Film / seriál

Oslava vína, dobrých herců i genia loci

Bobule – česká romantická komedie

Bobule vznikly v dobré konstelaci – k vtipnému scénáři s romantickou linkou se přidali dobří herci a opojná atmosféra kolem moravských vinic.

Nejprve to vypadalo na malý kalkul – zámožný vinař Tomáš Vican si zaplatil film, který ukáže, jak je moravské víno dobré a že je potřeba si ho kupovat a pít. Snímek, který přišel do kin před čtrnácti lety, ale podobné obavy rozehnal – především díky kvalitnímu scénáři Rudolfa Merknera a Tomáše Bařiny, který Bobule i coby svůj celovečerní debut režíroval. Zrodil se milý, na nic si nehrající příběh, kořeněný romantikou a humorem, který dokázal na diváky přenést kouzlo, jakým si moravské vinice dokáží podmanit každého, kdo mezi nimi žije či se u nich jen na chvilku zastaví. 

Útěk před zákonem

Podobnou atmosféru dokázal dva roky před Bobulemi navodit i Dobrý ročník Ridleyho Scotta, v němž se poetikou kraje vína, tentokrát na jihu Francie, nechal pohltit herec Russell Crowe. V Bobulích na tohle byli dva – Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer. Průšviháři Honza a Jirka, kteří se na Moravu po svých několika záškodnických akcích rozhodli takzvaně uklidit. A než si je tam zákon našel, nejen že každý tak trochu našel sám sebe, ale také propadli kouzlu kraje, místních dam i vinné révy.

Kráska i bardi

Pro Lukáše Langmajera znamenal film vstupenku mezi hereckou elitu, do té doby o čtrnáct let mladšího bratra Jiřího Langmajera znali hlavně návštěvníci divadel. To o rok a půl mladší Hádek už měl za sebou řadu filmů včetně výpravného Tmavomodrého světa Jana Svěráka. I Hádkovu lásku představovanou Terezou Voříškovou (dnes Tereza Ramba), znali diváci už z Rafťáků nebo Venkovského učitele. Spolu s nimi si v Bobulích zahrála i řada hereckých es jako Václav Postránecký, Lubomír Lipský, Tomáš Matonoha nebo jeho manželka Lucie Benešová. 

Hity od Kryštofů

Bobule byly první velký film Tomáše Bařiny, ačkoliv v té době už každý znal jeho reklamu „Bobika“ o nešťastném osudu psího miláčka v čínské restauraci. Zajímavostí je i to, že jednu z epizodních rolí si zahrál tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek – prostě proto, že „je velký fanda filmů, vinařů i dobrých lidí“, jak prohlásil velkovýrobce vína a producent filmu Tomáš Vican. O hudbu se postarali Hynek Schneider a Richard Krajčo, který s Bobulemi spojil velké hity své kapely Kryštof Atentát a Hvězdáři. 

Bobule měly u diváků (i kritiky) úspěch, a tak není divu, že postupně vznikly ještě dvě pokračování. Hned v následujícím roce 2009 to byly 2Bobule, zatímco na třetí Bobule si diváci museli, i kvůli covidu, počkat až do předloňské premiéry.

Bobule

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,7 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Tomáš Bařina

Obsazení Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, Lubomír Lipský, Tereza Ramba, Václav Postránecký, Marian Roden, Miroslav Táborský

Délka 99 min.

Rok 2008

sobota 17. 9.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC