Hudba a lifestyle

Neopakovatelné momenty moderní hudby: Nejlepší je to naživo

The Beatles
Skylink Live TV

Sledujte na Stingray iConcerts HD na skylink Live TV Sledovat

Jsou nezapomenutelné koncerty, které se doslova zapsaly do dějin. Zažít je můžete na Skylinku.

Třicátého ledna uplyne šestačtyřicet let od legendárního koncertu Beatles na střeše budovy jejich nahrávací a produkční společnosti Apple v centru Londýna. Nápad vznikl jen pár dnů předem a akce nebyla nikde oznámena. Brouci hráli bezmála tři čtvrtě hodiny, než představení zastavila policie. Jen škoda, že šlo o labutí píseň čtveřice, která se brzy na to rozpadla.
 
Stejně nezapomenutelné je vystoupení kapely v newyorském Shea Stadium během turné po Spojených státech v roce 1965. V Americe tehdy beatlesmánie dosáhla vrcholu, takže přes všechno ozvučení nebylo kapelu pro křepčení fanynek skoro slyšet. Mimochodem, s odstupem lze říci, že do té doby šlo o nejvýdělečnější živý koncert, na kterém hysterčilo pětapadesát tisíc teenagerů.
 
Ústředním momentem hnutí květinových lidí byl festival ve Woodstocku v srpnu roku 1969. Slavné „tři dny míru a lásky“ se konaly na dvě stě čtyřiceti akrovém pozemku, kam se sjelo téměř půl milionu mladých lidí z celé Ameriky. Nad ránem čtvrtého dne se ironickou předělávkou americké hymny ohlásil Jimmy Hendrix se svojí kapelou. Jejich vystoupení trvalo celé dvě hodiny, i přesto, že hudebníci tři dny nespali, a zapsalo se do dějin moderní hudby.
 
Přelomovým byl i například manchesterský koncert Sex Pistols v červnu 1976. Tehdy naprosto neznámí mladíci se nezdržovali žádnou virtuozitou hry, do nástrojů spíš různě mlátili a řvali hesla o vzdoru vůči upjaté společnosti. Ten večer se zrodil punk.
 
Podobně zásadním pro celou jednu generaci bylo vystoupení seattlovské kapely Nirvana v listopadu 1993. Koncert se konal v rámci série Unplugged hudební televize MTV, kdy R.E.M., Pearl Jam nebo Paul McCartney zahráli svoje písně akusticky, bez elektrických kytar a syntetizérů. Koncert Nirvany však byl jedinečný už tím, že si frontman Curt Cobain vymínil výzdobu studia připomínající pohřeb. O pět měsíců později zemřel, podle všeho vlastní rukou.

Koncertní vystoupení

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
Stingray iConcerts HD pondělí 5. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC