Rozhovor s Emanuelem Ridim

Jako Ital mám vztah k rychlým vozům a krásným ženským

Jako Ital mám vztah k rychlým vozům a krásným ženským

Česko mu přirostlo k srdci, přestože je Ital jako poleno. Kuchař Emanuele Ridi už přes dvacet let žije a podniká v Praze a stal se i hvězdou tuzemských televizních obrazovek. Nejdříve Čechům předváděl krásu, lehkost a jednoduchost italské kuchyně ve svém pořadu S Italem v kuchyni, pak se před kamerami učil tancovat v soutěži StarDance a naposledy si střihl roli lektora v naučném programu Čau Bambini, kde děti seznamuje se základy italštiny.

Italové jsou známí především tím, že mají vztah k rychlým vozům, krásným ženám, dobrému vínu… Jak je to u Vás?

Jako správný Ital mám vztah ke všem rychlým motorům a krásným ženským. (smích) V Brně jsem byl například několikrát na závodech mistrovství světa silničních motocyklů, kde jsou jak krásné ženy, tak rychlé stroje. Místo těch motorek osobně preferuji jízdu v pěkném a rychlém sportovním autě, ale měl jsem dříve i skútr nebo terénní motorku. Nechal jsem toho, protože bych se na tom zabil. Proto dávám přednost jízdě na čtyřech kolech.

Takže po Praze nejezdíte do své restaurace, kterou máte v centru města na Dětském ostrově, na motorce?

Každé léto přemýšlím, že bych si do Prahy pořídil skútr, ale vždy si to rozmyslím, protože lidé v Česku nejsou zvyklí dívat se doleva doprava. Zrcátka tady řidiči ve městě skoro vůbec nepoužívají, což pak často odnášejí právě motorkáři. Mám strach, že by mě sundali. V Itálii když jedete v autě nebo na motorce, musíte pořád používat oči a sledovat všechno, protože tam je to opravdová divočina.

Vaření chce hlavně trochu času a lásky

Divočina je to v Itálii třeba i na fotbalových stadionech. Jakému klubu ve své rodné zemi fandíte? Co třeba Juventus, ve kterém udělal díru do světa Čech Pavel Nedvěd a je tam nyní vysokým manažerem?

Jestli mi chcete udělat něco hodně ošklivého, pošlete mi dres Juventusu Turín. Jsem totiž velký fanoušek Fiorentiny – a ty dva kluby se vůbec nemusejí. Když proti sobě hrají, nelétají tam na hřiště jenom plivance, ale i jiné věci a je to hodně nebezpečné.

Za Fiorentinu hráli Češi Tomáš Ujfaluši nebo Tomáš Řepka…

Ano – a ještě Luboš Kubík. Když některý z nich přijde ke mně na večeři, skvěle si popovídáme. Třeba o tom, že fotbal je u nás stejný jako politika. Některé týmy byly velmi zadlužené a měly zkrachovat, ale hrají dál. Stejné je to i se zadlužeností některých zemí včetně Itálie. Hraje se dál…

V Česku Vás proslavil pořad o vaření, kdy jste tuzemským divákům přibližoval kouzlo italské kuchyně.

Ano. Chtěl jsem, aby se lidé přesvědčili, že lehkost, originalita a čerstvé suroviny jsou tím, co dělá italskou kuchyni tak přitažlivou. Vaření chce hlavně trochu času a lásky. Nyní jsem například vytvořil sendvičové menu z čerstvých surovin pro síť čerpacích stanic OMV. Díky mým cestám do Itálie a zpět moc dobře vím, jak důležité je dobře se najíst a odpočinout si při dlouhé jízdě.

Kromě vaření jste stále dost aktivní i na televizních obrazovkách. Dokonce se vysílá Váš naučný pořad pro děti Čau Bambini. Jaký byl hlavní důvod toho, že jste se do něj pustil?

Chci nadchnout děti pro svůj rodný jazyk. Mým snem je, aby si každé české dítě dokázalo v italštině objednat například zmrzlinu.

Pro ČT Déčko s Vámi natáčel i váš syn Giacomo. Jak se Vám spolupracovalo na place?

Natáčení se synem bylo samozřejmě mnohem těžší než spolupráce s ostatními dětmi. Děti si vždy nejvíc dovolí k vlastním rodičům a někdy jsme to měli docela těžké. Ale jsem rád, že jsme si to zažili a Giacomo bude mít krásnou vzpomínku.

Krásnou vzpomínku máte i Vy na oblíbenou taneční soutěž StarDance …když hvězdy tančí, že?

Ano. Chtěl jsem se na stará kolena naučit něco, co vůbec neumím. Navíc tanec je moc hezký. A až budu ještě starší, mohu vzít svou dámu a vyzvat ji k tanci.

A poslední otázka. Máte vůbec nějaké neřesti?

Nevím, jestli je to neřest, ale rád si občas zahraji třeba poker. Karty mám rád, ale lépe vařím, než hraji. (smích)


Emanuele Ridi (* 9. února 1974, televizní kuchař a restauratér)

Narodil se na ostrově Elba, v městečku Portoferraio. V Itálii vystudoval ekonomii a obchod. V 90. letech utekl před vojnou do Česka a zakotvil v Praze, kde založil restauraci MANÚ Risto & Lounge. Pro FTV Prima uváděl úspěšný pořad o vaření S Italem v kuchyni, v němž předváděl vaření italských i evropských pokrmů. Během léta 2012 byla vysílána mutace pořadu Léto s Italem, kdy se vydal do rodné Itálie. V roce 2016 se zúčastnil taneční soutěže StarDance …když hvězdy tančí. Na kanálu ČT Déčko v pořadu Čau Bambini nevaří, ale učí děti základy italštiny.

Rozhovor
Foto FTV Prima, Tomáš Mikule a Candy

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC