Film / seriál

Filmová recenze – Ženy na tahu

A pak přišla láska… – komediální drama

Na jedné straně humor, na druhé trýzeň a sebezpytování: kombinace, u níž setsakramentsky záleží, jak ji vybalancujete. Druhý celovečerní film Šimona Holého A pak přišla láska… balancovat umí.

Šimon Holý patří k režisérům, kteří rádi prozkoumávají neprozkoumané. Na třaskavé půdě se ocitl už se svým debutem Zrcadla ve tmě, jenž rozdělil kritickou i diváckou obec na dva nesmiřitelné tábory. Druhý snímek myslí na divácký komfort o něco víc, nicméně ve tvaru i tématu stále nepřestává hledat. Dokonalým spojencem je mu v tom Pavla Tomicová, jež tu překračuje hranice „pouhé“ protagonistky. Holý ji i kolegyně, Saru Venclovskou, Terezu Hofovou a Elišku Soukupovou, vybavil čtyřstránkovým textem a na place je pak nechal bohatě improvizovat. Výsledkem je po herecké stránce vyzrálý a vpravdě šťavnatý tvar, v němž dialogy „zvoní“ a udávají tempo, byť je inscenuje v dlouhých statických záběrech.

Výkon Tomicové v roli matky-psycholožky, jež „má taky nárok na úzkost“, ční nad ostatními jako Eiffelovka: herečka v ní dokonale propojuje dramatický talent a dar sebeironie. Plakáty sice příběh propagují přes esoteriku – Tomicová s „dcerou“ na „očistném“ víkendu u kartářky, hlavním tématem jsou tu však vztahy. Mezi matkou a dcerou, ke světu, jemuž čím dál méně rozumíme, a samozřejmě k mužům. Ti ve filmu chybí, ale skrze bolestnou zkušenost hrdinek jsou přítomni víc, než by samy chtěly.

Ve své podstatě tuctový příběh o sebehledání tak funguje nejlépe daleko od tarotových stolků a sebezpytných seancí, v dialozích, jež zavánějí banalitou, ale o postavách a jejich nejistotách řeknou paradoxně nejvíc. Stačí kupříkladu, aby psycholožku v krizi posadil režisér za volant a nechal ji bloudit po českém venkově: scéna divácky vděčná, obsahově výmluvná a herecky i realizačně tak skvostná, že by se měla vyučovat. Naopak zcela zbytečné jsou rádoby kontextové přílepky v úvodu a závěru a vlastně i poněkud bezradná pointa s houbičkami. Jako celek ale Holého film neuráží a výkon Tomicové patří k tomu nejlepšímu, co české stříbrné plátno zažilo.

A pak přišla láska

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Aerofilms

Režie Šimon Holý

Obsazení Pavla Tomicová, Sara Venclovská, Tereza Hofová, Eliška Soukupová, Marián Chalány, Nirav Prajapati, Soňa Beaumont, Lenka Karaka

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC