Film / seriál

Políčeno na krásnou Claire

Jeden navíc – romantická komedie

Komik Steve Martin napsal laskavý příběh milostného trojúhelníku, v němž zároveň skládá poctu půvabu krásné Claire Danes.

Existují herci, kteří se cele soustředí na svou kariéru a hraní je jim vším. Vedle nich ale existují i osobnosti, které tuto polohu přesahují. Přetlak jejich invence je často přivede k potřebě vyzkoušet si řadu dalších profesí. Typickým příkladem tvůrce, který pro své vyjádření hledá stále nové polohy a možnosti je i Steve Martin. Tento promovaný filosof začínal svou kariéru jako stand-up komik. Jeho popularita rychle rostla a v 80. letech se stal hvězdou první velikosti díky účinkování ve filmech jako Mrtví muži nenosí skotskou sukni nebo Průvodce osamělého muže. Ani to mu nebylo dost a tak se vrhl na psaní filmových scénářů, divadelních her i muzikálů. Mezi jeho další profesi patří spisovatelství.

Romantika pod autorskou kontrolou 

A právě jedna z jeho knih se stala i základem pro scénář filmu Jeden navíc. Do citlivého příběhu jednoho nevšedního milostného trojúhelníku přizval půvabnou herečku Claire Danes známou z často reprízovaného snímku Téměř bez šance či Terminátora a také o pětadvacet let mladšího kolegu Jasona Schwartzmana. Do role třetího vrcholu zmiňovaného milostného trojúhelníku obsadil sám sebe.

Mám pocit, že teď bychom se měli líbat…

Sny versus realita

Ale zpět k filmu Jeden navíc, který se v originále jmenuje Prodavačka. Důvodem je, že hlavní postava filmu, Mirabelle Buttersfield, pracuje v luxusním obchodním domě jako prodavačka rukavic. Den za dnem nabízí své zboží za velkým pultem a sní o své budoucnosti umělkyně, a také o muži, který ji vysvobodí z její samoty. Brzy se ukážou hned dva kandidáti. Jako první se na scéně zjeví mladý, spontánní a dětinsky naivní Jeremy. Je chudý jako kostelní myš a o ženách toho ke své škodě příliš neví. V jeho rukou se každá situace proměňuje v lehce bláznivou grotesku. Například, když Mirabelle pozve do kina. Ve skutečnosti jde o pozvání před kino, na které se chce dívat z chodníku. Jindy žádá Mirabelle, aby doma našla nějaký malinkatý igelitový pytlík, který by mu posloužil místo kondomu. A tak dále.

To Ray Porter, druhý muž v Mirabellině životě, je Jeremyho dokonalý protipól. Starší, elegantní a nesmírně bohatý businessman, který ví, co chce, a především co nechce. Mirabelle zahrnuje drahými dárky a vodí do snobských restaurací. Z jeho pohledu jde o součást dohody, která definuje jejich vztah – přísně nezávazný, jehož podstatou je sex. Jenže udržet čistě obchodní povahu vztahu není jen tak. O tom, kdo je ten pravý, nakonec bude muset rozhodnout Mirabelle. 

Claire Danesová 

Narodila se na newyorském Manhattanu. Umění studovala v Kalifornii, potom zkusila psychologii na Yale, ale po dvou letech se rozhodla studium ukončit a věnovat se herectví. Její první rolí bylo hostování v seriálu Právo a pořádek, pak ale v patnácti dostala hlavní roli v seriálu o dospívání Tak tohle je můj život, za který získala Zlatý Globus a byla nominována na cenu Emmy. Další seriálový úspěch přišel v roce 2011, když si zahrála agentku CIA v sérii Ve jménu vlasti. V roce 1998 následovala role Cosetty v Bídnících, o čtyři roky později se stala dcerou Meryl Streep v Hodinách a zapomenout nesmíme ani na roli partnerky Johna Connora v třetím pokračování Terminátora.

Jeden navíc

Film / seriál
Hodnocení FDB 60,7 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Anand Tucker

Scénář Steve Martin

Obsazení Steve Martin, Claire Danes, Jason Schwartzman, Bridgette Wilson, Sam Bottoms, Frances Conroy, Rebecca Pidgeon

Délka 104 min.

Rok 2005

sobota 23. 7.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC