Hudba a lifestyle

Will.i.am: Dva čarodějové popu

Will.i.am

Barvité klipy a nákladné koncerty popových hvězd jsou jen viditelné výstupy složité mašinerie hudebního průmyslu. Dnes jej určují hlavně skladatelé a producenti jako Will.i.am a Timbaland.

Tito dva pánové jsou typickými tahouny globální populární hudby dneška – nadaní nejen v disciplínách jako skládání hudby nebo zpěv, ale také jako organizátoři a podnikatelé. V dlouhém seznamu jejich projektů nechybí ani nezisková angažmá.
Timothy Mosley alias Timbaland v těchto dnech slaví třiačtyřicáté narozeniny. Hudbu začal skládat už jako náctiletý na keyboard, který mu pořídili rodiče. V patnácti ovšem málem přišel o ruku, když s partou kamarádů blbli se zbraní, kterou jeden z nich vzal z trezoru svých rodičů. Prostřelenou pravou rukou nemohl Timothy po devět měsíců ani pohnout a dodnes hraje na mixážní pult hlavně levačkou, i když je pravák.
O nedlouho později si Timbalanda všimla úspěšná rapperka Missy Elliott a pozvala jej do New Yorku, středobodu černé hudby na východním pobřeží. Tam však talentovaný mladík nakonec prorazil jinak, než jako interpret. Tedy ne, že by mu rýmování o životě v ghettu a tvrďácké pózy vyloženě nešly, ostatně jeho druhé sólové album se stalo šestnáctkrát platinové. To už se ale psal rok 2007 a Timbaland těžil ze svojí slávy coby jeden z nejúspěšnějších skladatelů a producentů, který nahrával s Justinem Timberlakem, Madonnou nebo Rihannou.

Ten, jehož hudba hrála na Marsku

Podobně úctyhodné je i portfolio Williama Adamse, známého pod uměleckým jménem Will.i.am. Skládal či produkoval písně Michaela Jacksona, Justina Biebera, Britney Spears, Miley Cyrus, U2, Lady Gaga i Nicki Minaj. Prve se však proslavil s jím založenou R&B formací The Black Eyed Peas, se kterou získal mimo jiné sedm cen Grammy a dvě MTV Video Music Awards.
Will.i.am natočil také čtyři sólo alba, do dějin hudby stejně jako politického marketingu se však zapsal úplně jiným počinem. V roce 2008 na podporu Baracka Obamy shromáždil celou armádu celebrit a nahrál s nimi album, jehož singl Yes We Can se stal hymnou celé kampaně. V písni vystupují kolegové hudebníci jako Herbie Hancock a Nicole Scherzinger i například herečka Scarlett Johannson. Will.i.am je mimochodem také prvním hudebníkem, jehož rytmy zazněly z povrchu Marsu, odkud je v srpnu 2012 vysílalo robotické vozítko Curiosity.
Dnešní populární hudba je daleko méně přehlédnutelný terén, než tomu bylo třeba před dvaceti lety. Hudební průmysl zásadně proměnil internet, ostatně velké nahrávací společnosti stále teprve hledají obchodní modely, které by obstály v proměnném světě sociálních sítí. Jedno je však jisté již dnes: budoucnost patří všestranným umělcům jakými jsou Will.i.am a Timbaland.

Will.i.am

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
úterý 10. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC