Hudba a lifestyle

Osvědčené hity: Hudba v rytmu srdce

Jean-Michel Jarre

Elektronická taneční hudba nás uvádí do extáze už dobrých čtyřicet let.

Asi nikoho nepřekvapí, že se elektronická hudba vyvíjela paralelně s rozvojem elektroniky. Mezi první přístroje na výrobu zvuku patří elektrický telegraf, který v roce 1876 postavil americký vynálezce Elisha Grey. První moderní syntetizér však přišel na trh až v roce 1964. Experimentovali s ním Rolling Stones, The Doors i Beatles, prozatím však jen k vytváření zajímavých aranžmá.  
 
Koncem sedmdesátých let dostali hudebníci do ruky Prophet-5, první lehce přenosný syntetizér srovnatelný s dnešními přístroji. Jean-Michel Jarre, David Bowie, Kraftwerk či Depeche Mode začali dělat hudbu založenou pouze na elektronických samplech. Vznikl ne jeden, ale nespočet stylů a s nimi spojených subkultur. 
 
Důležitým dělítkem mezi nimi je hodnota BPM, tedy beaty za minutu. Tato veličina je mimochodem převzata z medicíny, kde označuje frekvenci bití lidského srdce. Zatímco housové pecky z osmdesátých let dosahují kolem 120 BPM, drum‘n‘bass se rozjede až k 180 BPM. To je horní hranice tepu člověka zhruba mezi dvaceti a padesáti lety, starším lidem by však tak rychlý puls způsobil infarkt. To leccos vysvětluje.

Osvědčené hity

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
pondělí 3. 11.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC