Film / seriál

Válka slov

Výkřik bez ozvěny – dánský seriál

Domácí násilí patří k nejdiskutovanějším tématům současnosti, obzvláště když jsou jeho obětí bezbranné děti.

Jsou ale děti jedinými oběťmi? A jakou roli při hledání pravdy hrají instituce, především sociální úřady? Má jednotlivec šanci před nimi obstát, když i pouhé podezření může vést k rozpadu rodin a nenapravitelným lidským tragédiím? Na tyto otázky se snaží odpovědět strhující dánský seriál Výkřik bez ozvěny, který se stal doslova senzací minulé sezóny.

Je třeba věřit vždy dětem?

I malý kamínek může spustit lavinu

Poté, co čtrnáctiletá Holly ve školním eseji barvitě vylíčí týrání, kterého se na ní dopouští její nevlastní otec, je případem pověřen vyšetřovatel místní sociálky Lars. Jeho prvním krokem je přesunutí Holly a jejího mladšího bratra Thea do pěstounské péče. Jenže rodiče zoufale trvají na své nevinně a zpochybňují pravdivost všech obvinění. Když uniknou záběry násilného odebrání dětí, část veřejnosti se postaví proti Larsovi. S postupujícím vyšetřováním se ho navíc začnou zmocňovat pochybnosti, kdo mluví pravdu a kdo lže. Ostatně není jeho role zastupovat práva dětí, nikoliv rodičů? Lars stojí před rozhodnutím, zda chce hledat pravdu bez ohledu na to, jak znepokojující tvář může mít.

Obrovské ohlasy

Do mimořádné přesvědčivosti postav a situací seriálu se nepochybně promítly dva roky, které autorka seriálu Maja Jul Larsen strávila výzkumem podobných případů napříč Dánskem. Zvláštní péči věnovala portrétování jednotlivých hrdinů a jejich promluv tak, aby udržela diváky do poslední chvíle v nejistotě, čí verze příběhu je pravdivá. Ohlas, který seriál v Evropě vyvolal, napovídá, že se jí to povedlo.

Maja Jul Larsen

Seriál Výkřik bez ozvěny se setkal nejen s mimořádným diváckým zájmem, ale obdržel i řadu prestižních filmových a televizních cen. Nejvíce jich posbírala autorka námětu a scenáristka Maja Jul Larsen (Zurich Film Festival, Danish Film Awards, Nordisk Film & TV Fond Prize). Její práce si všimla i dánská premiérka, která v novoročním projevu zmínila význam péče o děti a označila sebe samu dokonce za ministra dánských dětí.

Výkřik bez ozvěny 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Samanou Acheche Sahlstrøm…

Scénář Nanna Westh, Adam August…

Obsazení Bjarne Henriksen, Flora Ofelia Hofman Lindahl, Peter Plaugborg, Christine Albeck Børge, Jesper Aron Kaplan&hellip

Délka 8 × 44–55 min.

pondělí 19. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC