Hudba a lifestyle

Pop je růžová příšera

Lady Gaga na pódiu

Zpěvačka vlastním jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta v těchto dnech slaví svoje třicáté narozeniny a rozhodně se má za čím ohlížet.

Pod pseudonymem Lady Gaga prodala rodilá Newyorčanka italského původu téměř sto padesát milionů alb, což z ní dělá jednu z nejlépe prodávaných zpěvaček všech dob. Novináři ji několikrát zařadili do seznamů nejvlivnějších lidí planety, loni byla zvolena hudebním magazínem Billboard Ženou roku a Rolling Stone ji dokonce vyhlásil největším umělcem poslední dekády. Jiným měřítkem jejího úspěchu budiž dobrých padesát zápisů do Guinessovy knihy. Přibližně tucet jejích prodejních rekordů je přitom stále platných.  
 
Do vitrínky k šesti cenám Grammy a třinácti hudebním oceněním stanice MTV letos v lednu přidala Zlatý Glóbus. Ten si ovšem nezasloužila jako zpěvačka ani skladatelka, ale za roli v seriálu American Horror Story: Hotel. „Hrát roli hraběnky bylo v něčem velice podobné jako můj vlastní život a hudba,“ řekla o svém nově objeveném talentu. „Taky v ní hraju určitou postavu, se kterou se dokonale ztotožním.“ Před kameru se přitom postavila už jednou, když si zahrála ve filmu Roberta Rodrigueze Machete zabíjí. Film však u kritiky i diváků spíše propadl a Gaga za svoji roli získala nominaci na anti-cenu Zlatá malina.

Herecké vlohy Germanottě tedy přece jen nechybí, vždyť i postava jménem Lady Gaga je jedna velká show daleko přesahující hudbu. Doslova na první pohled je zřejmé, jak zásadní roli v ní hraje vizuální stránka – už když skládá novou písničku, přemýšlí prý Gaga, co při ní bude mít na pódiu na sobě.

Její divoké návrhářské vize včetně slavných šat z flákot hovězího zhmotňuje produkční tým zvaný House of Gaga. Postavu navíc dotváří umná práce se sociálními sítěmi, prohlubující vztahy s fanoušky i veřejností.  

Svým způsobem je i samotná Germanotta malířským plátnem, vždyť ji zdobí celkem sedmnáct tetování. Až na jedno má všechna na levé straně těla, prý na přání otce, aby alespoň z jednoho úhlu vypadala jakž takž normálně. „Napůl Iggy Pop a napůl Marilyn Monroe,“ říká o sobě velmi výstižně Gaga. I její hudba a sebeprezentace totiž v sobě spojují zdánlivě protikladné, alternativu a mainstream, konceptuální umění a rádiový pop.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Lady Gaga na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
úterý 1. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC