Film / seriál

Trojice sci-fi na Skylinku

Trojice sci-fi na Skylinku

Za zakladatele science fiction v literatuře jsou považováni autoři Jules Verne a H. G. Wells, kultovním snímkem tohoto žánru je pak bezpochyby Vetřelec Ridleyho Scotta. My jsme pro vás vybrali tři filmy, které by pravým sci-fi fandům neměly uniknout.

X-Men: Apokalypsa

Mutanti z marvelovského světa se vrací po úspěšném předchozím dílu X-Men: Budoucí minulost, režie nového snímku se ujal Bryan Singer, jeden z otců této úspěšné série. První z mutantů Apokalypsy (Oscar Isaac) byl od počátku civilizace uctíván jako bůh, především díky své síle, kterou načerpal z ostatních mutantů, a stal se díky ní nesmrtelným a neporazitelným. Teď se po tisíci letech probudil a je rozčarovaný ze stavu, ve kterém se svět nachází. Nikdo ho už nerespektuje, lidé se klaní falešným modlám a Země je znečištěná a plná konfliktů a násilí. Rekrutuje proto tým mutantů, včetně zklamaného Magneta (Michael Fassbender), nazve je Jezdci Apokalypsy a s jejich pomocí chce nastolit nový světový řád. Smutný osud lidstva se pokusí zachránit profesor Charles Xavier (James McAvoy) a X-Meni, nadaní žáci z jeho školy, v jejichž čele stojí Raven (Jennifer Lawrence). Zajímavostí je, že ve filmu zazní během scén odehrávajících se ve východním Berlíně píseň od brněnské skupiny Progres 2.

Sledujte na HBO HD, 20. dubna

Kolonie

Laurence Fishburne, který pro všechny bude navždy Morpheus z Matrixu, si zahrál ve sci-fi thrilleru odehrávajícím se v roce 2045, kdy se přeživší obyvatelé Země zdržují kvůli nepříznivým změnám podnebí pouze v izolovaných podzemních koloniích. Jejich hlavním smyslem je ochrana proti epidemiím a vytváření dostatečného množství potravin, které by dokázaly populaci uživit. Když se z Páté kolonie ozve volání o pomoc, vyrazí tam velitel té Sedmé, Briggs, spolu s několika dalšími vojáky, na místě však najdou pouze jediného člověka. Na základě nalezených stop se Briggs a ostatní musí pokusit odhalit nebezpečí, které ohrožuje všechny kolonie, po návratu na svou základnu ho ale čeká nepříjemné překvapení, za kterým stojí jeho kolega Mason, známý svou násilnickou povahou. Ve snímku se objeví Bill Paxton, jenž letos bohužel zemřel na následky pooperačních komplikací. Zahrál si také jednoho z astronautů z Apolla 13 a objevil se i v dalších sci-fi – Vetřelec a Terminátor.

Sledujte na FILM+, 15. dubna

Star Trek VIII: První kontakt

Americký film na motivy slavného seriálu natočil Jonathan Frakes, který hrál v seriálové verzi prvního důstojníka Williama Rikera a to od úplného začátku – od roku 1987. Už předtím si vyzkoušel režii u několika epizod, a proto se ujal i tohoto snímku, v němž posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podniká bojovou misi do minulosti, konkrétně do 21. století, aby zachránila budoucnost planety Země. Expanzivní civilizace Borgů se snaží zabránit kontaktu lidstva s dalšími vesmírnými druhy, ke kterému došlo 5. dubna 2063, protože jedině tak zůstane populace na Zemi nechráněná a Borgové ji budou moct kolonizovat. Neohrožené posádce pomáhá i excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). Vizuální efekty k sci-fi z roku 1996 vznikly v trikové továrně George Lucase.

Sledujte na CINEMAX, 21. dubna

Film / seriál
Foto Film+, Cinemax, HBO

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC