvrtal. Říkal mi, jak je to úžasné a že se mi to bude moc líbit. Je to opravdu parádní, ale ta dřina kolem toho… Musím ale říct, že je tam prima parta lidí. Celkově se o nás všichni dobře starají. Dělají nám obleky, máme od nich boty a stará se o mě dokonce i kadeřník. Jen nevím, co mi na hlavě vykouzlí s těma mýma vlasama. StarDance je největší pořad pro Českou televizi a je to znát. Teď už jen abych si neudělal během živého vysílání ostudu a neupadnul na parketu.

Vaše partnerka Vás od toho nezrazovala, abyste do toho šel a soutěžil?

Ne, ta ne. Právě naopak. Už se těší, jak bude chodit na každý soutěžní tanec. Stejně jako moje dcera Pavlína s manželem Vláďou Šmicrem a ještě kamarád Ivan Hašek. Nemohou se dočkat, až mi budou v publiku fandit a držet palce.

Prý z legrace uvažujete, že Vaši hospůdku Kozlovnu přejmenujete na hospodu u Johna Travolty, to Vás ten tanec tak okouzlil?

Travola byl přeci skvělý tanečník, jak jsme viděli v Pomádě nebo hlavně v Horečce sobotní noci. Je to takový můj vzor, ještě z dob, kdy jsem tyhle filmy s ním sledoval. Kozlovna ale zůstane nadále Kozlovnou. Jen až začne StarDance a budou každou sobotu živé přenosy v televizi, personál dostal pokyn, že musí přepnout ze sportovních kanálů na tanec a budou mě všichni hosté povinně sledovat na obrazovce.

Nebojíte se, že budete čelit přehnané kritice od diváků, jako to loni zažil komik Lukáš Pavlásek, když neustále postupoval na úkor lepších tanečníků?

Záleží především na lidech, jestli jim budeme sympatičtí. Každý ví, že nejsem žádný taneční mistr. Polka a ploužáky bylo to jediné, co jsem doteď uměl. Když jsem se ale naučil nové prvky, tak musím říct, že bych nechtěl vypadnout hned v tom prvním kole. Za tu dřinu, co jsme si prožili s mojí taneční partnerkou Evou, bych chtěl dojít alespoň do třetího kola. To by pro nás byla velká odměna a ocenění od diváků, že nám přáli.

Vy jste známý šprýmař a velký bavič. Budete se tak prezentovat i na parketě, nebo naopak zvážníte?

Popravdě ta soutěž ztrácí ten punc toho, že jde jen o tanec. Když to moc umíte, tak to neznamená, že to taky vyhrajete. Podívejte se na minulé ročníky. Například Leoš Mareš i Ondřej Brzobohatý vypadli nečekaně brzy, přestože skvěle tančili. Ta soutěž je i zábava a hlavně show. Záleží také na tom, jaký uděláme dojem a jestli nás budou mít lidé rádi. Jsem takový tajtrlík a kašpárek, takže by nám mohli diváci posílat hlasy.

Nebudete pak smutný, až v soutěži skončíte a najednou už nebudete tancovat?

Neumíte se představit, jak se těším, až to pro mě skončí. Jsem tam nejstarší a nejtlustší. Průšvih je, že ve svém věku a s tou postavou co mám, vypadám dost směšně. Dělám u toho navíc takový krávovinky… Vypadám asi jako medvěd Balů z Knihy džunglí, když tancuji.

Říkáte, že jste z toho tance hodně unavený a nemáte čas na jiné věci. Stíháte ještě vůbec sledovat fotbalovou ligu, která nedávno začala?

Popravdě musím říct, že mi to teď tak trochu uniká. Přijedu z tanečního tréninku a jsem úplně hotovej. Bolí mě tak nohy, že si vlezu do vany a pomalu tam usínám. Do toho máme malou holčičku, takže se jí taky musím věnovat. Ani na oblíbený tenis nechodím, jak to všechno nestíhám. Jednou jsem šel hrát fotbal po tréninku a byl jsem jak dřevák. Tanec a fotbal to prostě nejde k sobě. Když je ale čas, tak se v televizi na zápas rád podívám.

Zajít se podívat přímo na stadion Vás už tolik neláká?

Česká liga je mizerná, šedivá a fádní. Navíc občas vyplují na povrch pořádné skandály. Osobně na utkání opravdu moc nechodím a jak jsem říkal, spíš ligu sleduji v televizi. Píšu totiž komentáře o fotbale do deníku Sport, tak musím mít přehled. Je ale pěkné, že lidé tady mají fotbal rádi a přesto všechno nepěkné, co se kolem toho děje, ho stále sledují a chodí na zápasy, což je správně. Fotbal je sport číslo jedna na planetě.

Ladislav Vízek (22. 1. 1955, bývalý fotbalista)

Jako hráč reprezentoval Československo v letech 1977 až 1986. Je držitelem zlaté olympijské medaile z Moskvy 1980 a bronzové medaile z mistrovství Evropy 1980. Dvakrát ovládl prestižní anketu Fotbalista roku (1983 a 1985). Nyní provozuje vlastní hostinec a jako expert komentuje fotbal pro média.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC