Hudba a lifestyle

Ritchie Blackmore: Rockový romantik

Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore je asi nejznámější zástupce toho, čemu se říká folk rock. Viditelnou stopu však zanechal napříč kytarovou muzikou.

Slavný hudebník, který 14. dubna oslaví sedmdesáté narozeniny, dostal svoji první kytaru v jedenácti. Svět hudby jej natolik uchvátil, že po základní škole nastoupil jako námezdní kytarista do nahrávací společnosti. Podílel se na albech nebo koncertních vystoupeních celé řady umělců, než jej v roce 1968 do svých řad pozvala formující se kapela Deep Purple.
S druhým albem In the Rock (1970) zvuk skupiny znatelně přitvrdil, přičemž písně vznikaly spontánně na divokých zkouškách. „Tehdy jsem zvysoka kašlal na strukturu skladby a podobné věci,“ přiznal pozdější autor kompozičně velmi propracované hudby. „Chtěl jsem jen hrát co nejrychleji a nejhlasitěji.“ 

Spojení stylů

V polovině sedmdesátých let Blackmore skupinu opustil a začal se učit hře na housle. 
Ponořil se do studia středověké a barokní hudby a osvojil si klasické kompoziční techniky. Blackmore patřil mezi první hudebníky, kteří začali propojovat světy smyčců a elektrických kytar. „Rock mi jako žánr připadl moc omezující, a klasická hudba zase příliš disciplinovaná,“ vzpomíná.
Plán natočit po odchodu z Deep Purple sólové album zavrhl a v roce 1975 založil kapelu Rainbow. Původně mělo jít o projekt na jedno použití, tedy k natočení jediného alba. Nakonec jich vzniklo sedm, do rozpadu skupiny v roce 1984, a osmé za jejího krátkodobého oživení v polovině 
devadesátých let. 
I k Purpleům se na chvíli vrátil, tedy vlastně na devět let mezi roky 1984 a 1993. Podílel se na vzniku čtyř alb, hudebně již ale byl někde jinde. Pamětníci turné z přelomu let 1987 a 1988 vzpomínají, jak sveřepě se bránil hrát jeden z největších hitů kapely Smoke on the Water. 

Od teď jen po svém

V roce 1997 tedy Blackmore a jeho přítelkyně Candice Night založili folkový projekt Blackmore‘s Night. Jejich hudba nezapře inspiraci ve středověké lyrice: kytarové melodie na tradiční anglické či welšské motivy doprovází jemný hlas vyprávějící příběhy o lásce. Později přibrali i elektrické kytary a některé středověké nástroje, takže se kolem dua jako doprovod vystřídaly už dva tucty hudebníků. Blackmore‘s Night se dnes snaží vystupovat jen na komornějších akcích, jak vysvětluje Night: „Už jsme odmítli mnoho jinak zajímavých koncertních příležitostí.“ Publikum jim každopádně nechybí, a tento pár už pracuje na devátém studiovém albu. 

Ritchie Blackmore

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
pátek 17. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC