Film / seriál

Z bojovnice Xeny je šarmantní vyšetřovatelka

Vražda je můj život – autralský kriminální seriál

Pohodové, zábavné a inteligentní krimi. Tak by se dal charakterizovat nový australský seriál, jemuž vévodí legendární Lucy Lawless.

Alexa Croweová je elegantní padesátnice, která poté, co odešla od policie, žije na předměstí Melbourne se svým kocourem a sní o tom, že bude péct ten nejlepší chleba v okolí a dodávat tuhle delikatesu hotelům. Brání jí v tom pouze tři věci – její kocour, věčně porouchaný stroj na pečení a její smysl pro spravedlnost. Ačkoliv pověsila řemeslo na hřebík, její kriminalistické instinkty ji nakonec vždy přinutí pomoci bývalým kolegům s obzvláště zapeklitými případy. Výroba chleba bude muset počkat, aspoň do doby, kdy vyřeší nejnaléhavější případy, například smrt dívky vypadlé z balkonu výškové budovy, tajemství mrtvého muže v zamčeném pokoji či vraždu talentovaného studenta kuchařství.

Vraždy rámované humorem 

Vysloveně drsných scén a potoků krve se bát nemusíte. Alexa Croweová je moderní, emancipovaná žena s instinkty slečny Marplové, která raději než pěsti a zbraně používá mozek. Dík svému šarmu a výřečnosti si totiž dokáže získat důvěru nejen svědků, ale i podezřelých. Na rozdíl od svých policejních kolegů, kteří se soustředí na fyzické důkazy, Alexa skládá výpověď k výpovědi, aby rekonstruovala skutečný průběh zločinu. Občas se proto ocitá v dosti bizarních či nebezpečných situacích – jako když si objedná k intimním schůzkám profesionálního gigola podezřelého z vraždy, nebo ještě hůře, když se nechá zapsat do kurzů vaření.

Vím, co děláš! Ty dva případy jsi mi předhodil, aby tenhle třetí vypadal lákavější!

O oddechovou atmosféru seriálu se do velké míry stará představitelka hlavní role Lucy Lawless. V devadesátých letech se coby mýtická bojovnice Xena v úsporných kožených šatečkách oháněla obřími meči, dnes, coby Alexa Croweová, jsou jejími hlavními zbraněmi šarm a intelekt. Navíc teprve tato role ukazuje, jak dobrá herečka Lucy Lawless ve skutečnosti je. Její civilní herecký projev je přinejmenším stejnou ozdobou seriálu jako humor vlastní postavě Alexy. Nejde jen o její lehce groteskní potýkání se s věčně rozhašenou pekárnou na chleba, línajícím kocourem či špičkování s parťačkou Madison, ale především o její zábavné, sebeironizující komentáře. Třeba jako když starostlivého doktora ujišťuje o tom, že má svou životosprávu pod kontrolou pomocí paleo-kofeinové diety, kterou praktikovali už jeskynní lidé poté, co objevili kafe. Nemůžu si pomoct, ale Lucy Lawless to v roli Alexy sluší daleko více než v roli bojovnice Xeny. 

Jak vyzrát na pošmourné počasí

Podtrženo a sečteno – pokud máte rádi kriminálky, u kterých si nejen odpočinete, ale také se dobře pobavíte, je tahle lehounce exotická, australsko-novozélandská série ideální volbou, jak si příjemně zkrátit čas předjarních plískanic. 

Lucy Lawless

Narodila se v roce 1968 na Novém Zélandu. Při studiu se věnovala jazykům, a tak kromě rodné angličtiny mluví plynně italsky, francouzsky a německy. Od roku 1998 je provdaná za producenta seriálu Xena Roberta Taperta, s ním má dvě děti. A byla to právě Xena, mytická bojovnice, která jí přinesla celosvětovou slávu. Zahrála si ve Spider-Manovi (2002), objevila se v seriálu Spartakus (2004), s Adamem Sandlerem se potkala ve fantasy Pohádky na dobrou noc (2008).

Vražda je můj život 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Leah Purcell, Mat King, Britta Hawkins…

Scénář Matt Ford, Peter Gawler, Ainslie Clouston…

Obsazení Lucy Lawless, Bernard Curry, Lindsay Farris, Adam McConvell, Markella Kavenagh…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Adéla Kubačáková, Josef Pejchal, Adéla Prisášová, Kateřina Petrová, Viktor Dvořák…

Délka 10 × 45 min.

pátek 11. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC