Hudba a lifestyle

Tvůrce melodií, které změnily filmový svět

John Williams

Je skoro neuvěřitelné, že za tolika kultovními a ikonickými melodiemi, které znají dokonale generace diváků, stojí jen jeden muž. Jméno skladatele Johna Williamse vám třeba tolik neřekne, ale je téměř jisté, že to, co složil, si občas pobrukujete ve sprše.

Williams je totiž jednoznačně nejúspěšnějším filmovým skladatelem všech dob a dost možná také tím nejplodnějším. Za svůj život získal celkem padesátkrát nominaci na Oscara, z toho pětkrát si sošku odnesl. Těžko bychom našli člověka, který neslyšel ústřední melodie ze sérií Star Wars, Indiana Jones nebo Harry Potter. A za to všechno může tenhle pětaosmdesátiletý šedovlasý pán z New Yorku.

Hudbu má Williams v genech. Jeho otec byl jazzový hudebník, a John se tak odmalička hudbě věnoval. Studoval nejdřív pod soukromým vedením italského skladatele Maria Castelnuovo-Tedesca na kalifornské univerzitě a následně studoval hru na piano na slavné newyorské umělecké škole Julliard. Během studií se Williams živil po klubech jako jazzový pianista a také spolupracoval se skladatelem Henrym Mancinim. Jeho první filmovou hudbou byla kompozice k béčkovému snímku Daddy-O, avšak stačila k tomu, aby si ho všimli hollywoodští producenti a nabídky se začaly hrnout. V roce 1967 přišla první nominace na Oscara a v roce 1974 se Williams seznámil s režisérem Stevenem Spielbergem, což oběma mužům v podstatě změnilo život. John složil hudbu ke Spielbergovu filmu Čelisti, jehož soundtrack je dnes ikonický a bez něj by film byl jen poloviční. Oba pánové se proto rozhodli spolupracovat na dalších projektech a Spielberg doporučil Williamse svému kamarádovi Georgi Lucasovi, když natáčel sérii Hvězdné války. A dobře udělal. Téma postavy Darth Vadera, tzv. Imperial March, a nejen to, je všemi fanoušky kultovní série milováno už čtyřicet let a Williamsovy motivy se v nezměněné podobě objevují i v nových epizodách Hvězdných válek točených během posledních let. Svůj nezaměnitelný rukopis vtiskl skladatel i další sérii, na které spolupracoval se Spielbergem – dobrodružství Indiana Jonese. Nesmíme zapomenout ani na devadesátkový kult Jurský park, taktéž od Spielberga, a sérii Sám doma režiséra Chrise Columbuse. Ten zase Williamse dovedl k adaptaci série o Harrym Potterovi, jehož první díl režíroval. Potterovskou hlavní melodickou linku si tak dnes pamatuje každé malé dítě.

John Williams se měl podílet na kompozici hudby i k poslednímu Spielbergovu filmu – Mostu špionů. Během natáčení ho však postihly zdravotní problémy a na jeho místo musel nastoupit jeho mladší kolega Thomas Newman. I kdyby se snad stalo, že John Williams už nebude moci složit další filmovou hudbu, jeho odkaz je tak obrovský, že z něj budou čerpat ještě další generace skladatelů. A právě hudbu k filmu Harry Potter a kámen mudrců si můžete už zanedlouho poslechnout v podání českého symfonického orchestru v O2 aréně. Ten zahraje živě k filmu, který se bude promítat na velkém plátně. Tohle jedinečné propojení hudebního zážitku a vizuálního média byste si rozhodně neměli nechat ujít.
 

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hudba Johna Williamse na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
neděle 1. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC