Hudba a lifestyle

Milovnice motýlů s rozsahem pěti oktáv

Mariah Carey

Zpěvačka Mariah Carey je ve svých 46 letech žijící legendou. Na vrcholu současné popmusic se drží téměř 30 let, její život ale samozřejmě doprovázely vzlety i pády.

Mariah Carey se narodila v roce 1970 na Long Islandu jako nejmladší ze tří sourozenců. Její matka byla operní zpěvačka a otec letecký inženýr. Dokonce i její jméno je spojeno s hudbou – dostala ho podle písně They Called The Wind Mariah z broadwayského muzikálu Paint Your Wagon. Když jí byly tři roky, rodiče se rozvedli. Mariah se později svěřila, že hlavně proto už v útlém věku nacházela v hudbě a zpěvu útěchu a schovávala se tak před nepříjemnou realitou. Pro umění měla koneckonců vlohy – její matka byla nejen operní zpěvačkou, ale také vokální trenérkou a svou dceru ve zpěvu podporovala. Už během základní školy začala Mariah skládat texty písní a později k nim přidávat melodie. Po škole se přestěhovala do New Yorku a natočila svou první demo nahrávku, vydělávala si však jako servírka a jako sboristka.

Osudový byl pro Mariah rok 1988. Vystupovala tehdy jako vokalistka se zpěvačkou Brendou Starrovou, která se jí snažila pomoct prorazit. Seznámila Mariah se šéfem Columbia Music Tommym Mottolou a předala mu její nahrávku. Mottola byl ze zpěvu osmnáctileté dívky tak nadšen, že ji okamžitě zkontaktoval a nechal ji u své nahrávací společnosti podepsat smlouvu. Rozhodl se, že z ní udělá popovou hvězdu – sehnal jí nejlepší producenty a chtěl, aby konkurovala tehdejším ikonám – Whitney Houston a Madonně. Debutové eponymní album Mariah vyšlo v roce 1990 a studio Columbia Music za jeho propagaci utratilo neuvěřitelný milion dolarů. A vyplatilo se to. Na prvním místě hitparády Billboard Top 100 se umístilo celkem 11 singlů z desky a Mariah za něj dostala dvě ceny Grammy. Po světě se prodalo celkem 15 milionů kopií. Hned následující rok vyšlo Mariah druhé album Emotions, které kvitovali hlavně kritici. Vztah mezi Mariah a Tommym Mottolou přerostl v lásku a pár měl v roce 1993 obrovskou svatbu, které se účastnily osobnosti jako Barbra Streisand nebo Billy Joel.

V roce 1993 vyšlo Mariah třetí album, jeho prodejnost dosáhla neuvěřitelných 32 milionů kopií. O rok později vydala singl All I Want For Christmas, který se stal nejúspěšnější vánoční písní všech dob. Po takovém vzestupu musel zákonitě následovat pád. Mariah vydala další desky, které zdaleka nedosahovaly takového úspěchu a ke konci devadesátých let oznámila, že se rozvádí s Tommym Mottolou. Producent byl vůči ní prý panovačný, kontroloval ji, manipuloval s ní a dokonce měl i násilnické sklony.

V roce 2001 natočila Mariah film Glitter, který propadl. Zpěvačka skončila v psychiatrické léčebně. Na scénu se naplno vrátila až v roce 2005 albem Emancipation of Mimi, na kterém opět dokázala, že má stále co říct popovému světu. V roce 2008 se provdala za herce Nicka Cannona a o tři roky později mu porodila dvojčata, v roce 2014 však pár oznámil, že se rozvádí. V tom roce Mariah také vydala své zatím poslední studiové album. Ovšem ani po 26 letech kariéry zdaleka ještě neřekla své poslední slovo.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Život zn. Mariah

Hudba a lifestyle
Foto E!
neděle 11. 12.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC