Hudba a lifestyle

Jim Morrison: Jak umírají rockové legendy

Jim Morrison
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na skylink Live TV Sledovat

Ke skutečně velkým mýtům patří dramatické konce. Nejinak je tomu v případě Jima Morrisona, zpěváka The Doors.

Už před lety musel být skromný hrob na pařížském hřbitově Père Lachaise oplocen. Správa areálu měla dost neustálého čištění náhrobku od nápisů a uklízení vyhořelých svíček, použitých kondomů či jointů, které nebožtíkovi donášeli lidé z celého světa. Dnes se před místem posledního spočinutí Jima Morrisona lze nanejvýš vyfotit, proud poutníků z celého světa však neopadá.
 
Morrison je dnes uctíván jako jedno z prvních květinových dětí, vynálezce psychedelického rocku a symbol šedesátých let i přelomových změn, které tato doba přinesla. Syn konzervativního admirála amerického námořnictva byl typický rebel svojí generace: nespoutaný bohém a experimentátor s drogami, které se mu nejspíš staly osudnými.
 

Stalo se v noci

Zpěvák The Doors zemřel 3. července 1971 ve věku pouhých sedmadvaceti let ve vaně svého pařížského bytu. Podle jeho tehdejší přítelkyně Pamely Courson, která zemřela jen o tři roky později na předávkování heroinem, šli ten večer spolu do kina a na večeři, načež se Jimovi uprostřed noci udělalo špatně. Napustil si vanu, ze které nakonec už nevstal. Protože na místě ani těle nic nenasvědčovalo cizímu zavinění, neproběhla pitva, lékař jen konstatoval zástavu srdce. 
 
Teprve před několika roky však přišel tehdejší manažer klubu Rock‘n‘Roll Circus, který Morrison během svého pařížského pobytu často navštěvoval, s úplně jinou teorií. Podle Sama Bernetta jej našli bezvládně ležet na záchodku: „Měl pěnu u pusy a krev kolem nosu. Lékař říkal, že to může být jen předávkování.“ 

Jim Morrison

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s sobota 27. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC