Rozhovor s Benem Cristovaem

Hudbu dělám spontánně

Hudbu dělám spontánně

Zpěvák, cestovatel, sportovec a velký milovník adrenalinu. Ben Cristovao je nabitý energií a do všeho se vrhá po hlavě. Jak do skládání a tvorby hudby, tak do nebezpečných výzev. Tento rok ho čeká několik hodně velkých dobrodružství, která většina lidí nezažije za celý život. Cristovao zkrátka žije na plné pecky a ničeho se nebojí.

Na co se v nejbližší době nejvíce těšíte?

Koncem května vyrazím do Rakouska, kde mě čeká rafting, na který se opravdu moc těším. Sjíždění řeky pro mě bude velký adrenalin. Je to něco, co jsem ještě nikdy nezkusil. Na ledovci pak budu jezdit na snowboardu, který mi je velmi blízký, protože jsem na prkně roky závodil.

Rafting nepatří mezi nejbezpečnější sporty. Nemáte někdy strach?

Strach nemám. Jen mě to už teď tak zvláštně děsí, ale i těší. Hlavně ten adrenalin a z toho pramenící příjemný pocit, že vlastně vůbec nevím, co mě čeká.

Muziku neplánuji. To ani není dobré, ji plánovat

V plánu máte i skoky z dvanáctimetrového vodopádu. To zní strašidelněji než ten rafting.

To je pro mě něco, co už tak trochu znám. Každý rok jezdím na závody v extrémních skocích do vody v Hřiměždicích a skáču třeba ze šestnácti metrů salto vzad. Takže tohle pro mě bude sranda. Můj kamarád reprezentant ve skocích do vody Michal Navrátil skáče třeba ze sedmadvaceti metrů – a tomu už se musíte věnovat na profesionální úrovni několik let. To se stačí jen špatně odrazit – a může to skončit tragicky.

Máte v hlavě plány, jaké adrenalinové výzvy chcete ještě zkusit?

Je strašně moc věcí, co jsem ještě nezkusil. Půjdu poprvé na bungee jumping, na který se moc těším. Láká mě také paragliding, base jump… No a nakonec se připravuji i na ultimátní bojové zápasy v kleci MMA.

A jaké jsou Vaše plány ohledně hudební tvorby?

Muziku neplánuji. To ani není dobré, ji plánovat. Když to nějak cítím, tak na tom pracuji a v rámci toho, podle míst, kam zrovna cestuji, si k tomu dělám i klip. Mám rád, když je ta hudba něco spontánnějšího. Nemám rád plánovanou hudbu.

Často cestujete do zahraničí a zpíváte i anglicky. Nechcete prorazit na mezinárodní úrovni?

Baví mě to, na jaké úrovni tu hudbu teď dělám. Jestli budu mít někdy ambice dělat hudbu na nadnárodní úrovni, proč ne. Mám fanoušky samozřejmě i na Slovensku a chodí mi hodně zpráv taky z jiných zemí, třeba z Anglie nebo Spojených států amerických. Tak uvidíme.

Právě do USA jezdíte docela často natáčet i klipy nebo písničky do studií…

Mám tam sestru, takže tam jezdím i jen tak za ní. Mám raději, když jsou pro mě cizí země jako jistá forma odpočinku nebo dobrodružství, než aby to byla práce. Je to trošku něco jiného, když někde jste jako obyčejný člověk a nemusíte se nějak mediálně prezentovat, zpívat tam a řešit spoustu dalších věcí.

Takže v Americe budete letos odpočívat od práce?

Mám hudební producenty v Torontu, takže pojedu do Kanady dokončit desku, a když už tam budu, odletím si ještě do Vancouveru a do blízkého horského areálu ve Whistleru, kde byla před osmi lety zimní olympiáda. Budu tam jezdit na snowboardu. Mají tam skvěle vyřešené ježdění ve volné přírodě. Když člověk nepotká medvěda, je to tam prý neuvěřitelné.

Ráj pro takové ježdění v panenské přírodě je prý Aljaška. Tam už jste byl?

Na Aljašku plánuji jet už dlouho. Chci si na to udělat víc času a jet tam na delší výlet a nasát atmosféru toho místa. Klidně bych tam jel i na měsíc, ale jak jsem říkal, teď se chystám s prknem do Rakouska.

Na ledovcích v Rakousku jste zřejmě jako doma, když jste závodil na profesionální úrovni.

Soutěžil jsem například v Hintertuxu, na Dachsteinu a mnoha dalších místech. Když se řekne Rakousko, vybavím si Alpy, snowboardové závody nebo Vídeň, kterou mám moc rád. Je to země, která je hodně spjatá s přírodou.

Co Vás čeká v létě. Více práce, nebo si spíš budete užívat volna?

Čeká mě mistrovství světa v Abú Zabí v brazilském ju-jitsu. To je teď hlavní sport, který dělám. Minulý rok jsem byl pátý až osmý – a nyní chci na stupně vítězů. Uvidíme, jestli se to povede. Pak pojedu za sestrou do Ameriky, jak jsem říkal, a v rámci toho na další šampionát v ju-jitsu do Las Vegas. Chci vyrazit i do destinací, kde jsem ještě nebyl nebo jsem neměl čas si je vychutnat. Třeba Nový Zéland, Grónsko, Island – uvidím, co z toho všechno zvládnu. Čeká mě dost cestování. Každý rok si dávám za cíl procestovat nebo navštívit tak deset až patnáct zemí, kam jsem se ještě nepodíval.


Ben Cristovao (* 8. června 1987, zpěvák)
Ben Cristovao je zpěvák, textař a sportovec. Jeho matka pochází z Česka a otec z Angoly. V roce 2009 byl finalistou televizní talentové soutěže Česko-Slovenská Superstar, umístil se na konečném 7. místě. O rok později vydal debutové album Definitely Different. Od té doby je oblíbenou stálicí českého hudebního průmyslu. Kromě muziky se profesionálně věnoval snowboardingu. V současnosti dělá na vrcholové úrovni bojové sporty – především brazilské ju-jitsu. Třetím rokem je vegan.

Rozhovor
Foto RED BULL CONTENT POOL A REEBOK

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC