Film / seriál

Povedená kantorská partička

Co se děje ve sborovně – komediální seriál

Se seriálem Co se děje ve sborovně přichází dobrá zpráva: I v dnešním hyperkorektním světě je místo na nekorektní zábavu. A že jí v něm je!

Školní prostředí bylo, je a bude pro televizní tvůrce velmi atraktivní. Lze v něm rozehrát spoustu příběhů, dramat i zábavy, zaměřit se na osudy studentů i pedagogů, sledovat jejich přesahy za brány školních kampusů, do rodin i vzdálenější společnosti.

Škola hrou i zábavou 

„Školní“ seriály zkrátka diváci milují, bez ohledu na to, o jaký žánr se jedná. Počátkem 80. let teenageři netrpělivě čekali na každý nový díl seriálu Zkoušky z dospělosti, socialistického předskokana Beverly Hills 90210, později rezonoval seriál Ludvíka Ráži My všichni školou povinní z pera Markéty Zinne­rové. Česká televize v tradici pokračuje i dnes svým Ochráncem o školním ombudsmanovi s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Seriály se školskou tematikou tradičně bodují i v zahraničí, diváckým hitem se opakovaně staly série se společným názvem Teachers – vznikající v USA a Velké Británii, nedávno jsme psali i o skvělém a značně ulítlém seriálu Deadly Class čili škole zabijáků.

Víte, co vy potřebujete? Lžíci cementu. Abyste byl trošku tvrdší.

Ujetá sborovna

Tvůrci novinky Co se děje ve sborovně rodinu školních seriálů nejen rozšiřují, ale především do tohoto žánru vnesli závan čerstvého vzduchu. Ve dvacetiminutových jednohubkách, kdy s každou další roste chuť, vypráví příběhy z menší předměstské střední školy na Novém Zélandu. V útrobách navenek běžného vzdělávacího zařízení tiká bomba v podobě šíleného učitelského sboru. Jen pro ilustraci – výchovná poradkyně dává kolegům číst intimní deníky svých studentů a zároveň shání drogy a chlapa prostřednictvím místního tělocvikáře. Tělocvikář pro změnu ve vlastním životopise taktně zamlčel, že seděl v base – což dobře vysvětluje jeho poněkud svérázné učitelské metody. Mentorka dramatického kroužku připravuje představení, v němž většina studentů dostala role nahých koní. A ředitel? Vypadá to, že je mu všechno jedno, v kanceláři maluje sexuálně surrealistické obrázky a problémy svých kolegů odsouvá, jak jen to jde…

Seriálu vládne svižné tempo, sympatické herecké výkony a nepřeberný počet groteskních situací i vtipných dialogů. Na těch se autorsky podepsali nejen scenáristé, ale také samotní účinkující. Vesměs špičkoví novozélandští herci totiž museli prokázat fenomenální smysl pro improvizaci. Vodítkem pro každý díl jim totiž byl jen velmi hrubý popis základní dějové linie. Vlastní gagy, komické situace i slovní přestřelky vznikaly přímo na place v průběhu natáčení seriálu. Že by Jaroslavu Duškovi vyrůstala konkurence?

Jonny Brugh

Chlapík, který v seriálu Co se děje ve sborovně hraje ředitele školy a který zároveň významně ovlivnil výslednou podobu seriálu. Na Novém Zélandě patří tento sympatický rodák z Wellingtonu mezi oblíbené představitele komediálních postav v divadle i v televizi. Proslavil se rolí Deacona v humorném fantasy hororu Co děláme v temnotách (2014) o životě tří upírů, na němž spolupracoval s populárním Taikou Waititim. Kromě herectví ovšem pracuje také jako profesionální fotograf.

Co se děje ve sborovně 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Jesse Griffin

Scénář Jesse Griffin, Jackie Van Beek, Jonny Brugh

Obsazení Jonny Brugh, Jackie Van Beek, Kura Forrester, Rick Donald, Victoria Abbott…

V ČESKÉ ZNĚNÍ Josef Pejchal, Petr Gelnar, Tereza Chudobová, Petra Tišnovská, Jiří Ployhar…

Délka 10 × 20 min.

středa 4. 5.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC