Film / seriál

Zmijovisko

Polský detektivní seriál Zmijovisko

Záhada, napětí, dramatické zvraty – nic z toho nechybí žhavé seriálové novince ZMIJOVISKO. Strhující a hvězdně obsazené sedmidílné kriminální drama vysílá exkluzivně Skylink 7 od neděle 10. května.

Když skupina přátel z vysoké školy spolu se svými dětmi vyrazí na letní dovolenou do malebného letoviska Zmijovisko, netuší, že se jejich životy obrátí naruby. Během jednoho večera plného zábavy a veselí zmizí patnáctiletá Ada. Rozběhne se rozsáhlé vyšetřování, ale nepřinese žádný výsledek. Po Adě jako by se slehla zem. O rok později se otec zmizelé dívky vrací na místo tragédie, aby pokračoval v hledání. Pátrá na vlastní pěst a pomalu odhaluje nové, překvapující souvislosti, nové svědky a podezřelé. Do popředí začne vyplouvat příběh Adiných rodičů a jejich přátel z mládí. Odkrývají se komplikované vztahy plné konfliktů, vášní a předsudků, které v sobě všichni dlouhá léta potlačovali. Postupně se odhaluje pravda o životě ve lži, přetvářce, posedlosti a nenávisti, která nevyhnutelně vede k tragédii.

V našem životě nám chybí strach a je třeba zažít hlubší emoce, od nichž jsme byli odříznuti

Předlohou filmového zpracování byla stejnojmenná kniha Wojciecha Chmielarze, který také přímo spolupracoval i na tvorbě samotného scénáře. „Byl to velmi dobrý tah. Nikdo nezná příběh lépe než samotný autor,“ říká režisér seriálu Łukasz Palkowski. Zmijovisko není jen příběhem zločinu, ale také zajímavou analýzou rodičovských chyb a nedorozumění ve vztahu k dětem. Je o rodině, která musí čelit testu přesahujícímu lidskou fantazii. O tom, kolik toho člověk může udělat pro své děti a kolik ho to může stát. Je to současný konflikt generací s tragédií v pozadí. „A zápletka je tak chytře napsaná, že jakékoliv odchýlení by příběh jenom oslabilo.“ 

Seriál se natáčel několik týdnů v krásné oblasti Mazurských jezer na severu Polska, kde filmaři vybudovali autentickou dekoraci pro hlavní zápletku příběhu. „Když jsem poprvé viděl místo, které se pro natáčení vybralo, cítil jsem, že to je přesně ono. Takhle jsem si svoje Zmijovisko představoval. Malebné a tajemné, jako stvořené pro zločin. Představa střetu zla s tímto idylickým prostředím byla fascinující. Je to metafyzický pocit, když to, co jste dlouho nosili v hlavě a poté napsali, najednou vidíte ve skutečném světě,“ dodává Wojciech Chmielarz. 

Tísnivá atmosféra prázdninového resortu a napjaté vztahy hlavních hrdinů nejsou ale to jediné, co dělá seriál atraktivním. Přispělo i skvělé herecké obsazení. „S řadou herců se znám osobně, už jsme spolu pracovali dřív a dohromady jsme vytvořili skvělý tým. Domnívám se, že režisér by měl být pro herce jen jakýmsi vodítkem a měl by mu proto dát dostatečnou svobodu. Herec je umělec a umění, které vytváří, spočívá ve ztvárnění postavy“, vysvětluje režisér Łukasz Palkowski, který se divákům nedávno představil seriálem Učitel, uváděným premiérově Českou televizí. Do hlavních rolí Zmijoviska obsadil známé tváře současné polské kinematografie. V hlavní roli exceluje Paweł Domagała jako Arek, představí se také Davina Reeves-Ciara, Agnieszka Żulewska, Cezary Pazura nebo Piotr Stramowski. Nechybí ani talentovaní herci mladé generace – Stanisław Cywka, Kamila Urzędowska a Hanna Koczewska. 

Skylink 7 uvede seriál Zmijovisko v českém znění a ani tady není o herecké hvězdy nouze. Hlavnímu hrdinovi svůj hlas propůjčil Petr Lněnička, dále diváci uslyší Barboru Šedivou, Kateřinu Lojdovou, Martina Preisse, Jana Cinu, Martina Zahálku a řadu dalších.

Premiéra nového detektivního seriálu Zmijovisko z originální produkce Canal+ exkluzivně na Skylink 7 v neděli 10. května.

Zajímavost

Autorem knižní předlohy seriálu Zmijovisko je populární polský spisovatel a novinář Wojciech Chmielarz. Za svou prózu získal v loňském roce literární ocenění „Złoty Pocisk“ v kategorii „Nejlepší detektivní příběh“.

Zmijovisko

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto MATERIAŁY PEOMOCYJNE CANAL+

Režie Łukasz Palkowski

Scénář Wojciech Chmielarz

Obsazení Paweł Domagała, Davina Reeves-Ciara, Agnieszka Żulewska, Cezary Pazura, Piotr Stramowski…

Délka 7 × 50 min.

neděle 10. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC