Hudba a lifestyle

Nena: 99 německých balónků

Nena
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 80s na skylink Live TV Sledovat

Dějiny populární hudby neutvářely jen hvězdy z anglosaského světa, ale také třeba divoká scéna, která se začátkem osmdesátých let rozvinula v německy mluvících zemích.

Pokud nějaká osmdesátá léta vůbec řeší, připadne tato doba dnešním mladým lidem jako panoptikum srandovního oblečení a děsivých účesů, kdy po silnicích jezdila hranatá auta, a pod disko koulí hrála divná hudba. Přitom dnešní populární kultura se estetikou osmdesátek ráda inspiruje a třicet let staré písničky ne a ne zestárnout.
 
Hudební doprovod této doby obstaral také hudební styl známý jako Německá nová vlna. Poprvé se vzedmula ve Švýcarsku, kde v roce 1980 vyšel singl kapely Grauzone, který tento styl předznamenal: jednoduché, až minimalistické provedení a monotónní zpěv. Definici Neue Deutsche Welle snad nejlépe naplňuje mezinárodní hit Dadada kapely Trio, celý natočený na jednom primitivním syntezátoru.
 
Dalším známým představitelem tohoto stylu je také Vídeňan Hans Hölzel řečený Falco. V roce 1982 udělal díru do světa s hitem Der Komissar, přičemž jeho třetí album Falco 3 se už prodávalo po milionech kusů. Singly Rock Me Amadeus a Jeanny dosáhly na první příčky hitparád v Evropě i za oceánem. 
 

Protestsong v hitparádě

To už ale byla labutí píseň nové vlny, která se v polovině osmdesátých let postupně rozplynula v komerční hudbě. 
Vše přitom začalo jako rebelie v undergroundových klubech Západního Berlína a Hamburku, částečně pod vlivem britského a amerického punku. Než mnoho interpretů zkrotila pravidla hudebního průmyslu, nevyhýbali se ani ostře politickým tématům.
 
Kompromis mezi autenticitou a úspěchem se podařil kapele Nena. Singl 99 Luftballons se držel třiadvacet týdnů na špici západoněmecké hitparády a sklízel zlaté a platinové desky i v mnoha jiných zemích Evropy. Zároveň se však stal hymnou protiválečného hnutí, které na vrcholu studené války hýbalo Německem. Vypráví totiž o nafukovacích baloncích, které přeletí do vedlejší země, kde jej vojáci zamění za nepřítele a spustí katastrofu.
 
Trojice se později rozpadla, její frontmanka ale pod jménem Nena vystupuje dodnes (a vypadá pořád stejně dobře). Gabriele Kerner zrovna slaví pětapadesáté a my ji posíláme 
99 gratulací. 

Nena

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 80s středa 18. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC