Film / seriál

Veselá první světová

Šťastné a veselé

Zdálo by se, že témata Vánoc a první světové války v žádném případě nejdou dohromady. Film Šťastné a veselé je důkazem pravého opaku, navíc není jen výmyslem scénáristů, ale příběhem, který je inspirován skutečnou událostí.

Děj filmu se točí okolo šesti postav: poručíka Gordona ze Skotska, francouzského poručíka Audeberta, německého Žida Horstmayera, dále Palmera, skotského kazatele, německého tenoristy Nikolause Sprinka a jeho dánské snoubenky, mezzosopranistky Anny Sorensem. Rozložení národností hlavních hrdinů se v podstatě shodovalo i s jejich představiteli a s rozsahem produkce filmu. Ta byla totiž opravdu mezinárodní v pravém slova smyslu. Podílela se na ní Francie, Německo, Velká Británie, Belgie a Rumunsko a mluví se v něm třemi jazyky – francouzsky, německy a anglicky. Iluze atmosféry první světové války je tak po lingvistické stránce takřka dokonalá.

Na začátku se dozvídáme, jak se vlastně šestice hlavních postav „přimotala“ k válce. Jejich cesty byly různé – od dobrovolného narukování s cílem ochránit vlast, jako skotští bratři Jonathan a William, po prosté plnění branné povinnosti, jako v případě operního pěvce Sprinka. Ten se během války setkává se svou snoubenkou, taktéž operní pěvkyní, Annou ve chvíli, kdy je jí povoleno vystupovat před vojáky a jemu je dovoleno se k ní připojit. Stráví spolu noc, ale šťastni nejsou. Sprink má morální problém s tím, jak rozdílně je s nimi nakládáno v hlavním štábu a rozhodne se jít spát mezi vojáky. Anna se k němu nakonec také připojí.

O Vánocích dochází k dojemnému momentu – dárky pro vojáky sice nedorazí, protože je téměř nemožné je v zákopech zastihnout a balíčky správně doručit, s pomocí dvou zpěváků se ale odehraje až takřka muzikálová scéna, kdy vojska různých národností postupně začínají zpívat společně vánoční koledy. Ano, ta vojska, která by se v jakýkoliv jiný den roku nemilosrdně vraždila.

Snímek Šťastné a veselé byl poprvé uveden jako nesoutěžní na filmovém festivalu v Cannes. Je také posledním filmem, který natočil známý britský herec Ian Richardson, byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný snímek a posbíral nominace i na všech ostatních významných ceremoniálech – Zlaté glóby, BAFTA a César. V hlavních rolích mimo jiné září dva hollywoodští herci německého původu – Diane Kruger a Daniel Brühl.

V roce 2011 byla v Americe uvedena opera s názvem Silent Night, jejíž libreto je inspirováno scénářem filmu.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Šťastné a veselé

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 %
Foto AMC

Režie Christian Carion

Scénář Christian Carion

Obsazení Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon, Daniel Brühl, Lucas Belvaux, Robin Laing, Bernard Le Coq, Ian Richardson

Délka 115 min.

pondělí 30. 1.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC