Hudba a lifestyle

Lenny Kravitz: Kudrnatý všeuměl

Lenny Kravitz

Retro rocker Lenny Kravitz měl život stejně barvitý, jako jsou rozmanité jeho talenty šoumena. A samozřejmě nekončí ani po padesátce.

Kravitzovi byl úspěch v šoubyznysu tak trochu vložen do kolébky, lehké to ale určitě neměl. Leonard Albert Kravitz se narodil šestadvacátého května před jednapadesáti lety v Brooklynu jako jediné dítě televizního producenta Sy Kravitze a herečky Roxie Roker. Matka, která zemřela na rakovinu v roce 1995, byla černoška, zatímco otec Žid s ukrajinskými kořeny. Vyrůstat v Americe šedesátých let tedy pro malého Lennyho jistě nebylo vždy příjemné.
 
Kvůli matčině roli v populárním televizním sitcomu se rodina odstěhovala do Hollywoodu, kde budoucí hvězda objevila svoji vášeň pro hudbu. Kravitz zpíval v chlapeckém sboru a naučil se hrát hned na několik nástrojů. Po střední už jej nešlo udržet doma, odkud odešel za snem o velké slávě. První roky žil hlavně ze svého auta, které pronajímal za pět dolarů na den. V tomto těžkém období mu rozhodně nepřidal ani rozvod rodičů, kterým podle svých slov velmi trpěl.
 

Zrod hvězdy

Koncem osmdesátých let se přestěhoval do New Yorku, kde se na něj štěstí opět usmálo, dokonce od ucha k uchu. Potkal Lisu Bonet, která tehdy hrála v populárním sitcomu Cosby Show, se kterou se v roce 1987 vzali. O rok později přišla na svět jejich dcera Zoë Kravitz, která je dnes sama úspěšnou herečkou, zpěvačkou a modelkou.
 
Přesně v době jejího narození vyšlo Kravitzovo první album Let Love Rule, které mu pomohl nahrát zvukový technik a hudebník Henry Hirsch. Potkali se náhodou, Hirsch se však nakonec stal Kravitzovým dlouhodobým spolupracovníkem a svého druhu mentorem. Byl to právě Hirsch, kdo jej přivedl k charakteristickému retro zvuku.
 
Album se neprodávalo špatně, o skutečný průlom se však postarala Madonna, která adaptovala Kravitzovu píseň Justify My Love. Jeho život se během krátké doby obrátil vzhůru nohama, což jeho manželství nakonec nevydrželo. Druhá nahrávka Mama Said ovšem v roce 1991 potvrdila úspěch debutového alba. Celkem jich Kravitz dosud vydal deset, včetně veleúspěšného Lenny (2001).
 

Druhá míza

Jako hudebník získal mimo jiné osm cen Grammy či po jedné MTV Video Music Award a Brit Award. V roce 2011 mu byl dokonce udělen důstojnický stupeň francouzského Řádu umění a literatury. Jakoby to nestačilo, vrhl se Kravitz koncem nultých let do filmu. Po pěti menších rolích, kdy se například mihl v roli sebe sama ve filmu Skafandr a motýl, se zhostil náročnější úlohy v dramatu Precious, za kterou sklidil velmi kladné kritiky. 

Lenny Kravitz

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
pátek 29. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC