Hudba a lifestyle

Talent, jehož ztrátu oplakávají dodnes

Talent, jehož ztrátu oplakávají dodnes

20. února by Kurt Cobain, frontman už neexistující kapely Nirvana, oslavil padesátiny. Zpěvák a kytarista se ale bohužel nedožil ani třicátin, svůj život předčasně ukončil sebevraždou a i díky tomuto odchodu ze světa se nesmazatelně zapsal do hudební historie.

V šichni znají detaily Cobainovy smrti, ale málokdo zná detaily z jeho života. Od jeho úmrtí uplyne 5. dubna 23 let. I ti, kteří v té době ještě neuměli mluvit, moc dobře ví, že zakladatel Nirvany si vzal život tím nejdrsnějším způsobem – prostřelil si hlavu brokovnicí. Bylo mu 27 let a vstoupil tak do imaginárního klubu 27, tedy po bok jiných hvězd, které zemřely ve stejném věku. Tady jsou ti nejznámější z nich: Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison.

Kurt byl hyperaktivní dítě, a kvůli této diagnóze bral Ritalin, proto byl v dětství velmi hubený. Měl také diagnostikovanou bipolární afektivní poruchu, neboli maniodepresivní psychózu, což později vedlo k jeho alkoholismu a těžké závislosti na drogách. V devíti letech ho velmi poznamenal rozvod rodičů, kvůli kterému upadl do těžkých depresí a následně byl nucen se neustále stěhovat mezi svými novými rodinami. Díky strýci začal poslouchat kapely jako Black Sabbath nebo Led Zeppelin a začal přemýšlet o založení vlastní kapely. To učinil v roce 1985, jmenovala se Fecal Matter a nijak se neproslavila. V roce 1987 ale Kurt založil Nirvanu a s ní o dva roky později vydal jejich první album Bleach. To se bohužel také nijak neprosadilo, přesně naopak to ale bylo o dva roky později s albem Nevermind. Kurt Cobain byl autorem drtivé většiny songů na albu, které navíc vyšlo s dnes už ikonickým obalem, na němž je fotka nahého miminka, jež pod vodou loví bankovku. Na albu byly hity jako Lithium, Come As You Are, Smells Like Teen Spirit, poslední jmenovaný je jedním z největších hitů všech dob. Kurt Cobain s Nirvanou měli největší podíl na proslavení stylu grunge – to znamenalo tehdy označení alternativního rocku vycházejícího z hard rocku a punku. Tento styl vznikl v půlce osmdesátých let ve Washingtonu a s názvem grunge poprvé přišel Mark Arm z kapely Mudhoney. Z grunge se stal kult a z Cobaina idol. Rozcuchané blond vlasy, flanelová košile a kecky Converse byly jeho poznávací značkou, napodobovaly ho miliony teenagerů. On sám se přitom kvůli svým psychickým problémům neuměl vyrovnat se slávou ani penězi – deprese řešil pitím a braním heroinu. V roce 1992 se oženil s Courtney Love z kapely Hole a o půl roku později se jim narodila dcera Frances Bean.

Svůj krátký život ukončil Kurt Cobain v roce 1994. Policie tehdy bez většího vyšetřování konstatovala, že se zpěvák zabil, jeho fanoušci však o této verzi pochybují a spekulují o tom, že Kurta zabila Courtney, protože se s ní chtěl rozvést. V jeho krvi se našla obrovská dávka heroinu a zanechal po sobě také dopis na rozloučenou.

Skladby Kurta Cobaina a Nirvany můžete slyšet na MTV Rocks

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC