Film / seriál

Ostří hoši

Americký western Poslední zůstává

Stará dobrá Amerika v dobách prohibice. Tehdy se nikdo s nikým nemazlil a přežívali jen opravdoví borci.

Takovým drsňákem je i John Smith (Bruce Willis) ve filmu Poslední zůstává. John je prohnaný gangster, který se na chvíli potřebuje „uklidit do Mexika“. Na své cestě tam se však zastaví ve městečku Jericho, kde se usměje na ženu místního mafiána. A to samozřejmě neměl dělat. John se tak dostane do války mezi dvěma místními gangy. Nejdříve se toho rozhodne využít a trochu si přivydělat, později mu však začne být líto krásné Feliny. A tak se z gangstera stane zachránce. Ale nejdříve bude třeba rozstřílet celé město.  

Americký Kurosawa

První místo, kam po příjezdu do Jericha John zamíří, je samozřejmě bar. Jenže v  období prohibice není zrovna nejživější a prosperující. Komu tedy pašeráci alkohol prodávají? A proč tu jsou gangsteři z  Chicaga? V  tomto podivném městě je něco hodně špatně. 

Vtipná věc na lidech je, že jednou za sto let dokážou, že jsou lepší, než jste čekali

Dobová gangsterka je inspirována slavným snímkem legendárního Akiry Kurosawy Yojimbo (1961). Kurosawa pro Američany není neznámý, více jeho snímků se dočkalo hollywoodského kabátu (nejslavnější je asi přepracování jeho Sedmi samurajů coby Sedm statečných). Tentokrát se z  Japonska celý příběh přesouvá do Texasu, bohužel se však vytrácí kus napětí i lehkého humoru. Občas totiž není jasné, jestli má být snímek gangsterkou, nebo spíše westernem. Příběh však zůstává a kurosawský hrdina, o němž nevíte téměř nic, se zjeví v  zločinem prohnilém městě jako jakýsi novodobý spasitel. Takové role Willisovi sedí jak ušité. Má sice výraz drsňáka, ale v  jádru je to dobrý chlap, který má navíc smysl pro humor. 

Westernový vizuál dává filmu také kameraman Lloyd Ahern. V  Jerichu vypadá vše neustále zaprášené, jako kdyby se tu přehnala písečná bouře. Základní barevnost je tak laděna především do tlumených odstínů hnědé. Lidé tu působí, jako by vždy vystupovali z  tajemných stinných koutů, což dodává celému příběhu napětí. Především padouch v  podání Christophera Walkena je naprosto skvělý. Na takového týpka byste nechtěli narazit ani ve dne, natož v  noci, a už vůbec ne v  Jerichu.

Člověk se tak trochu zamýšlí, jestli režisér Hill chtěl Kurosawu seriózně adaptovat, a přehnal to s  vážností, která tak ve výsledku působí komicky, nebo jestli chtěl natočit odlehčenou parodii. Tato hranice je tak tenká, že je těžké odhadnout, která z těchto dvou  možností je správná. Ale ať už to bylo jakkoli, Bruce Willis v  padnoucím obleku, s drsným výrazem a jiskrou v  oku za vidění nepochybně stojí. 

Poslední zůstává

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Walter Hill

Scénář Walter Hill

Obsazení Bruce Willis, Christopher Walken, Alexandra Powers, David Patrick Kelly, William Sanderson, Karina Lombard, Ned Eisenberg

Délka 101 min.

Rok 1996

úterý 17. 3.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC