Hudba a lifestyle

Hudba jako karamel

Koncert Coldplay

Coldplay patří k nejúspěšnějším kapelám současnosti a její frontman Chris Martin je globální celebritou. Pro čerstvě devětatřicetiletého Brita je psaní textů k písničkám forma terapie.

Skupina Coldplay vznikla už v roce 1996, ale na vrcholky světových hitparád prorazila až na přelomu tisíciletí a od té doby prodala na osmdesát milionů alb – hity jako Scientist nebo Yellow tak nějak spoluutvářely atmosféru nultých let nového tisíciletí. Najdete neuvěřitelné množství lidí, kteří se bez obalu přiznají k fanouškovství, ovšem existuje stejné množství těch, kteří si Coldplay pustí jen tehdy, když nikdo neposlouchá. V hospodě ale budou tvrdit, že je to ufňukaný popík. 
Martinův přeslazený zpěv a sborové „ó-lalala-lá“ v každé druhé písničce skutečně mohou lézt na nervy, zvlášť v kontrastu s prvním albem, kytarovým Parachutes. Hlavně v roce 2014 vydaná šestá deska Ghost Stories byla velmi baladická, až depresivní: Chris Martin v textech zpracovával rozchod s herečkou Gwyneth Paltrow, se kterou žil deset let ve svazku manželském a vychovávají spolu dvě děti. „Bylo mi tehdy opravdu špatně,“ řekl později. „Album je o tom, temnotu v duši nevysedět, ale nechat ji projít.“ 

Život je stejně báječný

Když deska vyšla, chodil ale už s o dvanáct let mladší herečkou Jennifer Lawrence. To se nemohlo neotisknout do veselého zvuku aktuálního alba A Head Full of Dreams, které vyšlo v prosinci uplynulého roku. A kdo ví, třeba za vizuální podobou zatím posledního alba, které připomíná trochu esoterický styl z osmdesátých let, stojí také Martinovo nově nalezené štěstí.
Veškerá očekávání naplnila nejnovější deska vrchovatě: jak z pohledu fanoušků, tak co do komerční úspěšnosti, ale i co do odsudků části hudební kritiky. 
Zajímavé je, že na albu zazní i hlas Gwyneth Paltrow, která s bývalým manželem zpívá duet Everglow. Nechybí dětské chóry, pár akordů si zahraje například Noel Gallagher z Oasis, zazpívá Beyoncé a dokonce zazní hlas Baracka Obamy. Chris Martin a jeho parta opět na životě vidí jen to nejkrásnější. A my s nimi.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Coldplay na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
úterý 1. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC