Film / seriál

Všechno se vyčistit nedá. Nebo jo?

Čistič – francouzský kriminální seriál

Vítejte v seriálovém lahůdkářství, kde můžete Čističe slupnout jako malinu. Užijete si překvapivých dějových zatáček, dobrých herců i zábavných situací a hlášek.

Celé to má jedinou podmínku – nesmíte omdlévat při pohledu na krev nebo nějaké ty zbytky mozku. S těmi se totiž hlavní hrdina Jean setkává celkem často. Má úklidovou firmu specializující se na úklid mrtvol. Jakmile policie ohledá místo činu, nastupuje Jean a jeho parta. Ať už cídí byt po tlejícím těle, nebo likvidují spoušť po sebevrahovi, který se rozloučil se světem skokem z galerie v nákupním centru, vždy odvedou perfektní práci. Jean je totiž každým coulem profesionál, který se vypracoval od píky. Je to pár let, co se přestěhoval z Francie do Londýna a dnes zaměstnává na dvě desítky lidí. Doma má krásnou manželku, dvě děti. Člověk by ani neřekl, že potřebuje i milenku…

Nazdar, anglický jelita. Kdo je největší drsňák v týhletý díře?

Mrtvola v mrazáku

Jeanův lehce pohodový způsob života má však brzy vzít za své. Stačí příjezd dlouho neviděného bratra Martina s mrazákem skrývajícím mrtvolu, v jejímž žaludku se skrývá padesát ampulí prvotřídního heroinu. A protože peníze se hodí vždycky, padne rozhodnutí drogy vyjmout a prodat. Bratři tak bezhlavě roztočí soukolí, jehož otěže se jim brzy vymknou z rukou. Na scénu nevyhnutelně vstupují zástupci místního podsvětí, poté i Martinovi bývalí drogoví komplicové z Francie a své poslední slovo neřekla ani Jeanova rebelující dcera…

Štafeta režisérů

A to je jen začátek. Tenhle brilantně vystavěný příběh nemá hluchá místa – vždy, když už se zdá, že lze uhodnout směr vyprávění, seriál přehodí výhybku a vydá se novým, překvapivým směrem. Kromě notné dávky napětí nabízí i pořádnou dávku morbidních scén a humoru rámovaných úchvatnou, lehce melancholickou hudbou. Přestože deset dílů seriálu točilo pět režisérů, dějová linka je přehledná a dokonale srozumitelná. Režisérem prvních dvou dílů byl Pascal Chaumeil, který však v roce 2015 nečekaně zemřel ve svých necelých 54 letech. U nás jsme viděli třeba jeho film (K)lamač srdcí. Režisérskou štafetu uzavírá hvězdný Velšan Philip John, který má na svém kontě takové seriálové hity jako je Panství Downton nebo šestidílnou minisérii Cena za lidskost.

Marc-André Grondin

Na první dobrou? Sympaťák! Dnes je mu sedmatřicet, a je to tedy přesně čtyřiatřicet let, co se poprvé objevil před kamerou. Ve třech letech už totiž točil reklamu na pomerančový džus. O něco větší roli dostal v roce 2005 ve filmu Dar od Boha. Tou se vyšvihl, dostal za ni mimo jiné Kanadskou filmovou cenu. Kromě toho hraje na bicí v několika kapelách a miluje hokej.

Čistič 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Pascal Chaumeil, Colin Teague, Philip John…

Scénář Corinne Marrinan, Ed McCardie…

Obsazení Marc-André Grondin, Denis Ménochet, Miranda Raison, Doug Allen, Brendan Coyle, Jake Curran…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Filip Švarc, Roman Štabrňák, Anna Brousková, Martin Zahálka, Viktor Dvořák…

Délka 10 × 55 min.

středa 12. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC