Hudba a lifestyle

Tomorrowland: Továrna na elektronické sny

Tomorrowland

Téměř milion lidí letos navštívilo během dvou víkendů festival elektronické hudby Tomorrowland, pořádaný každoročně v belgickém městě Boom. Jednu z největších letních hudebních akcí Evropy svým návštěvníkům ve speciálním dokumentu představí hudební stanice MTV.

Tomorrowland navíc poslední červencové víkendy oslavil desáté narozeniny, tudíž byla příležitost bilancovat. Festival začínal v roce 2004 s pěti tisíci prodanými lístky. Místo mezi Bruselem a Antverpami přesto tradičně koncem července zaplňují od té doby obrovské aparatury, které ovládají ty nejslavnější jména světové elektronické scény.
 
Dostaveníčko si tu tradičně dávají zastánci alternativní kultury, pro které je Tomorrowland i přes svoji masovost stále oslavou hudebních osobností a individualit. Největší boom akce zažila podle organizátorů během prvních pěti let, kdy se počet návštěvníků rok od roku násobil. „V Americe se nám začalo přezdívat TomorrowWorld a nám se to líbí,“ říká tisková mluvčí festivalu Debby Wilmsen. Zaměření Tomorrowlandu na mladou generaci dokazuje fakt, že festival není propagován skrze rádia ani televize, pouze sociální sítě. Na podobě pódií se podílejí celé designerské a umělecké skupiny, každá stage je uměleckým dílem sama o sobě.
 

400 dýdžejů

Už v roce 2012 měl festival celkem na 19 pódií, na nichž 400 dýdžejů vyhrávalo o víkendech non-stop. Za doprovodu světelných, ohnivých, kouřových a vodních show, tanečnic, tanečníků a kejklířů v pestrobarevných kostýmech. V parku každoročně vyroste několik obřích ramp, můstků a vodních mostů, prostě regulérní „nová země“, jak si trefně povšimli Američané, v něčem pak místo připomíná vysněný zábavní park Michaela Jacksona. Jen ty dunivé temné basy a beaty už patří do jakéhosi postmoderního světa, kde fantazie už dávno přerostla realitu a kde by Jackson vypadal téměř jako konzervativní staromilec. „Je to jako bych skočil rovnou do své televize, konečně vidím na vlastní oči svět, který denně sleduji ze svého obýváku a vidím na vlastní oči hvězdy, které znám z videoklipů,“ svěřil se BBC jeden z účastník letošního ročníku, Brazilec Rafa. Se svými kamarády urazil cestu dlouho na 
10 tisíc kilometrů, aby si poslechl nejslavnější dýdžeje světa. Jedinečný hudební zážitek si budou moci letos poprvé vychutnat u televizních obrazovek i čeští a slovenští diváci díky záznamům televizní stanice MTV.

Tomorrowland

Hudba a lifestyle
Foto MTV
čtvrtek 21. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC