Hudba a lifestyle

Z malé holky s rovnátky vyrostla hvězda

Ewa Farna

Jen málokomu se na hudební scéně podaří to, co se podařilo Ewě Farné. Vymanila se ze škatulky mladinké rychlokvašky a po deseti letech kariéry stále vyprodává koncertní haly.

Ewa Farna se narodila v české části Těšína, rodiče má ve Vendryni. Má proto polské i české občanství a hudebně tak působí v obou zemích. Ewu objevil v jejích třinácti letech producent Lešek Wronka a proslavila se hned svým prvním singlem – Měls mě vůbec rád. To bylo v roce 2006. Posléze vydala stejnojmennou desku a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat – vyhrála kategorii Objev roku v anketě Český slavík Mattoni. O rok později se stala objevem roku také v anketě Hudební ceny Óčka a za své debutové album získala platinovou desku. Ten rok také vydala své první polské album s názvem Sam na sam.

V roce 2007 vydala druhou desku Ticho a odjela turné Blíž ke hvězdám. To se skládalo z 18 koncertů po celé České republice a Ewa se tak ve svých 14 letech stala nejmladší zpěvačkou, která takhle obrovskou šňůru absolvovala. Z turné navíc vzniklo živé CD a DVD, a to se stalo nejprodávanějším albem roku. A úspěchy pokračovaly – na konci roku 2008 se umístila v anketě Český slavík na třetím místě v kategorii zpěvačka roku a trhla další rekord – opět se stala nejmladší interpretkou, která v této soutěži zabodovala.

Kariéra Ewy pokračovala dál v podobném duchu. Vydávala desky jak v Polsku, tak v Česku, jezdila turné a pravidelně se umisťovala v anketách popularity. V roce 2011 pak jednu takovou anketu i moderovala, byly to ceny Anděl, kde se u mikrofonu sešla se svým pozdějším partnerem, zpěvákem Tomášem Klusem. Ewa dospěla a bulvár jí neopomněl při každé možné příležitosti dát sežrat fakt, že nemá 50 kilogramů a chlubí se oblejšími tvary.

O rok později zpěvačka odmaturovala a den poté měla vážnou autonehodu, po které jí policie naměřila téměř promile alkoholu v krvi. Chvíli to vypadalo, že s její kariérou a dobrou pověstí je konec, ale Ewě se podařilo skandál přestát a zabavený řidičák po necelém roce a půl získala zpátky. Důkazem toho, že je stále velmi populární, byla její účast v talentové show Česko Slovenská Superstar, kde zasedla v porotě po boku Pala Habery a Ondřeje Soukupa.

Do svého nabitého programu se snažila vecpat i studium na Univerzitě ve Varšavě, konkrétně obor práv, po roce však ze školy odešla kvůli časové vytíženosti. V roce 2015 vydala album Leporelo, stejnojmenný singl nazpívala jak v češtině, tak v polštině, a jak sama v rozhovorech připomíná, v Polsku je ještě o něco známější než u nás. Rok 2016 pro ni znamenal velkou výzvu – rozhodla se rozejít s producentem Wronkou, jít vlastní cestou a 11. listopadu uspořádala velký koncert ve Foru Karlín ku příležitosti 10 let hudební kariéry. Léta chodí s kytaristou ze své kapely Martinem Chobotem, poslední dobou o sobě dala vědět singlem Boky jako skříň, kde si ironicky dělá legraci ze svých tělesných proporcí a klipem Na ostří nože, kde s ní hraje například Jaromír Jágr.

Z holky s rovnátky se během deseti let stala dospělá zpěvačka, která má fanouškům stále co říct a rozhodně si nehodlá nechat diktovat, co bude zpívat.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Ewa Farna na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto archiv Ewa Farna
středa 1. 2.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC