Hudba a lifestyle

Papričky stále pálí

Red Hot Chili Peppers
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na skylink Live TV Sledovat

Red Hot Chili Peppers přicházejí s novým albem, které poprvé po pětadvaceti letech neprodukoval legendární Rick Rubin. Je to nový začátek? Pokud ano, tak čeho?

V polovině května se nejen fanouškům funk-rockové legendy z Los Angeles zatajil dech, když frontmana Red Hot Chili Peppers Anthonyho Kiedise odvezla sanitka do nemocnice. Třiapadesátiletý zpěvák se alespoň v dřívějších letech drogám zrovna nevyhýbal, nakonec se však ukázalo, že prodělal jen akutní žaludeční zánět. O měsíc později tak mohli redhoti představit svoje jedenácté album The Getaway a vyrazit na promo turné.

Ostatně Kiedis není žádní troska, spolu s basákem přezdívaným Flea (blecha) dodnes po světě nechodí jinak než s odhaleným hrudníkem. A většina o třicet let mladších mužů jim co se formy týče může jen závidět. Bez trička poskakují i v klipu k singlu Dark Necessities, který zní typicky „redhoťácky“, a přece jinak. A není to jen tím, že nové album je druhým v pořadí, které formace nahrála s kytaristou Joshem Klinghofferem.

Nejde totiž o žádnou maličkost: Klinghoffer před sedmi lety nahradil kytarového mága Johna Fruscianteho, který po dvacet let – byť s pětiletou přestávkou v devadesátých letech způsobenou jeho závislostí na heroinu – formoval nezaměnitelný zvuk kapely. Už během natáčení dvojalba Stadium Arcadium (2006) se Frusciante více věnoval svému sólovému projektu a o devět let mladší Klinghoffer jej zastupoval. I‘m With You (2011) nahrával již jako plnohodnotný člen kapely, nápadně se ale na desce držel zpátky.

Na novém albu už je kytara slyšet daleko více a Klinghoffer se nebojí znít jinak než jeho blízký přítel Frusciante. Podle všeho je současná sestava velice dobře sehraná a harmonie vládne i v mezilidské rovině. Poprvé se redhoti ve studiu nesešli s ucelenými představami, ale prostě začali naslepo jamovat. Vzniklo z toho celkem třináct písniček, které však nenahrávali společně, ale každou zvukovou stopu zvlášť. Tu a tam uslyšíme i nečekaný sample nebo několikasekundový výlet do zcela jiného žánru.

Poprvé od Blood Sugar Sex Magik (1991) desku neprodukoval Rick Rubin, který zásadní měrou určoval zvuk, jímž redhoti dobyli svět. Nyní je to osmatřicetiletý Brian Burton alias Danger Mouse, jenž se svého času proslavil albem, na němž nasamploval hudbu Beatles a rap newyorského klasika Jay-Z. Spolupracoval třeba s Adele nebo produkoval album Demon Days projektu Gorillaz. Na novém albu je čerstvý vítr cítit, stejně jako do vyzrálých textů přetavený rozchod Anthonyho Kiedise. Red Hot Chili Peppers zkrátka stále mají co říct, respektive zahrát.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Red Hot Chili Peppers na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s pátek 1. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC